Pirmą kartą patvirtintas ryšys tarp geriamo vandens ir savižudybių  ()

Psichotropiniuose preparatuose naudojamas metalas per geriamąjį vandenį gali visuotinai paveikti žmonių nuotaikas ir suicidines mintis


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Litis — svarbi ne tik akumuliatorių baterijų dalis. Šio metalo junginiai naudojami lazeriuose, oksidatoriuose, dujų džiovinimui ir deguonies regeneravimui. O medicinoje ličio preparatai naudojami kaip normotimikai — psichiškai nesveikų žmonių būseną stabilizuojantys vaistai.

Nuotaiką normalizuojantis ir užkertantis kelią suicidinėms mintims ličio druskų poveikis yra įrodytas; jos ypač efektyvios žmonėms su bipoliniu sutrikimu. Išmatuojamą poveikį daro netgi labai mažos (~400 mikrogramų per parą) ličio dozės.

Ličio netrūksta ir gamtoje, tad mokslininkams kilo klausimas: kaip ši medžiaga gali globaliai paveikti savižudybių lygį? Didžiosios Britanijos mokslininkų komanda atliko pirmąją tokio tipo priklausomybės metaanalizę ir jį patvirtino. Straipsnis, kuriame ji aprašoma, publikuotas žurnale The British Journal of Psychiatry.

Tyrėjai apdorojo daug duomenų iš 15 tyrimų ir atliko jų metaanalizę. Tyrimuose pateikiama statistika apie 1286 rajonus Japonijoje, Austrijoje, JAV, Anglijoje, Graikijoje, Italijoje ir Lietuvoje. Vidutinis ličio lygis geriamojo vandens mėginiuose buvo vos nuo 3,8 µg litre iki 46,3 µg litre, tik kai kuriuose mėginiuose didžiausia reikšmė buvo >80 µg/l.

Visapusiška šių duomenų analizė parodė, kad didesnis natūraliai vandenyje esančio ličio kiekis iš tiesų koreliuoja su mažesniu savižudybių skaičiumi konkrečiame regione. Tačiau mokslininkai pažymi, kad toks sąryšis bendruomenių lygiu nebūtinai pasireiškia atskiriems individams. „Be to, geriamajame vandenyje buteliuose <…> dažnai būna didesnis ličio kiekis, nei vandentiekio vandenyje, o ryšio tarp buteliuose parduodame vandenyje esančio ličio poveikio savižudybių lygiui mes netyrėme“, — pažymi mokslininkai.

Apibendrindami darbą, autoriai rekomenduoja ir toliau atlikti randomizuotus ličio pridėjimo į vandens tiekimo rezervuarus tyrimus. Mokslininkų nuomone, taip būtų galima patvirtinti hipotezę apie geriamajame vandenyje esančio ličio poveikį nuotaikai ir suicidiniams polinkiams. Be to, būtina surinkti daugiau duomenų apie litį, į organizmą patenkantį su maistu.


naked-science.ru

(13)
(15)
(-2)

Komentarai ()