„Burger King“ karvėms nori pasiūlyti citrinžolės - kam to reikia?  ()

„Burger King“ yra vienas iš garsiausių ir didžiausių greito maisto restoranų pasaulyje. Nors moksline veikla ir negarsėja, „Burger King“ savo naujausiame projekte bendradarbiavo su mokslininkais iš JAV ir Meksikos. Rezultatas - karvės, iš kurių vėliau bus gaminami „Burger King“ patiekalai, bus maitinamos citrinžole.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karvės žmonėms yra labai svarbūs gyvūnai. Jos yra ypatingai svarbus maisto šaltinis milijonams planetos gyventojų. Tačiau kartu karvės yra ir tikras galvos skausmas, nes jos išskiria metaną. Šios emisijos prisideda prie klimato kaitos, nes metanas yra šiltnamio efektą sukeliančios dujos.

Metaną išskiria ir kai kurie pramoniniai procesai, sąvartynai ir kitokia žmogaus veikla, tačiau visą tai galima pagerinti. Bet kaip pagerinti karves? Visi pamąstymai apie genetinį modifikavimą buvo bevaisiai, nes karvės tiesiog tokios yra - jų virškinimo sistema ir pagrindinis maistas sudaro puikias sąlygas gausioms (kartais ir garsioms) metano emisijoms.

Ir štai ką sugalvojo „Burger King“ - jei į kasdienį kiekvienos karvės racioną bus įtraukta 100 gramų citrinžolės, metano emisijos bus ne tokios gausios. Tiesiog citrinžolė dėl savo cheminės sudėties šiek tiek pakeičia virškinimo procese susidarančių likutinių produktų sudėtį. „Burger King“, žinoma, tai sugalvojo ne patys - nauja dieta karvėms buvo sumąstyta su Meksikos ir JAV mokslininkų pagalba. Mokslininkai po eilės tyrimų atrinko ne tik citrinžolę, bet ir jūrų kopūstus. Taigi, pagal galimybes į karvių pašarą būtų galima įterpti vienokių ar kitokių priedų.

„Burger King“ taip stengiasi sumažinti savo veiklos neigiamą poveikį aplinkai. Viena vertus, tai - tik marketingo triukas. Kita vertus, šioje planetoje gyvename visi ir visiems turėtų rūpėti aplinkos apsauga. Be to, šia praktika galės pasinaudoti ir kitos įmonės, kurios taip pat nori sumažinti savo neigiamą poveikį gamtai.

Karvės, beje, didžiąją dalį metano išskiria ne šiaip grodamos nematomu trimitu. Kur kas didesnė problema yra jų mėšlas - mėšlo talpos išskiria apie 10 % visų JAV metano emisijų. Pokyčiai karvių dietoje padės sumažinti žemės ūkio metano emisijas, tačiau tai tikrai nėra galutinis problemos sprendimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(9)
(-3)

Komentarai ()