Alpių sniegynai nusidažė rožine spalva: kas čia vyksta ir kodėl tai pavojinga? (Video)  ()

Italijos mokslininkai tyrinėja paslaptingą Alpių sniegynų nusidažymą rožine spalva – tokią spalvą lėmė dumbliai, spartinantys klimato kaitą, rašo „Science Alert“, remdamiesi agentūros AFP pranešimu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-07-11 Alpių sniegynai nusidažė rožine spalva: kas čia vyksta ir kodėl tai pavojinga? (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai dar neturi vieningo sutarimo dėl to, iš kur šie dumbliai atkeliavo, tačiau Italijos nacionalinės tyrimų tarnybos atstovas Biagio di Mauro sako, kad Presenos ledyno sniegą veikiausiai nudažė tie patys dumbliai, kurių randama ir Grenlandijoje.

„Dumbliai patys savaime nėra pavojingi – tai yra natūralus reiškinys, vidutinių platumų ir ašigalių regionuose sutinkamas pavasario ir vasaros metu“, – sakė B.Di Mauro, anksčiau tyrinėjęs ir Morteračo ledyną Šveicarijoje.

Augalas, klasifikuotas kaip Ancylonema nordenskioeldii, dažniausiai sutinkamas vadinamojoje Grenlandijos Tamsiojoje zonoje, kur taip pat itin aktyviai tirpsta ledynai.

Įprastai ledas pasižymi gebėjimu atgal į atmosferą atspindėti daugiau nei 80 proc. jį pasiekiančios Saulės spinduliuotės, tačiau pradėjus raudonuoti dumbliams atsispindėjimas nusilpsta, ledynas sugeria daugiau Saulės šilumos ir greičiau tirpsta.

Kuo intensyviau raudonuoja dumbliai, tuo greičiau tirpsta ledynai, tuo pačiu suteikiantys dumbliams reikalingo vandens ir oro.

„Viskas, kas tamsina sniegą, spartina jo tirpimą, nes taip pagreitinama spinduliuotės sugertis. Bandome kiekybiškai įvertinti ne tik žmogaus, bet ir kitų veiksnių sukeliamą planetą kaitinantį efektą“, – sakė Italijos mokslininkas.

„Planetos perkaitimas yra rimta problema, ir mums mažiausiai reikėjo, kad prie to dar prisidėtų ir dumbliai. Deja, darome negrįžtamą žalą. Manau, jau pasiekėme tašką, už kurio nebėra kelio atgal“, – sakė turistė Marta Durante.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()