Tyrimas Ispanijoje žlugdo pandemijos atsitraukimo viltis - bandos imuniteto svajonė yra nepasiekiama  ()

Didelio masto Ispanijos atliktas koronaviruso tyrimas atskleidė, kad tik 5 proc. šalies gyventojų turi reikiamus antikūnus, taigi šansai pasiekti vadinamąjį bandos imunitetą nuo COVID-19 yra „nepasiekiami“, pranešė portalas CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Moksliniame medicinos žurnale „Lancet“ paviešintame tyrime teigiama, kad net 95 proc. Ispanijos populiacijos vis dar rizikuoja susirgti koronavirusu. Bandos imunitetas yra pasiekiamas, kai gan didelė visuomenės grupė jau būna prasirgusi virusine ar bakterine liga arba būna nuo jų paskiepyti – taip ligos cirkuliacija tarp žmonių sustoja.

Europos ligų kontrolės centras portalui CNN teigė, kad šis ispanų tyrimas, apėmęs per 61 tūkst. dalyvių, yra vienas didžiausių vykdytų serologinių koronaviruso tyrimų žemyne. Šio darbo išvados sutampa ir su birželį Šveicarijoje vykdytu panašiu moksliniu tyrimu, kurio metu buvo patikrinti 2766 dalyviai.

Panašūs tyrimai buvo atlikti ir Kinijoje bei JAV. Pastebėta, kad didžioji dauguma gyventojų „liko nepaveikti“ COVID-19, net ir „vietovėse, kur viruso plitimas buvo paplitęs“.

„Atsižvelgiant į šiuos rezultatus, bet kokie siūlomi bandymai pasiekti bandos imunitetą per natūralias infekcines priemones yra ne tik ypač neetiški, bet ir nepasiekiami“, – teigė žurnalo „Lancet“ komentarų autoriai, atsirandančių virusinių ligų centro Ženevoje vadovė Isabella Eckerle ir Ženevos universiteto virusologas Benjaminas Meyeris. 

Gydytojai taip pat nežino, ar antikūnų turėjimas organizme būtinai reiškia, kad jie nebegali užsikrėsti koronavirusu. Kol kas nėra aišku, kiek ilgai ir kaip gerai antikūnai apsaugo žmones nuo viruso.

Portalo „Business Insider“ duomenimis, buvo nustatyta, kad 14 proc. žmonių, kuriuose pirmojo tyrimo etapo metu buvo aptikti koronaviruso antikūnai, po poros savaičių jų jau nebeturėjo.

„Imunitetas gali būti ne galutinis, jis gali būti trumpalaikis ir tęstis trumpą laiką prieš dingdamas“, – teigė prie tyrimo prisidėjęs Ispanijos Carloso III sveikatos instituto vadovas Raquelis Yottis.

Kiti tyrėjai teigė, kad šie rezultatai gali rodyti, kad imunitetas gali būti laikinas tiems, kurie sirgdami turėjo tik silpnus ar jokių simptomų.

„Jokių simptomų nebuvimas gali rodyti silpną infekciją, kuri nelabai paskatina imuninę sistemą veikti pakankamai gerai, kad ši suformuotų tam tikrą imuninę „atmintį“, – teigė Readingo universiteto virusologijos profesorius Ianas Jonesas. – Kiekvienas, kuriam antikūnų testas parodo teigiamą rezultatą, neturėtų automatiškai galvoti, kad jie yra apsaugoti. Galbūt ir gali, tačiau tai tikrai nėra aišku.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(10)
(5)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: