Niutonas - modernaus mokslo tėvas, tačiau jo pasiūlymai gydyti marą dabar tik kelia juoką  (2)

Izaokas Niutonas dažnai vadinamas modernaus mokslo tėvu. 1642-1726 metais gyvenęs anglų matematikas, fizikas, teologas ir, kaip teigė pats, gamtos filosofas prisidėjo prie mechanikos, optikos ir fizikos mokslų pažangos. Nors ir retai, kartais jis kyštelėdavo nosį ir į mediciną. Pavyzdžiui, Niutonas turėjo minčių, kaip galima pagydyti buboninį marą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiais laikais buboninį marą gydome pakankamai paprastai - antibiotikais. Todėl labai lengva žvelgti į praeitį ir juoktis iš žmonių, kurie gyveno laikais, kai antibiotikų ar net supratimo apie bakterijas nebuvo. Tai būtina turėti omenyje. Kita vertus, Niutonas tikriausiai neįsižeis, jei jo idėjas palydėsime šypsena.

Neseniai aukcione parduoti Niutono užrašai apie maro gydytojo Jano Baptisto van Helmonto „Apie marą“. Medžiaga, kuri niekada nebuvo publikuota, aukcione buvo nupirkta už daugiau nei 81 tūkstantį dolerių. Tokia užrašų vertė pasiekta dėl Niutono vardo. Aukciono organizatoriai teigia, kad juose yra ne tik perpasakotų van Helmonto idėjų, bet ir paties Niutono minčių.

Gydytojas van Helmontas darbavosi maro metu Amsterdame, apie 1605 metus. Sunku pasakyti, ar jis buvo geras gydytojas. Dažniausiai pas jį patekdavo beviltiški pacientai. Tiesą sakant, van Helmontas garsėjo tuo, kad pas jį žmonės ilgai nesigydydavo - arba mirdavo, arba pasveikdavo, bet visada greitai.

Van Helmontas aprašė ne vieną maro gydymo būdą. Daugiausia tai - žolelių nuovirai ir panašūs dalykai. Gydytojas manė, kad nuo maro galima ir apsisaugoti - tereikia nešiotis rupūžę. Ne dėl kokių nors ypatingų medicininių savybių - van Helmontas manė, kad rupūžė veikia kaip amuletas. Niutonas tikėjo šiomis idėjomis, tačiau manė, kad amuletas nėra geriausias būdas apsisaugoti nuo maro - reikia kažko geriamo, valgomo ar tepamo ant kūno.

Taigi, Niutonas savo užrašuose pažymėjo, kad geriausias vaistas nuo maro yra džiovintos rupūžės milteliai ir vėmalai. Jis taip pat aprašė receptą, kaip pasigaminti šio gyvybes gelbstinčio vaisto.

Rupūžę reikia pakabinti kamine. Po ja reikia padėti geltono vaško lėkštutę. Rupūžė, pasak Niutono, anksčiau ar vėliau pradės vemti - iš jos pasipils visokie vabalai ir purvas. Geriausia, kad rupūžė iš karto po vėmimo žūtų ir būtų sudžiovinta. Tuomet rupūžę reikia sutrinti, sumaišyti su tais vėmalais ir šį, sakykime, kremą reikia tepti ant paveiktos kūno vietos. Pasak Niutono, šie vaistai iš kūno ištraukia nuodus.

Šie užrašai nebuvo publikuoti, o Niutonas neišgarsėjo dėl savo medicinos žinių. Tačiau žmonės rupūžęs kadaise dažnai naudojo medicinoje. Tikėtina, kad ir šis receptas nebuvo vien tik Niutono idėjos, o geriausias jo žinomas gydymo būdas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai (2)