Gelbės Lietuvos miškus - iš lėktuvo bus purškiami chemikalai: ar tai pavojinga žmonėms ir kaip žinoti į kuriuos miškus šiuo metu eiti negalima?  ()

Medžių kenkėjo vienuolio verpiko užpultus miškus Valstybinių miškų urėdijos Veisiejų (Stalų bei Veisiejų girininkijose) ir Varėnos regioniniuose padaliniuose (Perlojos bei Marcinkonių girininkijose) pasiruošta purkšti jau nuo šiandien, tačiau bus atsižvelgiama į oro sąlygas. Jeigu oro sąlygos bus tinkamos, purškimai truks kelias dienas, esant nepalankiems orams – purškimai gali būti perkelti kitai savaitei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

š viso bus nupurkšta 3200 hektarų miškų, vėliau Stalų ir Marcinkonių girininkijose purškimas bus kartojamas 725 hektaruose – tuose plotuose, kur kenkėjo skaitlingumas ypač didelis. Kretingos regioninio padalinio Juodkrantės ir Nidos girininkijose 2000 ha plote miškus purkšti numatoma dar vėliau.

Aviacinis purškimas skirtas apsaugoti medynus nuo kenkėjo verpiko vienuolio, kad jo vikšrai nenugraužtų pušų spyglių – tai vienintelis būdas išgelbėti medžius nuo šio kenkėjo.

„Šis medžių kenkėjas pavojingas mūsų miškams, ir purškimas yra vienintelis būdas stabdyti jo plitimą į sveikus medynus. Akivaizdu, kad šis būdas, naudotas ir praėjusiais metais, pasiteisino, nes pavyko išgelbėti šimtus hektarų pušynų. Jeigu tų pačių medžių spyglius kenkėjai nugraužtų pakartotinai, pušys neišgyventų“, – sakė Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė.

Purškiant vienuolio verpiko židinius biologiniu preparatu, kuris veikia drugių vikšrus, nesunaikinami visi kenkėjų vikšrai, todėl, esant palankioms gamtinėms sąlygoms, kokios buvo 2019 metais, židiniai sumažinami, bet plinta toliau ir reikalauja pakartotinių purškimų kitais metais.

Šiemet Valstybinė miškų tarnyba pakartotinai vykdys purškimus ne tik Stalų, bet ir Juodkrantės girininkijose, nes verpikas vienuolis, nors ir nupurškus numatytus plotus, sudarė naujus židinius tose vietose, kur jų anksčiau nebuvo.

Preparatas, kuriuo bus purškiami miškai, nekenksmingas kitiems vabzdžiams, bitėms. Taip pat nepavojingas žmonėms, gyvūnams ir augalams.

Viena didžiausių verpiko vienuolio invazijų Lietuvoje buvo užfiksuota prieš 25-30 metų. Tuomet kenkėjas miškuose buvo sunaikinęs net ir po medžiais augusią žolę – verpikai vienuoliai pasižymi tuo, kad gali maitintis ir eglių spygliais, iš bado gali ėsti net lapuočių medžių lapus. Pastebėta, jog kenkėjas elgiasi netipiškai – jeigu anksčiau nekliudė kalninės ar bankso pušies, tai pastaraisiais metais puola ir šiuos medžius, kurie nudžiūva jau nuo vienkartinio visų spyglių nugraužimo.

Prieš purškiamų miško plotų ribas 100 m atstumu ant kelių, keliukų, takų, kvartalinių linijų iš anksto bus išdėstyti įspėjamieji-draudžiamieji užrašai, kad juose purškimo metu, ir vieną parą po purškimo, draudžiama lankytis tuose plotuose.

Draudimo laikui pasibaigus, tie įspėjimai bus nuimti. Miškų purškimą organizuoja Valstybinė miškų tarnyba.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Sandra Trinkūnaitė-Rimkienė
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()