Visata jaunesnė nei manėme? „Kamuoliniais spiečiais“ paremti skaičiavimai leido iš naujo nustatyti tiksliausią Visatos amžių  (2)

Kamuoliniai spiečiai – didžiuliai žvaigždžių telkiniai, daugiausiai randami galaktikų pakraščiuose – dažniausiai yra labai seni. Jie formavosi iš pirmųjų dujų telkinių, dar kaupiantis pirmosioms galaktikoms. Nustatę, kokio amžiaus yra seniausi spiečiai, galime įvertinti ir tikėtiną Visatos amžių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame tyrime pristatomas tiksliausias bandymas tą padaryti. Pasirinkę 68 Paukščių Tako kamuolinius spiečius, mokslininkai įvertino jų amžių, atstumą nuo Saulės, dulkių kiekį pakeliui iki jų bei cheminę sudėtį. Nauja analizė davė rezultatus, kurie gerai atitinka anksčiau apskaičiuotas kai kurių spiečių savybes, bet yra tikslesni.

Seniausių spiečių amžius yra apie 13,13 milijardo metų; įskaičius laiką, kurio reikia spiečiui susiformuoti, gaunamas Visatos amžius, lygus 13,35 milijardo metų. Jei Visata būtų senesnė, tai rastume ir senesnių spiečių. Šis skaičius yra kone puse milijardo metų mažesnis už įprastinį Visatos amžių, gaunamą iš kosmologinių skaičiavimų – 13,8 milijardo metų. Tačiau spiečiais paremtas įvertinimas turi daugiau nei pusės milijardo metų paklaidą, tad kol kas abu įvertinimai sutampa paklaidų ribose.

Ateityje, gerinant žvaigždžių evoliucijos modelius ir spiečių stebėjimus, paklaida turėtų sumažėti – tai gali suteikti naujų žinių apie pirmųjų žvaigždžių ir kosminių struktūrų formavimąsi.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(20)
(3)
(17)

Komentarai (2)