Rusijos elito atstovai jau nuo balandžio paslapčia skiepijami eksperimentine COVID-19 vakcina - kas čia vyksta?  (1)

Daugybė žmonių, priklausančių Rusijos verslo ir politikos elitui, jau kurį laiką turėjo galimybę pasiskiepyti eksperimentine vakcina nuo COVID-19, skelbia „Bloomberg“, remdamiesi liudijimais asmenų, kurie dalyvavo šioje skiepijimo programoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tų žmonių teigimu, valstybinio Gamalėjos instituto Maskvoje sukurta vakcina pasinaudojo aukščiausio lygio didžiųjų pramonės įmonių vadovai, tarp kurių – aliuminio pramonės giganto „Rusal“ vadovai, milijardieriai verslininkai, vyriausybės atstovai. Šie žmonės buvo vakcinuojami jau nuo balandžio mėnesio.

Buvo skelbiama, kad Gamalėjos instituto vakcina, kurios kūrimas yra finansuojamas iš valstybinio Rusijos tiesioginių investicijų fondo, o vystymo darbus (tiekdama savanorius tiriamuosius) paspartina Rusijos kariuomenė, jau sėkmingai įveikė klinikinių tyrimų I fazę. Institutas šios fazės, kurioje dalyvavo apie 40 žmonių, duomenų viešai dar nepublikavo, tačiau jau pradėjo kitą tyrimų fazę, su didesniu tiriamųjų kiekiu.

Oficialaus komentaro apie tokią skiepijimo praktiką „Bloomberg“ žurnalistai iš instituto ryšių su visuomene skyriaus negavo. Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas jiems neatsakė į klausimą, ar Vladimiras Putinas arba kiti administracijos nariai jau yra paskiepyti.

Oficialiais duomenimis Rusijoje yra nustatyti 750 tūkst. susirgimo COVID-19 atvejų – pagal pacientų skaitlingumą ši šalis užima ketvirtą vietą pasaulyje.

Gamalėjos instituto vakcinos kūrimo programa vykdoma milžinišku greičiu – kur kas greičiau, nei tai įmanoma vakarų valstybėse, besilaikančiose griežtų mokslinės atsakomybės ir viešumo reikalavimų. Rusijos tiesioginių investicijų fondo vadovas Kirilas Dmitrijevas praėjusią savaitę nurodė, kad šios vakcinos klinikinių tyrimų III fazė bus pradėta jau rugpjūčio 3 dieną, joje dalyvaus tūkstančiai Rusijos, Saudo Arabijos, Jungtinių arabų emyratų gyventojų, o nacionalinį vakcinos platinimą visiems gyventojams ketinama pradėti jau rugsėjo mėnesį. Vakarų valstybėse įprasta vakcinų III tyrimų fazę vykdyti bent kelis mėnesius – ilgiau trunkantis stebėjimas reikalingas siekiant geriau įvertinti preparato saugumą ir efektyvvumą.

Gamalėjos instituto tiriamoji vakcina priklauso virusinio vektoriaus tipui. Jos pagrindas yra žmogaus adenovirusas – paprastos slogos virusas, prie kurio prijungtas SARS CoV-2 „spygliukų“ baltymą koduojantis genetinės medžiagos fragmentas, kuris turėtų sukelti organizmo imuninę reakciją. Panašaus tipo vakciną kuria ir Kinijos „CanSino Biologics“, kuri jau yra pradėjusi klinikinių tyrimų II fazę.

Tuo metu praėjusią savaitę Jungtinė Karalystė, Kanada ir JAV apkaltino Rusijos vyriausybės kontroliuojamus kibernetinius nusikaltėlius dėl bandymo pavogti COVID-19 vakcinos kūrimo paslaptis. Rusijos valdžios atstovai tokius kaltinimus kategoriškai neigia.

Programa, pagal kurią Rusijos verslo ir politikos elito atstovai buvo skiepijami išimties tvarka ir be eilės, yra formaliai teisėta, bet ne vieša: galimybė savanoriškai pasirinkti gauti eksperimentinės vakcinos dozę buvo slepiama siekiant apsisaugoti nuo didžiulio norinčiųjų skiepytis antplūdžio. Vienas iš asmenų, susijusių su šia programa, teigė, kad joje dalyvavo keli šimtai žmonių. „Bloomberg“ sugebėjo gauti kelių dešimčių tokių pasiskiepijusių asmenų patvirtinimus, kad taip iš tiesų buvo, tačiau nė vienas iš jų nesutiko paviešinti savo vardo.

