Košmaras, kurio buvo galima tikėtis: vienkartinių veido kaukių vandenynuose jau daugiau nei medūzų (Video)  (15)

Gamtosaugininkai jau seniai perspėjo visus, kad viena iš koronaviruso pasekmių bus padidėjęs vandenynų užterštumas – dabar jų prognozės išsipildė. Vienkartinės kaukės ir kitos apsaugos priemonės papildė šiukšlių gretas vandenyse, kurie ir iki tol nebuvo švarūs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar vandens gyvūnams išlikti tapo dar sudėtingiau – kartais šie nesusipratę praryja plastiko šiukšles ir uždūsta arba miršta įstrigę tarp maišelių bei kitų atliekų.

Narai visame pasaulyje aktyviai ir reguliariai renka šiukšles plačiuosiuose vandenynuose, tačiau pranešama, kad dabar jų darbo krūvis gerokai padidėjo. Veiklos netrūksta ir valantiems paplūdimius bei kitas pakrantes – daugybė vienkartinių kaukių ir pirštinių jau guli užpustyti smėlio – šias šiukšles taip pat gali suėsti vandens gyvūnai, kitu atveju tikėtina, jog pakilus vandens lygiui atliekos grįš į vandenį.

Šią taršos krizę išgyvena visas pasaulis

Honkonge veikianti vandenynų valymo organizacija „OceansAsia“ praneša, kad valydami pakrantę darbuotojai 100 metrų ruože rado 70 vienetų vienkartinių kaukių, po savaitės toje pačioje vietoje buvo rasta dar 30. Kaukės buvo rastos mažai lankomoje pakrantėje, todėl tikriausiai iki ten atkeliavo iš toli. Nors dėl didelės dalies taršos galima kaltinti žmonių neatsakingumą, vis dėlto aplinkosaugininkai pripažįsta, kad tokias lengvas kaukes ir pirštines paprastai išnešioja ir vėjas – tokį reiškinį galima pamatyti ir gatvėse ar miestų aikštėse.

Nerimą išreiškia ir Prancūzijoje dirbantys „Operation Mer Propre“ pelno nesiekiančios organizacijos atstovai. „Šios kaukės yra 450 metų, todėl pandemijos pasekmės vandenyne atsispindės labai ilgai“  – atstovų laiške buvo rašoma šalies prezidentui Emanueliui Makronui, kviečiant jį aktyviau kalbėti apie šią problemą. Prancūzijos vyriausybė užsakė 2 bilijonus vienkartinių kaukių, todėl galima tik spėlioti, kokia jų dalis vėliau atsidurs po vandeniu.

Narai Prancūzijoje nufilmavo, kaip dabar atrodo vandenynai:

Kaunieciams.lt info.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(22)
(2)
(20)

Komentarai (15)