Kofeinas kavoje ir kofeinas energiniuose gėrimuose nėra ta pati medžiaga - kuo jos skiriasi?  (3)

Dauguma mūsų negali pradėti ryto be karštos kavos puodelio. Daugeliui tai yra tapusi tokia rutina, kad net nesusimąstome, ką pilame į savo organizmus. Tačiau tai žinoti būtina – nes tai gali turėtų nepageidaujamų pasekmių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo pirminėje formoje kofeinas yra kartūs balti milteliai, išgauti iš natūralaus insekticido, esančio kai kuriuose augaluose. Ilgainiui jis buvo identifikuotas kaip medikamentas – po to, kai žmonės atrado stimuliuojantį kofeino efektą.

Tačiau žmonės neretai tiesiog nesuvokia šio medikamento galios. Arbatinis šaukštelis – arba 10 gramų – kofeino yra mirtina dozė žmogui. Būta atvejo, kai vieną koledžo studentą ištiko traukuliai, o vėliau jis ir numirė dėl per didelės kofeino dozės, kurią jis gavo išgėręs pernelyg didelį energinių gėrimų kiekį.

Natūraliai išgaunamas kofeinas yra išdeginamas iš pakaitintų kavos pupelių. Tačiau daugumoje energetinių gėrimų dedamas kofeinas, kuris sintetiniu būdu gaminamas Kinijos farmacijos gamyklose.

Tačiau nepaisant to, kad ant kiekvieno kampo galima rasti po kavinę ir kad šiais laikais vyrauja kavos gėrimo kultūra, šiais laikais žmonės neišgeria tiek daug kavos, kaip mūsų protėviai.

Tačiau sumažėjus kavos vartojimui žmonės ėmė daugiau vartoti energinių gėrimų. Šiandien 8 iš 10 labiausiai perkamų gėrimų turi kofeino. Jeigu paimtume „Coca Cola“, „Pepsi“, „Mountain Dew“, „Dr. Pepper“ ir pan. gėrimus, vienintelis juos siejantis ingredientas be vandens bus kofeinas.

Kartais kofeino galima rasti ten, kur visiškai nesitikime – kaip antai apelsinų skonio limonade. Štai 2010 metais „Sunkist“ apelsinų skonio limonade buvo rastas 6 kartus normą viršijantis kofeino kiekis – net po 240 miligramų viename butelyje. Tai prilygsta net 3 skardinėms energinio gėrimo „Red Bull“.

Po to, kai „Sunkist“ pradėjo gauti skundus iš pirkėjų, įmonė galiausiai sutiko su JAV Maisto ir vaistų administracijos nurodymais atšaukti 40 000 apelsinų skonio limonado talpų.

Grįžtant prie kavos, ilgalaikėje perspektyvoje 3-4 puodeliai šio gėrimo per dieną nėra pavojinga žmogaus sveikatai. Žinoma, jeigu kenčiate nuo nemigos ar padidėjusio nerimo, tuomet geriau būtų atsisakyti kavos – ar sumažinti išgeriamus kiekius.

Parengta pagal npr.org

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(6)
(10)

Komentarai (3)