Kaip valdyti vaikų su ekranais praleidžiamą laiką? Yra keli paprasti būdai  (1)

Karantinas vaikus dar labiau pripratino mėgautis ekranais. Mokydamiesi nuotoliniu būdu ir neturėdami galimybės aplankyti draugus, laisvai žaisti žaidimų aikštelėse vaikai paguodą rado dar dažniau žaisdami telefonais, planšetiniais ir įprastais kompiuteriais. Kokios taisyklės galėtų sutramdyti mažuosius žaidėjus, kad liktų patenkinti ir jie, ir jų tėvai? Dalijamės išradingų tėvų sugalvotomis nuostatomis, kaip išspręsti šią dilemą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Užsidirbtas laikas

Dažniausiai siūloma įvesti ekranų taisykles namuose – atlikę vienas ar kitas užduotis vaikai gali tam tikrą laiką (pusvalandį ar valandą per dieną) žaisti telefonu ar kompiuteriu.

Pavyzdžiui, pirmiausiai mažieji turi išsivalyti dantukus, apsirengti, susitvarkyti kambarį, pasikloti lovą, paskaityti ir atlikti jiems priklausančius namų ruošos darbus. Tada 20-30 minučių per dieną gali pasinaudoti išmaniosiomis technologijomis. Internete gausu lentelių, kurias galima atsispausdinti ir vaikai gali žymėtis darbus, kuriuos atlikę galės įnikti į ekranus.

„Imagination soup“ tinklaraštininkė skaičiuoja dar paprasčiau – jos vaikai ekranais gali naudotis tiek pat laiko, kiek skaitė, rašė, sprendė matematikos ar kitas užduotis. Pavyzdžiui, viena minutė skaitymo dovanoja minutę naršymo telefonu. Žinoma, tai negali viršyti jūsų nustatytos dienos normos.

„Rock it mama“ kūrėja siūlo ekranų laiką „užsidirbti“. „Dalyvaukite vienoje iš šių veiklų ir gaukite 15 minučių laiko prie ekranų (ne daugiau nei valandą per dieną)“, – rašo kūrybinga mama. Ji siūlo vaikams:

  • Skaitykite 30 minučių
  • Žaiskite lauke 30 minučių
  • Ką nors sukurkite (pastatykite, nupieškite, parašykite)
  • Išmokite ką nors naujo (receptas, siuvimas ir pan.)
  • Išsivalykite savo kambarį
  • Padėkite šeimos nariui
  • Susitvarkykite žaislus

Įgyvendinęs vieną iš šių veiklų vaikas gauna 15 minučių laiko žaisti su telefonu ar planšete.

„Love and marriage blog“ mama ekranų laiką „pardavinėja“ kviesdama atlikti ne tik vaikams skirtus namų ruošos darbus – nuo vonios šveitimo iki automobilio siurbimo ar šaldytuvo tvarkymo darbai įvertinti tam tikru minučių skaičiumi prie ekranų. Išnešęs šiukšles vaikas gaus penkias minutes žaidimams, o nupjovęs žolę – net valandą.

Tėvai turi naršyti kartu

Amerikos pediatrijos akademija (AAP) ragina tėvus padėti savo vaikams anksti formuoti sveikos žiniasklaidos vartojimo įpročius.

Jaunesniems nei 18 mėnesių vaikams nerekomenduojama naudoti vaizdo ekranų išvis, išskyrus vaizdo pokalbius su artimaisiais, jei tai būtina.

18–24 mėnesių vaikų tėvai, norintys vaikus supažindinti su technologijomis, turėtų pasirinkti aukštos kokybės programas ir naudoti jas kartu su vaikais, nes taip mažyliai mokosi. Reikėtų vengti vaikus palikti vienus prie ekrano.

Vyresniems nei 2 metų vaikams apribokite ekrano naudojimą ne daugiau kaip per 1 valandą ar mažiau per dieną.

AAP specialistai primena, kad visiems vaikams ir paaugliams reikia tinkamo miego (8–12 val., priklausomai nuo amžiaus), fizinio aktyvumo (1 val.) Ir laiko be ekranų. Nurodykite laikus ir zonas be naudojimosi įrenginiais. Pavyzdžiui, šeimos vakarienė, miegamasis. Vaikų miegamuosiuose neturėtų būti nei telefono, kompiuterio ar išmanaus telefono.

Parengta pagal „Imagination soup“, „Rock it mama“, „Love and marriage blog“, „Amerikos pediatrijos akademijos“, inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(3)
(2)

Komentarai (1)