Rusiška šiukšlė nušvietė Australijos dangų - buvo spėliojama ir apie NSO (Video)  ()

Penktadienio vakarą Australijos naktinį dangų nušvietė dramatiškas šviesos srautas. Netikėtas šviesų šou internete sulaukė gana daug dėmesio – tačiau tai nebuvo įprastas meteoras (nei NSO). Kaip aiškina daugelis ekspertų, lekiantis ugnies kamuolys buvo kosminė šiukšlė, atskilusi nuo Rusijos raketos šiai krentant atgal Žemę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įvykį penktadienio vakarą iškart po saulėlydžio pastebėjo daugybė Viktorijos valstijos bei šiaurės Tasmanijos gyventojų. Daugybė vaizdo įrašų, paskelbtų socialinėje žiniasklaidoje, rodo lėtai judantį šviesos juostą, pamažu kertančią naktinį dangų. Vienu įspūdingiausių siužetų pasidalino Melburne įsikūrę „Viktorijos audrų gaudytojai“:

„Visi nusiraminkit. Čia tiesiog Optimus Prime ir kiti robotai transformeriai atvyksta padėti Bumblebee“, – vaizdo įrašo komentaruose juokavo vienas vartotojas.

„Po viso to, kas iki šiol nutiko šiais metais, nebūčiau nustebęs, jei tai – trifidai“, – juokavo kitas.

Nors iš pradžių paskelbę, kad tai – meteoras, audrų medžiotojai greitai atnaujino įrašą: „Gauname pranešimus, kad tai galėjo būti Rusijos kosminis įrenginys“.

Viktorijos astronomijos draugijos viceprezidentas Perry Vlahosas, leidiniui „Guardian Australia“ pakomentavo, kad tai, jog objektas juda plačiu kampu ir kad vyksta smarki dezintegracija, kas reiškia, jog tai nėra nežemiškas erdvėlaivis, meteoras ar kometa.

„Tai – Rusijos raketos paskutinioji pakopa, – sakė astronomas. – Tiesiog panaudota raketa nukrito atgal į atmosferą“.

Remiantis NASA Rusija apie Plesecko kosmodromo raketą „Sojuz-2-1b“ paleido maždaug 10:31 Maskvos laiku (arba 17:30 Melburno laiku) o skrydžio tikslas – į orbitą iškelti palydovą „Tundra No.4“.

Palydovą, kuriame yra infraraudonųjų spindulių teleskopas, skirtas aptikti šilumos šaltiniams, Kremlius žada naudoti kaip savo ankstyvojo perspėjimo priešraketinės gynybos sistemos dalį.

P.Vlahosas teigė, kad jo manymu, kosminė šiukšlė visiškai suiro (sudegė) dar atmosferoje, todėl nėra jokios rizikos, kad įkaitusios kosminės šiukšlės įsirėš į žemę. Kita vertus, Pietų Kvinslando universiteto astrofizikos profesorius Jonti Horneris „ABC News“ teigė, kad yra tikimybė, kad keli maži raketos gabalai galėjo pasiekti žemę -, nors jis sutiko, kad didžioji kosminių šiukšlių dalis greičiausiai suiro ore.

Australijoje istorijos, susijusios su kosminėmis šiukšlėmis, nėra itin retos. 1979 m. liepą visas pasaulis stebėjo, kaip pirmoji Amerikos kosminė stotis „Skylab“ nekontroliuojamai krito atgal į Žemę, išbarstydama šiukšles Indijos vandenyne, Pietų Atlante ir Vakarų Australijoje.

Laimei, niekas nebuvo sužeistas, tačiau įvykis inicijavo oficialų prezidento Jimmy Carterio atsiprašymą ir JAV pajuokavimą išsirašant sau pačiai 400 JAV dolerių baudą už šiukšlinimą – baudą, kurios pinigai buvo išmokėti Australijai.

Parengta pagal  „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()