Nėra aišku, kokie buvo šios grupės atrankos principai, nėra žinoma, ar jie bus įtraukti į kokius nors oficialius tyrimus, nors pacientai yra stebimi ir jų sveikatos duomenis institutas registruoja. Paprastai injekcijos tokiems asmenims yra suleidžiamos vienoje Maskvos klinikoje, kuri yra susijusi su Gamalėjos institutu. Rusijos mokslininkai, prisidėję prie vakcinos kūrimo, teigia, kad norint įgyti maždaug dvejus metus trunkantį imuninį atsaką reikalingos dvi injekcijos. Pacientai skiepijami nemokamai ir prieš injekciją turi pasirašyti dokumentą, kuriuo pripažįsta, kad su grėsmėmis yra susipažinę.

K.Dmitrijevas sakė, kad pasiskiepijo ir jis su šeima bei pažymėjo, kad tokia pati galimybė buvo suteikta dideliam savanorių skaičiui. Daugiau jis skiepų klausimu nekomentavo. Gamalėjo instituto atstovai informavo, kad paskiepytas instituto vadovas ir mokslininkai, tiesiogiai prisidėję prie vakcinos vystymo. Gegužės mėnesį valstybinis „Sberbank“ bankas tarp savo darbuotojų ieškojo savanorių, kurie norėtų sudalyvauti instituto vakcinos tyrime.

Vienas iš aukščiausio lygio vadovų, kuris pareiškė norą dalyvauti bandymuose ir kuriam vakcina buvo suleista, pareiškė, kad jokių nepageidaujamų vakcinos poveikių nepatyrė. Jis sakė, kad dalyvauti eksperimente surizikavo dėl to, kad norėjo gyventi normalų gyvenimą ir dalyvauti verslo susitikimuose taip, kaip iki šiol buvo įprasta. Kiti šios išankstinės skiepijimo programos dalyviai sakė, kad po injekcijos pasitaikė karščiavimo, raumenų skausmų atvejų.

Vakcinų lenktynės

Įmonė „Rusal“ jau ne pirmus metus glaudžiai bendradarbiauja su Gamalėjos institutu – šio instituto mokslininkai padėjo kurti Ebolos vakciną, kuri buvo reikalinga „Rusal“ darbuotojams, dirbantiems Gvinėjoje. Pasiūlius išankstinę skiepijimosi programą prie jos prisijungė didelė dalis aukščiausio lygio „Rusal“ vadovų, „Bloomberg“ sakė vienas iš su šia programa susipažinusių asmenų. Taip pat buvo skiepijami trąšas gaminančios bendrovės „PhosAgro“ vadovai. Abiejų šių įmonių atstovai spaudai viešai komentuoti atsisakė.

Kai kurių didžiųjų Rusijos įmonių vadovai atsisakė dalyvauti programoje, nes buvo įsitikinę, kad vakciną dar reikia tikrinti ir sulaukti patvirtinimo, jog ji saugi. Vienas verslo magnatas pareiškė nusprendęs nedalyvauti programoje po to, kai jo šeimos gydytojas rekomendavo palaukti bent metus, kol bus aiškiai žinomos šios vakcinos galimos grėsmės.

Pirminiai „CanSino“ vakcinos tyrimų duomenys parodė, kad adenoviruso pagrindo vakcina silpniau veikia kai kuriuos asmenis, kurie buvo jau anksčiau įgiję atsparumą tam patogenui. K.Dmitrijevas sakė, kad Rusijoje bandomos vakcinos su dviem skirtingais adenoviruuso vektoriais, tokiu būdu siekiant sumažinti tikimybę, kad vakcinos efektyvumą sumažins anksčiau įgytas efektyvumas kažkuriam iš šių dviejų adenovirusų.

„Dabartinė situacija su vakcinomis yra panaši į lenktynes ir nėra atliekami pakankami šių preparatų bandymai“, – praėjusį penktadienį sakė Maskvoje įsteigtos verslo konsultavimo kompanijos „DSM Group“ vadovas Sergejus Šuliakas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai (1)