Užfiksavo mirksintį signalą, sklindantį iš mūsų galaktikos širdies: tiesiog neįsivaizduojama, kas vyksta Paukščių Tako branduolyje  ()

Mokslininkai aptiko kai ką keisto, sklindančio iš Paukščių Tako galaktikos centro: iki šiol nefiksuotą signalą, kuris, kaip jie mano, sklinda iš milžiniškos juodosios skylės, esančios mūsų galaktikos širdyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo sciencealert.com, Kejo universiteto mokslininkai mano, kad šis signalas kyla tuomet, kai aplink juodąją skylę esantis akrecinis diskas ima blykčioti ir skleisti itin sparčiai besisukančias radijo dėmes. Savo tyrimo išvadas mokslininkai praėjusį mėnesį paskelbė leidinyje „The Astrophysical Journal Letters“. Jie atskleidžia neįsivaizduojamą chaosą, kuris vyksta mūsų galaktikos branduolyje.

Tokie bliksintys signalai nėra visiškai naujas dalykas: mokslininkai jau anksčiau yra atradę didesnių ir lėtesnių blyksėjimų. Tačiau dėl teleskopo „Atacama Large Milllimetre/submillimetre Array“ (ALMA) dabar mokslininkai gali fiksuoti daugiau nei bet kada tokių minutinių signalų sklidimų.

„Šį kartą, panaudodami ALMA, mes gavome aukštos kokybės duomenų apie radijo bangų intensyvumo Sgr A* variaciją dešimt dienų ir 70 minučių per dieną, – sakė tyrimui vadovavęs Yuhei Iwata. – Tuomet mes užfiksavome dvi tendencijas: kvazi-periodinės variacijos, kurių tipinė laiko skalė buvo 30 minučių ir valandos ilgio lėtas variacijas.“

„Šis spinduliavimas gali būti susijęs su kažkokiais egzotiniais reiškiniais, vykstančiais labai arti supermasyvios juodosios skylės“, – pranešime spaudai sakė Kejo universiteto profesorius Tomoharu Oka.

Šie svyravimai veikiausiai sklinda iš aplink juodąją skylę besisukančių dujų, kas gali padėti paaiškinti, kodėl taip sunku juos tiesiogiai stebėti.

„Iš tiesų kuo spartesnis yra judėjimas, tuo sunkiau yra nufotografuoti objektą“, – sakė T. Oka.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(20)
(1)
(19)

Komentarai ()