Infektologė kreipiasi į visuomenę: prieš galimą antrąją COVID-19 bangą - tą padaryti yra būtina  ()

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Infekcinių ligų klinikos vadovė profesorė Auksė Mickienė interviu metu perdavė svarbią žinią: šį rudenį būtinai pasiskiepyti nuo gripo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Gripo vakcinos į Lietuvą atvyksta maždaug rugsėjo mėnesį ir šiais metais būtina pasiskiepyti nuo gripo, kas tik gali“, – pabrėžė infektologė.

Gydytoja sako, kad rudenį visuomenėje gali cirkuliuoti du patogenai – COVID-19 ir gripas. Gripo sezono metu į ligonines, net į reanimacijos skyrius, patenka daugybė žmonių dėl gripo ir jo sukeliamų komplikacijų, dažniausiai dėl plaučių uždegimo.

Jei žmonės pasiskiepytų nuo gripo, tai sumažintų bent vienos ligos riziką, mat gripo vakcina gali apsaugoti nuo galimų komplikacijų ir mirties.

„Šiais metais pasiruošti rudeniui reikia labai atsakingai, žymiai atsakingiau nei ankstesniais metais, nes kalbama ir apie sistemos, skyrių, reanimacijų perkrovą“, – sako prof. dr. A. Mickienė.

Kaip dabar elgtis visuomenei?

Gydytojos patarimas visuomenei – nesibaiminti, tačiau į viską žiūrėti atsakingai, klausyti, ką rekomenduoja specialistai, laikytis atstumo nuo kitų žmonių, kai reikia (reikės), – nešioti kaukes.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmiausia pataria atsargiai rinktis keliones.

„Galbūt susilaikyti nuo tolimesnių kelionių, jei gali kilti problemų grįžus. Ne tik užsikrėsti galima, bet ir ligą parvežti kitiems; gali tekti izoliuotis dvi savaites namuose“, – sakė ministras.

SAM vadovas taip pat ragina visuomenę atsakingai vertinti jaučiamus simptomus. „Jeigu jų pasireiškia, neiti į darbą, į renginius, šventes, – sakė A. Veryga.

– Jeigu pakilusi temperatūra ar yra kokių nors kitų simptomų, tai reikėtų pasaugoti vienas kitą, o jeigu lankomės tokiose vietose, kur gali būti didesnė rizika, kur yra daugiau žmonių, tai reiktų dėvėti asmens apsaugos priemones, pavyzdžiui, viešajame transporte ar kur kitur.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(15)
(-10)

Komentarai ()