Mokslininkai aiškinasi Cerne Abbas milžino paslaptis - jis tikriausiai nėra toks senas, kaip atrodo  ()

Cerne Abbas milžinas – nuogą vyrą su kuoka vaizduojantis geoglifas, išgremžtas Anglijos kalvos šlaite, ko gero yra ne toks jau senas, kaip buvo manoma iki šiol. Nepaisant piešinio manieros, primenančios urvinį žmogų, šis geoglifas buvo sukurtas ne anksčiau vėlyvųjų viduramžių, skelbia naujas tyrimas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-07-10 Mokslininkai aiškinasi Cerne Abbas milžino paslaptis - jis tikriausiai nėra toks senas, kaip atrodo  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Cerne Abbas milžiną galima rasti kreidiniame šlaite Dorseto grafystėje netoli Cerne Abbas miestelio, pietų Anglijoje. Tai yra yra 55 metrų ilgio geoglifas, sudarytas iš negilių tranšėjų, suformuojančių vyro, ginkluoto kuoka, siluetą. Gana charakteringas ir į akis krentantis geoglifo bruožas – 10,5 m. ilgio penis.

Ankstyviausi įrašai apie nuogą milžiną datuojami XVII a. pabaiga – tačiau diskusijų, kada tiksliai geoglifas buvo išraižytas, netrūksta. Ir anot archeologų Martino Papwortho ir Mike'o Alleno straipsnio žurnale „Current Archeology“, geoglifo vietoje jie surinko ištisą mažyčių sraigių kiaukutų kolekciją, iš kurios matyti, kad šis meno kūrinys negalėjo būti sukurtas anksčiau nei viduramžiais. Mat sraigių rūšis Cernuella virgata, pirmą kartą į Britaniją pateko tik XIII-XIV amžiuose, prekiaujant su žemynine Europa.

„Didžiojoje Britanijoje yra 118 sraigių rūšių ir daugelis jų yra būdingos konkrečioms vietoms, todėl išlikusios jų kriauklės gali mums padėti nustatyti, koks buvo kraštovaizdis tam tikru metu – ir atsekti žemės naudojimo pokyčius bėgant laikui“, – kovo mėnesį prieš užbaigiant tyrimą sakė Nacionalinio tresto vyresnysis archeologas M.Papworthas.

Niekas tiksliai nežino, ką vaizduoja milžinas. Vietos folkloras jau seniai palaiko idėją, kad tai yra vaisingumo simbolis, galbūt susijęs su senesniais pagoniškais tikėjimais. Daugelis taip pat mano, kad tai gali būti anglosaksų dievybė – o kiti svarsto, ar tik ji nevaizduoja graikų herojaus Heraklio.

Tuo tarpu kai kurie mano, kad geoglifą sukurti užsakė lordas Hollesas, kuriam XVII a. priklausė ši žemė ir kuris norėjo pasityčioti iš garsaus anglų veikėjo Oliverio Cromwellio, kurį priešai kartais sarkastiškai vadindavo „Anglijos Herakliu“ – kuoka esą parodijuoja jo griežtą autoritarinę valdžią, o varpa tyčiojasi iš jo puritoniškų pažiūrų.

Ši paslaptis kol kas ir toliau lieka neišaiškinta – bet dabar tikimasi, kad tvirtesnis meno kūrinio datavimas galėtų padėti susiaurinti kai idėjų ratą apie tai, kas žemėje išgremžė milžiną ir kam jis skirtas.

Beje, pastaraisiais mėnesiais milžinas patyrė šiokį tokį atnaujinimą. Balandį, COVID-19 pandemijos metu Cerne Abbas gyventojai pastebėjo, kad kažkas milžino geoglifą papildė veido kauke. Žinoma, tai labai nepatiko Nacionaliniam trestui, kuris tuoj pat pareiškė, kad rizikuojama sugadinti pažeidžiamą meno kūrinį – tačiau teigiama, kad šis žingsnis karantino metu gerokai pakėlė daugelio vietinių nuotaiką.

Parengta pagal „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(2)
(9)

Komentarai ()