Jungtiniai Arabų Emyratai ką tik sėkmingai pradėjo pirmąją istorinę misiją į Marsą ir tai tik pradžia – artimiausios savaitės bus labai įtemptos (Video)  (1)

Liepos pabaigoje atsidaro eilinis, kas 26 mėnesius nutinkantis, „langas“ skrydžiams į Marsą – Žemė ir Raudonoji planeta atsiduria tokiose padėtyse, kad skrydis tarp jų reikalaus mažiausiai energijos. Tad ir skrydžių bus ne vienas, ir vieni pirmųjų yra Jungtiniai Arabų Emyratai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) ką tik sėkmingai pradėjo pirmąją istorinę misiją į Marsą.

Šįryt „Al Amalis“ arba geriau žinomas, kaip „Hope Probe“ zondas, pakilo iš Japonijoje esančios paleidimo aikštelės ir skrenda link Marso.

Pakylimas buvo numatytas dar praėjusią savaitę, tačiau dėl nepalankių oro sąlygų jį teko atidėti dukart. Trečias kartas nemelavo ir iš Tanegašimos saloje esančio kosminio centro pakilimo aikštelės pakilo „Hope“ zondas.

Skaičiuojama, kad jo kelionė į Marsą truks apie 7 mėnesius ir tikslą turėtų pasiekti 2021-ųjų vasario mėn. Tuomet zondas judės Marso orbita ir tirs šios planetos atmosferą. Bus bandoma išsiaiškinti įvairius dalykus, pavyzdžiui, kiek per vienerius Marso metus jis praranda deguonies bei vandenilio. Galutinis „Hope“ zondo tikslas yra pateikti pirmąjį išsamų Marso atmosferos sluoksnių vaizdą: koks jis yra, kaip susiformavęs, kaip kinta ir t.t.

Artimiausios savaitės bus labai įtemptos ir į Marsą keliaus dar keli tyrimų zondai. Be JAE „Hope“ zondo dar skris Kinijos „Tianwen-1“, kurį sudaro ne tik zondas, bet ir marsaeigis, nusileisiantis ant Marso paviršiaus. Kinija savo misiją planuoja liepos 23 d.

Ir, žinoma, NASA naujasis „Perseverance“ marsaeigis skris pakeisti sėkmingai tarnavusio „Curiosity“. Drauge dar į Marsą gabensis ir pirmąjį sraigtasparnį. NASA planuoja šią misiją vykdyti liepos paskutinėmis dienomis.

Kodėl toks didelis aktyvumas? Tiesiog šiuo metu planetos taip susidėliojusios, kad atsidaro labai palankus „langas“ misijoms į Marsą. Joms reikia mažiausiai energijos ir visi, kas tik ruošėsi misijoms į Marsą, siekia išnaudoti šį, kas 26 mėn. atsikartojantį „langą“. Tad praleidus šią progą, teks kitos palaukti virš 2 metų.

Gaila, kad prie šios šaunios kompanijos nepavyko prisijungti Europos kosmoso agentūrai (ESA), kuri taip pat planavo misiją į Marsą. Dabar „ExoMars“ misija nukeliama į sekantį „langą“, 2022 metus.

Jau iš anksto galima kalendoriuje pasižymėti ir kitų metų vasario mėnesį. Kodėl? Kadangi misijos į Marsą vyksta kone tuo pačiu metu, tai zondai Raudonąją planetą pasieks taip pat praktiškai tuo pačiu metu – 2021 m. vasario mėn. Žinoma, čia darome prielaidą, kad Kinijai ir JAV pavyks įgyvendinti savąsias misijas.

Štai čia galite pasižiūrėti, kaip vyko „Hope“ zondo paleidimas į kosmosą:

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(21)
(3)
(18)

Komentarai (1)