Mėgstate austres? Kodėl jų pavalgius gali pasidaryti bloga ir kaip naujas lietuvių išradimas gali pakeisti austrių rinką Europoje  ()

Lietuvių agro ir maisto technologijų inovacijų bendrovė „ART21“, bendradarbiaudama su mokslininkais iš Gamtos tyrimų centro, sudomino Europos rinką kuriama nauja austrių kokybės įvertinimo technologija, kuri paremta dirbtiniu intelektu ir gali pakeisti nusistovėjusią Europos moliuskų rinkos tvarką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įmonė praeitą savaitę pateko į „Financial Times“ remiamos technologinių naujienų platformos „Sifted“ sudarytą geriausių Lietuvos startuolių sąrašą ir atkreipė užsienio žiniasklaidos bei tarptautinės agro-maisto technologijų bendruomenės dėmesį. Ši lietuvių vystoma inovacija užtikrins platų ir efektyvų austrių kokybinių parametrų įvertinimą, kuris šiandien nėra galimas dėl technologinės pasiūlos pasaulyje vakuumo ir ribotų laboratorinių tyrimų tiekėjams. 

„Mūsų tikslas – sukurti technologiją, kuri leis visiems austrių tiekimo grandinės dalyviams tiksliai žinoti ne tik jų turimų austrių maistines savybes, bet ir užkirs kelią ant stalo patekti produktui, prisotintam sunkiųjų metalų ar užsikrėtusiam bakterijomis ir virusais. Būtent nuo to, o ne galimai pasenusių austrių, dažniausiai yra sunegaluojama“, – teigė įmonės „ART21“ įkūrėjas ir vadovas Augustas Alešiūnas.

Ši inovacija kuriama pagal Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) administruojamą ES investicijų priemonę „MTEP rezultatų komercinimas ir tarptautiškumo skatinimas“ (Eureka), kuri skirta finansuoti į rinką orientuotų mokslo-verslo MTEP projektų įgyvendinimą pagal tarptautinį „Eureka“ programos valstybių narių MTEP bendradarbiavimo tinklą. Priemonė sulaukia vis didesnio Lietuvos įmonių susidomėjimo ir yra finansuojama švietimo, mokslo ir sporto ministerijos lėšomis.

„Agroinovacijų sektorius yra imlus naujovėms tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, todėl tradicinės pramonės šakos turi orientuotis į naujus sprendimus. Džiaugiamės, kad vis daugiau įmonių supranta rinkos poreikį, pasinaudoja ES fondų investicijomis ir savo vykdomoje veikloje turi galimybę įdiegti pažangiausius sprendimus, tapti matomomis ir konkurencingomis tarptautiniu mastu. Progresą matome iš susidomėjimo ir didėjančio paraiškų skaičiaus MITA priemonėse”, – teigia MITA l. e. p. direktorius Gintas Kimtys. 

Specialistus ir austrių gurmanus domina tai, kad ši technologinė naujovė gali prisidėti prie europietiškos kilmės austrių populiacijos didinimo. Kaip pasakojo įmonės „ART21“ vadovas A. Alešiūnas, šiuo metu rinkoje didžiausią dalį sudaro invazinės kilmės austrės, nes europietiškosios beveik išnyko dėl jas užklupusių ligų. Tikimasi, kad lietuvių startuolio kuriama dirbtiniu intelektu pagrįsta programinė įranga parems vietinės kilmės „European Flat“ austrių populiaciją atkurti siekiančius ūkininkus, kurių sėkmę šiandien stipriai riboja nepakankami resursai tirti didelius auginamų austrių kiekius. 

Kadangi Lietuvoje šios jūrų gėrybės neauginamos, pastaruoju metu lietuvių įmonė ieškojo austrių ūkio, kuriame galėtų išmėginti ir ištobulinti kuriamą austrių kokybės nustatymo technologiją. Praėjusią savaitę, pabaigus žvalgytuves, buvo apsispręsta bendradarbiauti su Kroatijoje esančiu ūkiu „Platforma Aqua“, valdančiu aštuonias šių jūros gėrybių fermas. „Ši partnerystė su vienu iš inovatyviausių ūkių Kroatijoje atneš mums trūkstamą sėkmės detalę – šviežias, ką tik iš jūros ištrauktas austres, kurias bus galima iškart testuoti. Vienoje fermoje per metus užauginama net 50 t. moliuskų, tad potencialiai turėsime daugiau nei 400 t. austrių ir midijų, kurias galėsime tirti tobulindami šią analogų pasaulyje neturinčią technologiją“, – pokalbį baigė „ART21“ įkūrėjas Augustas Alešiūnas. 

Įmonė ties šiuo pasiekimu nesustoja. Neseniai pasiekė žinia, kad įmonė pateko tarp geriausių konkurse „Naujasis knygnešys“ Aplinkos ir žaliosios energetikos kategorijoje ir laimėjo kvietimą atstovauti Lietuvai tarptautiniame skaitmeniniame renginyje „World Summit Awards 2020”.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()