Mokslininkai sukūrė išskirtinį, hibridinį saulės energijos keitiklį – vienu metu elektra bei karštis ir net 85 proc. veikimo efektyvumas  ()

JAV inžinieriai sukūrė, kaip jie vadina – „naujo tipo hibridinį saulės energijos keitiklį“. Šis įrenginys vienu metu gamina elektrą ir karštį. Sukurtas įrenginys atrodo daug žadantis ir komanda jau užsitikrinimo finansavimą sekančiam etapui. Bus siekiama technologiją panaudoti gamykloje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuo metu labiausiai paplitęs saulės energijos kaupimo būdas yra saulės fotoelementai. Jie Saulės šviesą paverčia elektra ir dabar tokie fotoelementai tampa vis populiaresni bei montuojami visur – nuo sode įrengtų žibintų iki masyvių saulės elektrinių.

Iš Saulės galima gauti ir kitą energijos šaltinį – karštį. Vadinamieji „saulės koncentratoriai“ surenka šilumą ir ją panaudoja vandens ar kito skysčio pašildymui. Namų sektoriuje tai yra saulės kolektoriai, kurie užtikrina karštą vandenį arba yra naudojami namų šildymui. Pramonėje įrenginiai yra kiek kitokio dizaino ir čia surinktas Saulės karštis panaudojamas garo gamybai ir t.t.

Įprastai šios dvi sistemos dirba atskirai, tačiau mokslininkai ir inžinieriai vis bando jas suporuoti į vieną įrenginį. Ir panašu, kad šįkart JAV tyrėjams pavyko tai padaryti.

Pranešama, kad sukurtas „naujo tipo hibridinis saulės energijos keitiklis“ apjungia geriausias abiejų technologijų savybes, yra labai efektyvus, jo kaštai yra itin minimalūs, tad toks prietaisas pramonėje būtų itin patrauklus ir leistų dar geriau išnaudoti Saulės energiją.

Pats prietaisas atrodo, kaip palydovinė lėkštė su fotoelementais. Tyrėjai tvirtina, kad palydovinė lėkštė veikia veidrodiniu principu ir tokio dizaino įrenginys leidžia saulės elementams į elektros energiją paversti matomą ir ultravioletinę spinduliuotę.

Šaunioji dalis yra ta, kad tuo pačiu metu infraraudonoji spinduliuotė – šilumos energija – keliauja į „šilumos imtuvą, apsuptą suslėgto vandens, kuris sugeria saulės šilumą ir virsta garu.“

JAV inžinieriai teigia, kad tokio dizaino įrenginio efektyvumas siekia 85,1 proc ir tai yra labai aukštas rodiklis, kuris leidžia suprasti, kad didžioji dalis saulės energijos yra paverčiama elektra ir šiluma.

Teigiama, kad šiame įrenginyje garą galima pakaitinti iki 248 laipsnių pagal Celsijų temperatūros, o tai yra ženkliai aukštesnė temperatūra, palyginus su daugeliu kitų saulės šiluminių jėgainių. Vadinasi tokį įrenginį pramonėje galima būtų panaudoti labai plačiai. Pavyzdžiui, džiovinimui, sterilizavimui, pasterizavimui ir kt.

Dar vienas šio įrenginio pranašumas, jo kaštai. Komanda tvirtina, kad hibridinis įrenginys yra labai efektyvus ir jo veikimo kaštai tėra 3 dolerio centai/kWh.

JAV mokslininkų komandos - kurią sudaro Tulane’o, San Diego, San Diego valstijos universitetai bei „Boeing-Spectrolab“ ir „Otherlab“ laboratorijų inžinieriai - sukurtas įrenginys atrodo daug žadantis ir komanda jau užsitikrinimo finansavimą sekančiam etapui. Bus siekiama technologiją panaudoti gamykloje.

Plačiau su tyrimo rezultatais galite susipažinti moksliniame žurnale „Cell Reports Physical Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(32)
(2)
(30)

Komentarai ()