Panašu, kad SARS-CoV-2 virusas savo kelionę per pasaulį pradėjo anksčiau nei buvo manyta  ()

Harvardo medicinos mokyklos atliktas tyrimas parodė, kad naujasis koronavirusas SARS-CoV-2 Kinijoje galėjo pasklisti keliais mėnesiais anksčiau nei pasirodė pirmieji pranešimai apie jo protrūkį Kinijos mieste Uhane. Šis virusas galėjo atsirasti dar 2019 metų rugpjūtį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Harvardo medicinos mokyklos atliktas tyrimas parodė, kad Uhane, mieste centrinėje Kinijoje, rugpjūtį padaugėjo besikreipiančių į ligonines žmonių ir tuo pačiu internete išaugo paieška simptomų, būdingų COVID-19 ligai.

„Uhano ligoninėse padidėjo [pacientų] srautas ir simptomų paieška išaugo gerokai anksčiau nei dokumentuota SARS-CV-2 pandemijos pradžia 2019 metų gruodį“, – teigė tyrėjai.

Kinija į tokias mokslininkų išvadas netruko sureaguoti skeptiškai. Kinijos Užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying pareiškė: „Manau, kad tai – juokinga, ypatingai juokinga padaryti išvadas, remiantis tokiais paviršutiniais stebėjimais, kaip srauto padidėjimas“.

Tyrėjai ištyrė 111 palydovinių nuotraukų, kuriose nufotografuotos automobilių stovėjimo aikštelės prie šešių Uhano ligoninių, darytos nuo 2018 metų sausio iki 2020 m. balandžio ir Kinijos paieškos sistemos „Baidu“ užklausas, susijusias su COVID-19 ligos simptomais, tokiais kaip „kosulys“ ar „viduriavimas“, tuo pačiu laikotarpiu.

Tyrimai parodė staigų automobilių stovėjimo aikštelių prie ligoninės užimtumo padidėjimą 2019 metų rugpjūtį, kuris neslūgo visą rudenį. 2019 metų rugsėjį–spalį prie penkių iš šešių ligonių pastebėtas didžiausiais automobilių stovėjimo aikštelių užimtumas, kuris sutapo su išaugusia COVID-19 ligai būdingų simptomų paieška „Baidu“ sistemoje.

Tyrimo autoriai taip pat nurodė, kad 2019 metų rugpjūtį kiniškoje „Baidu“ paieškos sistemoje padažnėjo užklausų apie virškinimo sutrikimų simptomus, kurie neseniai pripažinti išskirtiniu COVID-19 bruožu.

„Rugpjūtį nustatėme ypatingą paieškos užklausų apie viduriavimą padažnėjimą, kuris nebuvo pastebėtas per ankstesnius gripo sezonus“, – rašė tyrimo autoriai.

Tyrėjai teigė, kad virškinamojo trakto sutrikimų simptomai gali būti nepastebėti ankstyvi COVID-19 infekcijos signalai dabartinėje kvėpavimo takų ligų stebėjimo sistemoje.

„Šis atradimas taip pat leidžia suprasti, kad reikia praplėsti tyrimo galimybes ir turėti galvoje, jog nauji patogenai gali sukelti ir netikėtų simptomų“, – rašoma tyrimo ataskaitoje.

Harvardo mokslininkų atradimas, kuris kol kas nebuvo recenzuotas, paremtas augančiu tyrimų kiekiu, aiškinantis, ar SARS-CoV-2 jau cirkuliavo Kinijoje prieš nustatytą protrūkį Uhane.

„Nors negalime patvirtinti, kad padidėjęs srautas buvo tiesiogiai susijęs su naujuoju virusu, mūsų įrodymai paremia kitą neseną tyrimą, rodantį, kad protrūkis prasidėjo gerokai anksčiau nei buvo nustatytas Uhano Huanano jūros gėrybių turguje“, – rašoma tyrimo ataskaitoje.

Mokslininkai laikosi bendros nuomonės, kad COVID-19 pandemija kilo, kai SARS-CoV-2 patogenas galėjo persiduoti iš gyvūnų žmonėms Uhano jūros gėrybių turguje. Jis greitai pasklido tarp miesto gyventojų ir po Hubėjaus provinciją, kol Kinijos valdžia nepaskelbė kone visiško karantino sausio 23 dieną.

Tačiau Harvardo tyrėjai nurodo, kad pirminiai epidemiologiniai tyrimai, kuriuose Huanano turgus identifikuotas, kaip protrūkio židinys, taip pat parodė, jog buvo keletas COVID-19 pacientų, neturėjusių ryšio su turgumi, kas paliko galimybę atsirasti papildomoms kilmės teorijoms.

Tyrimo autoriai sakė, kad jų atradimai paremia hipotezę, kad virusas atsirado natūraliai pietų Kinijoje ir galbūt jau cirkuliavo iki protrūkio Uhane.

Parengta pagal DW.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: