Koronavirusas išplito ne Kinijos gyvūnų turguje? Aiškėja naujų detalių ir štai ką apie Uhano virusologijos laboratoriją sako JAV mokslininkai  (9)

Jau kelis mėnesius kai tik kur nors pasirodo žinia apie koronaviruso SARS-CoV-2 kilmę, tarsi Senasis testamentas atkartojama informacija: virusas išsivystė šikšnosparnyje ir per kažkokį gyvūną – tarpinį šeimininką – peršoko į žmogaus organizmą, o tuomet išplito per Uhano (Kinija) gyvūnų turgų. Tik kad paskutinioji šio teiginio dalis, anot Kinijos ligų kontrolės centro, yra abejotina, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmieji naujojo koronaviruso sukeltos ligos atvejai, anot pradinių oficialių Kinijos valdžios pranešimų, išplito per Uhano Huanano jūrų gėrybių turgų.

Bet, atlikus visų tame turguje pardavinėtų gyvūnų tyrimą, Kinijos Ligų kontrolės ir prevencijos centras šią savaitę paskelbė, jog tokią protrūkio kilmės vietos versija buvo paneigta.

Kinijos ligų kontrolės centro vadovas Gao Fu pareiškė, jog „dabar paaiškėjo, kad turgus buvo viena iš viruso aukų“.

Visų iš turgaus surinktų gyvūnų mėginiai po laboratorinių tyrimų buvo pripažinti neigiamais. Tai tarsi rodytų, kad gyvūnai negalėjo užkrėsti turgaus lankytojų.

Uhano vietos valdžia pirmuosius pranešimus apie nežinomą, į plaučių uždegimą panašią ligą Pasaulio sveikatos organizacijai išsiuntė gruodžio 31 dieną. Vėliau ši liga buvo susieta su naujuoju koronavirusu.

Dauguma iš 41 pirmųjų atvejų buvo susieti būtent su gyvūnų turgumi, kuris jau sausio 1 dieną buvo uždarytas.

Įvertinus tai, kad 2002-2003 metų pirmojo SARS koronaviruso protrūkis taip pat prasidėjo panašiame turguje Guangdongo provincijoje (tuomet virusas iš šikšnosparnių į žmones peršoko per civetas), buvo visai natūralu manyti, kad ir šį kartą nutiko kažkas panašaus.

Tačiau turguje neaptikta nė vieno gyvūno, kurio SARS-CoV-2 testas būtų teigiamas, nurodė Džordžtauno universiteto (JAV) zoologas Colinas Carlsonas.

Ir jeigu užkrėstų gyvūnų turguje nebuvo aptikta, vadinasi, jie negalėjo būti tais tarpiniais šeimininkais, kurie palengvino viruso peršokimą į žmonių organizmus.

Be to, kinų ligų kontrolės centro išvadas, kad virusas pirmą kartą žmogų užkrėtė ne Uhano turguje, palaiko vis daugiau mokslinių tyrimų.

Darosi panašu, kad virusas po Uhaną jau plito iki pirmųjų 41 atvejų aptikimą ir ataskaitos apie juos parašymą. Sausį publikuotas mokslinis tyrimas parodė, kad pirmasis asmuo, kurio koronaviruso testas buvo teigiamas, su naująja infekcija veikiausiai susidūrė gruodžio 1 dieną, o jo simptomai pasireiškė gruodžio 8 dieną.

To paties tyrimo autoriai taip pat nustatė, kad iš pirmųjų 41 atvejų 13 buvo nė kiek nesusiję su gyvūnų turgumi.

Be to, balandį buvo publikuotas tyrimas, parodęs, kad sausio pradžioje virusas jau buvo įsitvirtinęs ir pradėjęs aktyviai plisti Uhano bendruomenėje.

„Nulinio paciento“ tapatybė dar nėra nustatyta, bet yra tikimybė, jog tai yra 55 metų vyras, gyvenęs Kinijos Hubėjaus provincijoje ir užsikrėtęs lapkričio 17 dieną, skelbia Kinijos leidinys „South China Morning Post“, rėmęsis oficialiais vyriausybiniais dokumentais.

Turguje – tik pirmasis aktyvus platintojas?

C.Carlsonas nurodė, kad Uhano gyvūnų turgus tiesiog galėjo būti vieta, kur įvyko vienas pirmųjų „super-paskleidimo“ atvejų – įvykis, kuomet vienas sergantis žmogus užkrečia neįprastai didelį kiekį aplinkinių žmonių.

Kiti „super-paskleidimo“ atvejai visame pasaulyje galėjo sukurti šios infekcijos židinius, kurie užsižiebė tarsi gaisras sausame miške. Pavyzdžiui, Pietų Korėjoje viena į bažnyčią atėjusi moteris užkrėtė ne mažiau nei 43 žmones.

Ir tokie atvejai nebūtinai reiškia, kad yra žmonių, kurie yra labiau užkrečiami ar į aplinką paskleidžia daugiau viruso dalelių, nei kiti užkrėstieji. Labiau tikėtina, kad užkrėstasis žmogus daugiau kartų kontaktavo su žmonėmis tokioje aplinkoje, kuri yra palanki viruso plitimui. Ir vienas iš tokių rizikingų vietų pavydžių yra turgus, kur pirkėjai artimai bendrauja vienas su kitu bei su prekeiviais, o erdvės – ankštos.

Veikiausiai ir ne iš laboratorijos

Vienas dažniausiai keliamų klausimų, į kurį mokslininkai jau mano atsakę, bet politikai ir sąmokslo teoretikai nesiliauja jį pakartotinai kelti – ar šis virusas nėra netyčia pabėgęs ar tyčia paskleistas iš Uhano virusologijos laboratorijos, kurioje mokslininkai analizavo koronavirusus.

Tokią versiją paneigė ne tik Kinijos, bet ir JAV mokslininkai. Itin griežtų saugumo reikalavimų besilaikančios laboratorijos atstovai tvirtina, kad naujojo koronaviruso genomas jų įstaigoje nebuvo registruotas, o laboratorijoje laikomasi itin griežtų saugumo priemonių.

Instituto direktorius Wangas Yanyi Kinijos Centrinei televizijai praėjusį savaitgalį teigė, kad naujasis koronavirusas genetiškai skiriasi nuo bet kurio gyvo viruso, kuris yra kada nors tyrinėtas institute.

Anksčiau to paties instituto virusologė Shi Zhengli, renkanti ir analizuojanti Kinijos šikšnosparnių koronavirusus, leidiniui „Scientific American“ yra nurodžiusi, kad ji naujojo koronaviruso genomą palygino su kitų jos ir kolegų surinktų šikšnosparnių virusų mėginiais ir atitikčių nerado.

„Man tarsi akmuo nuo krūtinės nusirito. Iki tol kelias savaites negalėjau užmigti“, – sakė mokslininkė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(38)
(13)
(25)

Komentarai (9)