Mokslininkai negali suprasti, kas čia dedasi - vyras nebegali matyti tik kai kurių skaičių  (2)

Realybė yra netikra. Tai - tik jūsų smegenų interpretacijos. Kiekvieno žmogaus realybė yra skirtinga ir mes galime veikti išskirtinai tik tuose taškuose, kuriuose daugumos žmonių realybės suvokimas bent jau priartėja vienas prie kito. Štai šis žmogus, kurį tyrė Johnso Hopkinso Universiteto mokslininkai, nemato skaičių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vyras, kurį mokslininkai vadinos tiesiog RFS, į gydytojus kreipėsi todėl, kad negali matyti kai kurių skaičių. Pavyzdžiui, aštuoneto jis nemato. Vietoje jo RFS mato tik atsitiktinių linijų raizgalynę. Ir tai yra labai keista, nes su vyro regėjimu nėra jokių problemų. Jis puikiai skaito ir daugelį simbolių atpažįsta be didesnių problemų.

Tai iš kur ši problema? Na, RFS kenčia nuo smegenų atrofijos, kuri paveikė pagrindinį jo smegenų nervinį centrą ir smegenų žievę. Tačiau, vėlgi, svarbu pabrėžti, kad ši neurodegeneracinė liga nepaveikė vyro regėjimo. Jis patiria raumenų smazmus, susilpnėjusią atmintį, tačiau tai, kas nutiko su jo skaičių suvokimu, yra didelė mįslė.

RFS mano nulį ir vienetą. Taigi, jis be problemų mato skaičių 10. Tačiau visi skaitmenys tarp 1 ir 9 sukelia didelių problemų - vietoje jų RFS mato tik kažkokias neaiškias linijas, primenančias vaiko piešinį. Jis taip pat mato ir raides. Taigi jis galėtų perskaityti didžiąją „Audi A6“ dalį, bet negalėtų pasakyti, apie kokį automobilį kalbama.

Ir tai yra beprotiškai keista. Kaip tai paaiškinti? Jo smegenys akivaizdžiai atpažįsta skaičius, tačiau juos kažkaip užmaskuoja. Tai yra labiau realybės interpretavimo, o ne suvokimo klausimas. Mokslininkai šalia skaičių bandė įterpti ir įvairius objektus. Pavyzdžiui, virš trejeto pastatė smuiką, tačiau tuomet RFS nematė nei skaičiaus, nei smuiko. Kai smuikas buvo patrauktas taip, kad trejetas liktų toli fone, RFS be problemų matė smuiką.

Mokslininkai negali suprasti, kas įvyko. Tačiau RFS atvejis yra nepaprastai įdomus, nes jo smegenys vis dar gali atpažinti formas, tačiau kai kurios iš jų nepasiekia jo sąmonės. Kitaip tariant, vienas suvokimo procesas RFS smegenyse tebevyksta, tačiau vyras to nebegali matyti. Ir mokslininkai mano, kad tai yra puikus pavyzdys, kaip mažai mes žinome apie savo pačių smegenis, jų veikimą ir realybės suvokimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(49)
(4)
(45)

Komentarai (2)