JAV Kosmoso pajėgos jau turi arklį - stebėtina, bet moderniausiai karybos rūšiai jis reikalingas  (2)

2019 metais įkurtos JAV Kosmoso pajėgos iš tikrųjų turi net 37 metų istoriją. Tiesiog jos anksčiau buvo Oro pajėgų dalis. Įskaitant palydovus, JAV Kosmoso pajėgos turi 77 erdvėlaivius, kelioliką tūkstančių joms priskirtų orlaivių įgulų narių, 88 karininkus. Ir vieną arklį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosmoso pajėgos, žinoma, užsiims kosmoso karyba. Tai yra, ši ginkluotųjų pajėgų rūšis vykdys operacijas kosmose - numušinės priešo palydovus, jei to prireiktų, kurs kosminius ginklus, gins kosmines stotis ir taip toliau. Taigi, šioms pajėgoms teks pati naujausia ir moderniausia ginkluotė. Jau vien Kosmoso pajėgų įkūrimas daug kam priminė sceną iš mokslinės fantastikos filmo, tačiau tai buvo visai logiškas žingsnis.

JAV oro pajėgose 1982 metais atsirado Kosmoso karybos padalinys. Ir ne be reikalo - pasaulis labai pasikliauja savo palydovais, kuriuos numušti šiuolaikine ginkluote tampa vis lengviau. Be to, ir kosminiai ginklai yra galingiausias šalis labai dominanti sritis. Iš kosmoso paleista raketa ar net kinetinis ginklas būtų sunkiai susekamas įprastomis oro gynybos priemonėmis. Taigi, dabar kai JAV vėl pradėjo intensyvinti kosmoso programą, o ir turistiniai skrydžiai į kosmosą po truputį tampa realybe, Kosmoso pajėgų atskyrimas nuo Oro pajėgų buvo logiškas žingsnis.

Tik kam joms arklys? JAV Kosmoso pajėgos savo socialiniuose tinkluose neseniai pasidalino Ghost vaizdais. Ghost - tai 5 metų amžiaus mustangas, kuris buvo sugautas ir prijaukintas. Šiuo metu jis vis dar treniruojamas, kad būtų paklusnus ir noriai vykdytų užduotis.

Ghost tarnaus Vandenbergo oro pajėgų bazėje Kalifornijoje, kuri jau kurį laiką vadinama Kosmoso pajėgų baze. Ji įkurta 1941 metais ir būtent iš čia kilo ne viena karinius palydovus nešanti raketa. Čia išbandyta ir ne viena balistinė raketa. Ši bazė yra išties milžiniška - į ją patenka ir paplūdimys, ir šiek tiek kalnų, ir krūmynų, ir akmenuotų vietų. Ir štai kam reikalingas Ghost.

Ghost padės JAV kariams prižiūrėti teritoriją. Arklys gali nueiti ten, kur jokie visureigai nuvažiuoti negali. Tačiau Ghost nevykdys jokių gynybos ar panašių karinių misijų. Priešingai - Ghost padės užtikrinti taikų žmonių ir vietinės gamtos sugyvenimą. Pareigūnai užtikrins, kad laukiniai gyvūnai nesiartina prie pavojingų vietų, o žmonės laikosi žvejybos bei medžioklės taisyklių.

Vandenbergo bazėje jau yra ir kitų arklių. Tačiau jie buvo priskiriami oro pajėgoms. Kai 2019-ųjų gruodį Kosmoso pajėgos tapo nepriklausomomis, teritorijos priežiūra buvo patikėta joms. Ir dabar Kosmoso pajėgos jau turi savo arklį. Kad ir kaip keistai tai skambėtų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(3)
(15)

Komentarai (2)