Pasaulio meteorologijos organizacija įspėja: labai tikėtina, kad jau per artimiausius metus peržengsime tą ribą, kurios įsipareigojome neperlipti visą šį šimtmetį  ()

Pasaulio meteorologijos organizacija teigia, kad vis didėja galimybė, jog pasaulinė temperatūra per artėjančius 5 metus gali pakilti daugiau nei 1,5 laipsnio, palyginti su priešindustriniais laikais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Portalo BBC duomenimis, organizacija numato, kad yra 20 proc. galimybė, jog ši kritinė riba bus peržengta dar iki 2024 m. ir 70 proc. tikimybė, kad ji per artėjančius 5 metus bus peržengta vieną ar porą mėnesių.

Mokslininkų teigimu, tai kuo puikiausiai parodo, kaip sunku yra kontroliuoti klimato kaitos lygį.

2015 m. pasirašytame Paryžiaus susitarime dėl klimato kaitos pasaulio lyderiai nusistatė tam tikrus įsipareigojimus. Jų tikslas – stengtis neleisti pasaulio vidutinei temperatūrai per šį šimtmetį pakilti daugiau nei 1,5 laipsnio.

Remiantis naujausiais mokslininkų vertinimais, didėja šansas, kad šis užsibrėžtas kritinis lygis bus peržengtas. Jų teigimu, nuo 1850-ųjų vidutinė Žemės temperatūra ir taip yra išaugusi 1 laipsniu, tikriausiai tokia liks per artimiausius 5 metus.

Ankstesni tyrimai rodė, kad trumpuoju periodu šansas pasiekti didesnę nei 1,5 laipsnio augimo ribą prilygo 10 proc., tačiau pagal dabartinius klimato modelius šis šansas išaugo dvigubai ir su laiku vis auga.

Kai kurios pasaulio vietos kylančią temperatūrą jaučia geriau nei kitos, mokslininkams tvirtinant, kad Arktis turėtų šilti dvigubai nei bendras pasaulio vidurkis.

Taip pat spėjama, kad per artėjančius 5 metus Vakarų Europoje turėtų padažnėti audrų dėl kylančio jūrų lygio.

Šis vertinimas įvertina tiek natūralius pokyčius, tiek ir anglies emisijas nuo žmogiškosios veiklos, nors šiuose modeliuose nėra įtrauktas CO2 kritimas dėl koronaviruso pandemijos. Tačiau meteorologai teigia, kad tai neturėtų smarkiai daryti įtakos temperatūrų tendencijai artėjantį dešimtmetį.

„Pasaulio meteorologijos organizacija ne vieną kartą kartojo, kad industrinis ir ekonominis sulėtėjimas dėl COVID-19 nėra tinkamas pakaitalas tvariam ir koordinuotam klimato veiksmui“, – teigė organizacijos generalinis sekretorius prof. Petteris Taalasas.

„Dėl labai ilgo CO2 kiekio didėjimo atmosferoje šių metų emisijų kritimas neturėtų lemti bendro CO2 sumažėjimo atmosferoje, kuris ir lemia temperatūros augimą“, – pridūrė P. Taalasas.

Jeigu 1,5 laipsnio riba per artimiausius metus bus peržengta, ekspertų teigimu, dar nereiškia, kad užsibrėžti tikslai jau nebegalios. Tačiau situacija kuo puikiausiai parodo, kad yra skubiai reikalingas sprendinys kuo greičiau apriboti emisijų augimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(12)
(9)
(3)

Komentarai ()