O čia tai būtų dovanėlė: gydytojai perspėja, kad vienu metu galite susirgti ir erkiniu encefalitu, ir Laimo liga  ()

Erkių sukeliamos ligos, atrodo, jog jau seniai visiems žinoma tema. Tačiau ar žinojote, kad vienu metu galima susirgti ir erkiniu encefalitu, ir Laimo liga? Apie tai, kaip gali įvykti tokia nelaimė, pasakojo Kauno klinikų Infekcinių ligų klinikos vadovė prof. dr. Auksė Mickienė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyvename labai pavojingoje zonoje

Pasirodo, nors tokie atvejai, kai žmogus tuo pat metu serga ir erkiniu encefalitu, ir Laimo liga – labai reti, tačiau yra tikrai įmanomi.

„Per savo daugiau nei 20 metų praktiką, esu mačiusi vos kelis tokius ligonius. Bet kalbant apie tokius ligonius turėtume išskirti 2-3 kategorijas“, – sakė profesorė.

Pasak pašnekovės, viena kategorija, kai žmogus suserga erkiniu encefalitu ir kartu neuroborelioze – Laimo liga, kuri specifiškai pasireiškia nervų sistemos pažeidimu. Tai reiškia, kad nervų sistema pažeidžiama abiejų šių ligų vienu metu.

„Ši situacija yra ypatingai reta ir per savo praktiką esu mačiusi vos kelis tokius atvejus, – pasakojo prof. dr. A. Mickienė.

– Antrasis atvejis, kai žmogus serga encefalitu ir kartu būna Laimo ligos pirmoji stadija – žiedinė eritema, kai yra odos uždegimas. Tokia kombinacija gali pasireikšti šiek tiek dažniau nei pirmoji kategorija. Bet visgi, tai nėra dažnas susirgimas“.

Būtų galima išskirti ir trečiąją kategoriją žmonių, kurie patiria jau besibaigiančią Laimo ligą, tai yra beblykštančią eritemą ir erkinį encefalitą. Gali būti, kad eritema jau išnykusi, o žmogus nė negalvojo, kad tai buvo Laimo ligos ženklas.

„Taip yra dėl to, kad mes gyvename ypatingai užkrėstoje teritorijoje. Visoje Lietuvoje yra labai labai daug erkių ir labai daug iš jų yra infekuotos. Dažniausiai žmogus dvejomis skirtingomis ligomis užsikrečia nuo dviejų skirtingų erkių. Kad užsikrėstų nuo vienos erkės dvejomis ligomis – būna ypatingai retai. Vis dėlto tai parodo, kad per vieną sezoną žmogus gali susirgti abejomis ligomis“, – pasakojo pašnekovė.

Tačiau tiksliai pasakyti, kaip nutinka, kad žmogų tuo pat metu aplanko ne viena, bet dvi erkių sukeliamos ligos – vis dar sunku. Mat prisisiurbusi kraujo erkė gali ir iškristi, be to, į ligoninę pasireiškus ligos simptomams kreipiamasi jau po kiek laiko, kai erkės seniai nebebūna. Tad ir ištirti, ar ji nešiojo abu patogenus – neįmanoma.

„Kadangi gyvename labai užterštoje teritorijoje, žmogus gali pasigauti ir ne vieną erkę per mėnesį ar net per 2 savaites. Yra tokių vietovių, kur erkės itin smarkiai paplitusios ir užkrėstos. Manau, gali būti abi ligos ir nuo tos pačios erkės, bet kur kas dažniau taip nutinka nuo skirtingų“, – sakė profesorė.

Šiuo metu ligonių – itin daug

Ar ligos eiga susirgus abejomis infekcijomis iškart bus sudėtingesnė, priklauso nuo to, kurios kategorijos yra ligonis.

„Jei ligonis antros kategorijos, kai žmogus serga erkiniu encefalitu ir odos uždegimu, didesnių sunkumų ligos eigai tai neprideda. Nuo Laimo ligos pacientas geria antibiotikus. O nuo erkinio encefalito skiriamos lašelinės, vaistai nuo temperatūros, galvos skausmo. Šiai ligai gydymo nėra, mes tokį pacientą tik palaikome ir prižiūrime, kad būklė neblogėtų“, – pasakojo prof. dr. A. Mickienė.

Jei pacientas pirmos kategorijos ir serga erkiniu encefalitu bei neuroborelioze, ligos eiga gali būti sunkesnė.

„Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad pasireiškia daugiau paralyžiaus atvejų – veido, rankos. Literatūroje daug duomenų apie tai nėra, nes tokie atvejai labai reti. Vieniems buvo sunkiau, kitiems ne“, – sakė pašnekovė.

Kaip sako profesorė, kol kas per anksti kalbėti apie šio sezono erkių sukeliamų ligų tendencijas, nes sezonas dar tik prasideda. Didžiausias ligonių skaičius būna rugpjūčio, rugsėjo, net ir spalio mėnesiais.

„Manau, rugsėjį – spalį pamatysime. Bet, palyginus su praeitų metų birželiu, šiuo metu turime labai daug ligonių, tikrai jų yra daugiau nei būdavo įprasta. Vis dėlto kol kas išvadų daryti dar negalime, tai priklauso nuo daugybės faktorių, nuo oro sąlygų, kiek žmonės eis į gamtą ir panašiai“, – kalbėjo prof. dr. A. Mickienė.

Kas yra erkinis encefalitas?

Erkinis encefalitas – tai sunki gamtinė židininė virusinė liga, sukeliama erkinio encefalito viruso, pažeidžianti galvos smegenis, jų dangalus ar periferinius nervus. EE yra viena iš svarbiausių virusinių žmogaus centrinės nervų sistemos infekcijų, kuriai būdingi liekamieji reiškiniai, kartais sukeliantys invalidumą.

Užsikrėsti erkiniu encefalitu galima įsisiurbus erkei arba vartojant termiškai neapdorotą pieną ar jo produktus. Virinant pieną infekcija žūsta per 2 minutes, veikiant 70ºC temperatūrai – per 5 minutes.

Erkinio encefalito simptomai

Kaip rašoma Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) puslapyje, inkubacinis periodas trunka 2 – 28 dienas, vidutiniškai 7 – 14 dienų. Maždaug 80 proc. atvejų ligos eiga būna dvibangė. Pirmosios ligos fazės kliniką, kuri trunka 1 – 8 dienas, sukelia pirmoji viremijos banga. Jos požymiai yra nespecifiniai: karščiavimas, kaulų, raumenų, galvos skausmai, nuovargis, bendras silpnumas, rečiau – dispepsiniai ar viršutinių kvėpavimo takų kataro požymiai.

Po pirmosios EE stadijos eina tariamo pasveikimo periodas, kuris trunka 1-33 dienas, dažniausiai 5-8 dienas.

Antrosios ligos fazės metu, kuri išsivysto 20-30 proc. užkrėstų asmenų, nustatomi centrinės nervų sistemos pažeidimo simptomai ir uždegiminiai pakitimai smegenų skystyje. Maždaug trečdalis žmonių, persirgusių erkiniu encefalitu, nevisiškai pasveiksta. Dažniausi liekamieji reiškiniai: negalėjimas susikaupti, miego sutrikimai, nuolatiniai galvos skausmai, padidėjęs jautrumas, elgesio pokyčiai. Rečiau – paralyžius.

Žmogus gydomas tik simptomiškai – vaistais, sumažinančiais ligos požymius. Specifinio gydymo, nukreipto prieš ligos sukėlėją nėra. Žmonės, persirgę erkiniu encefalitu, įgyja imunitetą šiai ligai.

Veiksmingiausia profilaktikos priemonė – skiepai.

Kas yra Laimo liga?

Laimo liga – tai lėtinė ar recidyvuojančios eigos transmisinė gamtinė židininė infekcinė liga, pažeidžianti įvairius organus bei sistemas. Dar kitaip ši liga vadinama Laimo borelioze.

Laimo ligos simptomai

Pirmajai ligos stadijai būdingi bendri infekcijos požymiai ir migruojanti eritema, atsirandanti erkės įkandimo vietoje, dažniausiai praėjus 1-4 savaitėms po įsisiurbimo, nors kartais eritema gali išsivystyti ir anksčiau arba tik po 2 mėnesių. Bėrimas yra didesnis nei 5 cm ir plečiasi. Eritema susiformuoja 80-90 proc. atvejų.

Daliai ligonių kartu su eritema pasireiškia ir neryškių bendro pobūdžio negalavimų: silpnumas, galvos, sąnarių ir raumenų skausmai, gali pakilti temperatūra. Ligoniams išsivysto limfadenitas.

Antroji ligos stadija – tai neurologinių ir kardialinių sutrikimų stadija, pasireiškianti praėjus kelioms savaitėms ar mėnesiams po eritemos atsiradimo. Šios stadijos metu gali išsivystyti antrinių odos pažeidimo simptomų, tačiau dažniausi neurologinio pobūdžio sutrikimai: neuritas, kaklo, krūtinės ar juosmens-kryžmens srities radikuloneuritas, mononeuritai, encefalito ar meningito požymiai.

Ligoniai skundžiasi nuovargiu, miego sutrikimu, atminties susilpnėjimu, svaigimu, skausmu ausyje ir kt. Dažnai pasireiškia migruojančios artralgijos, mialgijos, ostalgijos. Būna trumplalaikių artrito atakų. Anksčiausiai pažeidžiamas sąnarys, esantis šalia pirminio odos pažeidimo.

Trečiosios stadijos metu vystosi progresyvi audinių destrukcija: atrofinis lėtinis akrodermatitas, lėtinis radikulomielitas, encefalomielitas, gali pasireikšti lėtinis skausmo sindromas, raumenų silpnumas, ataksija, atminties susilpnėjimas, pažeidžiami kelių, pečių, alkūnių, net ir smulkūs sąnariai. Sąnarių patologija, sergant Laimo liga primena reumatoidinį artritą. Lėtiniai odos pažeidimai dažniausiai prasideda distalinėse galūnių dalyse, oda suplonėja, pasidaro sausa.

Gydoma antibiotikais. Gydymo efektyvumas priklauso nuo ankstyvos ligos diagnostikos. Persirgus Laimo liga, imunitetas neįgyjamas, ir žmogus šia liga gali susirgti pakartotinai. Vakcinos nėra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Gabrielė Grinkaitė
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: