Mūsų kaimyninė valstybė jau žada patvirtinti skiepus nuo COVID-19 ir bus pirmoji pasaulyje su tokiais skiepais: kaip jiems tai pavyko ir kas už to slypi?  (1)

Rusija per artimiausias dvi savaites ketina pirmoji pasaulyje patvirtinti skiepus nuo koronaviruso – nepaisant susirūpinimo dėl jų saugumo, veiksmingumo ir dėl to, ar tik rusai neatmetė esminių skiepų kūrimo etapų, skelbia CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos pareigūnai CNN sakė, kad vakcina, kurią sukūrė Maskvoje įsikūręs Gamalėjos institutas, bus patvirtinta rugpjūčio 10 d. – arba dar anksčiau.

Skiepai bus patvirtinti viešam naudojimui, pirmieji juos gaus sveikatos priežiūros srities darbuotojai.

„Tai „Sputnikui“ prilygstantis momentas, – sakė Rusijos nepriklausomo turto fondo, finansuojančio Rusijos vakcinų tyrimus, vadovas Kirilas Dmitrijevas, turėdamas omenyje, kad Sovietų Sąjunga 1957 m. paleido pirmąjį pasaulyje kosminį palydovą. – Amerikiečiai nustebo, kai išgirdo „Sputniko“pypsėjimą. Tas pats bus ir su šia vakcina. Rusija pirmaus“.

Tačiau Rusija nepaskelbė jokių mokslinių duomenų apie savo skiepų bandymus ir CNN negali patvirtinti jos saugumo ar veiksmingumo. Kritikai sako, kad šalies spaudimas skiepytis kyla iš politinio Kremliaus spaudimo, kuris nori pavaizduoti Rusiją kaip pasaulinio lygio mokslo jėgą.

Rusijos gynybos ministerija teigia, kad bandymų su žmonėmis savanoriais buvo Rusijos kariuomenės kariai – tačiau likusio pasaulio mokslininkai nerimauja, kad rusiškosios vakcinos bandymai su žmonėmis nėra išsamūs.

Visame pasaulyje vykdoma dešimtys skiepų nuo COVID-19 bandymų, nedaugelis iš jų atlieka didelio masto veiksmingumo bandymus – tačiau dauguma kūrėjų įspėja, kad kol bus galima patvirtinti jų vakcinas, laukia dar daug darbo.

Nors kai kurie skiepai yra trečiojoje tyrimų fazėje, Rusijos vakcina dar nebaigusi net savo antrojo etapo. Kūrėjai planuoja šį etapą baigti iki rugpjūčio 3 d., o tada trečiąjį tyrimų etapą atlikti skiepijant medicinos darbuotojus.

Rusijos mokslininkai sako, kad skiepai buvo sukurti taip greitai todėl, nes tai yra modifikuota versija jau sukurtų skiepų, skirtų kovai su kitomis ligomis. Tokios strategijos laikosi ir daugelis kitų šalių kūrėjų.

Pažymėtina, kad „Moderna“, kurios vakciną remia JAV vyriausybė ir kuri pirmadienį pradėjo trečios fazės bandymus, savo skiepus nuo koronaviruso kuria ankstesnių skiepų nuo giminingo viruso MERS pagrindu. Nors tai pagreitino kūrimo procesą, JAV ir Europos reguliavimo institucijos reikalauja bandymų dėl visiško vakcinos saugumo ir veiksmingumo.

Skiepų projekto direktorius Aleksandras Ginsburas CNN komentavo, kad pats jau susileido skiepų dozę.

Rusijos pareigūnai sako, kad vaistai kuriami ir bandomi pagreitintu būdu dėl rimtų problemų pačioje Rusijoje – dabar šalyje yra daugiau nei 800 000 patvirtintų COVID-19 atvejų.

„Mūsų mokslininkai sutelkė dėmesį ne į tai, kad būtų pirmieji, o į žmonių apsaugą“, – sako K. Dmitrijevas.

Vakcina veikia adenoviruso pagrindu, kuris į žmogaus organizmą patenka susilpnintas, todėl negali daugintis. Priešingai nei kiti pasaulyje kuriami skiepai, ši vakcina remiasi dviem vektoriais, o ne vienu – todėl pacientai turės būti skiepijami du kartus.

Pareigūnai sako, kad skiepų kūrimo moksliniai duomenys šiuo metu kaupiami ir bus pateikti moksliniam recenzavimui ir publikavimui rugpjūčio pradžioje.

„Rusija atsižvelgė į savo lyderystę kuriant vakcinas, o taip pat patvirtintą ebolos ir MERS vakcinų platformą, kad galėtų rasti pirmąjį saugų ir veiksmingą didžiausios pasaulyje problemos sprendimą“, – anksčiau CNN yra sakęs K.Dmitrijevas.

Tačiau Pasaulio sveikatos organizacija sako, kad patvirtintų skiepų nuo MERS viruso išvis nėra.

Tuo tarpu didelio masto vakcinų nuo COVID-19 tyrimai Jungtinėje Karalystėje, JAV ir kitur vyksta tikrai sparčiai – tačiau kol kas niekas nėra paskelbę terminų, kada jų produktai bus patvirtinti.

Ankstyvieji Oksfordo universiteto ir „AstraZeneca“ sukurtų vakcinų bandymų rezultatai teikia daug vilčių, tačiau Pasaulio sveikatos organizacijos sveikatos ekstremalių situacijų programos vykdantysis direktorius Mike'as Ryanas šio mėnesio pradžioje teigė, kad „dar reikia nueiti ilgą kelią“.

„Tai yra pirmosios fazės tyrimai. Dabar turime pereiti prie didesnio masto realaus pasaulio tyrimų, tačiau gera matyti duomenų augimą ir vis daugiau produktų, pereinančių į šią labai svarbią skiepų kūrimo fazę“, – sakė jis.

Anksčiau šį mėnesį Kremlius neigė įtarimus, kad Rusijos šnipai ir programišiai įsilaužė į Amerikos, Kanados ir Didžiosios Britanijos tyrimų laboratorijas, kad pavogtų jų skiepų kūrimo technologijas ir rezultatus.

Rusijos pareigūnai taip pat neigia pranešimus, kad šalies politinio ir verslo elito nariams – įskaitant Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną – buvo suteikta išankstinė galimybė pasiskiepyti.

Parengta pagal CNN.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (1)