Neįtikėtina, bet tiesa: paprasti buitiniai ventiliatoriai Pietų Korėjoje turi laikmačius ir to priežastys nustebins  (1)

Vasarą paprastas ventiliatorius yra tikras išsigelbėjimas namuose be oro kondicionieriaus. Ir žmonės dažnai užmiega prie įjungto tokio prietaiso. Tik ne Pietų Korėjoje - ten prie ventiliatoriaus stengiamasi nemiegoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Korėjos vartotojų teisių apsaugos tarnyba 2006 metais paskelbė, kad per ilgas buvimas šalia įjungtų ventiliatorių ar oro kondicionierių gali sukelti mirtį. Tačiau tai korėjiečiams nebuvo naujiena. Apie tai kalba dar nuo 20 amžiaus pradžios, kai šalyje pasirodė pirmieji ventiliatoriai. Žmonės kalba, kad svarbu prie šių prietaisų neužmigti, kad pajutęs silpnumą dar spėtum išbėgti iš namų ir apsisaugoti nuo neišvengiamos mirties. Vietiniai ventiliatorių gamintojai sureagavo į tokias baimes ir dabar šie prietaisai Korėjoje turi laikmačius.

Trečiajame praeito amžiaus dešimtmetyje ventiliatorių baimė nebuvo tokia jau kvaila. Juk tai buvo iš esmės nauja technologija. Kaip gali pasitikėti tavo paties namuose pučiančiu vėju? Tačiau su laiku šis mitas neišnyko. Priešingai, panašu, kad savo populiarumo viršūnę Azijos valstybėje jis pasiekė aštuntajame dešimtmetyje.

 

Tai kaip ventiliatorius gali sukelti mirtį? Minimi keli būdai, kaip tai įvyksta. Visų pirma, žmogus gali perkaisti. Ventiliatorius naudojame tada, kai karšta, bet jie oro nevėsina, tik jį maišo. Blogiausia tai, kad ventiliatoriai džiovina prakaitą. Taigi, susilpnėja natūralios žmogaus galimybės reguliuoti kūno temperatūrą ir gali ištikti perkaitimas. Tai, beje, nėra koks keistas mitas - JAV Aplinkos apsaugos agentūra irgi nerekomenduoja naudoti ventiliatorių prastai vėdinamose patalpose, kai temperatūra pasiekia 32 °C. Atidarytas langas gali padėti, nes maišantis vidaus ir lauko orui temperatūra kambaryje turėtų kristi.

Korėjiečiai taip pat mini ir hipotermiją. Kitaip tariant, sušalimą. Keli vyresni žmonės mirė prie ventiliatorių todėl, kad jų kūnai negebėjo palaikyti tinkamos temperatūros. Tačiau pabrėžtina, kad jie mirė dėl kitų sveikatos problemų ir ventiliatorius čia buvo tik prisidedantis veiksnys.

 

Galiausiai, spėjama, kad žmonės gali apsinuodyti anglies dioksidu. Mūsų iškvepiamame ore yra mažiau deguonies ir daugiau CO2. Taigi, jei kambarys nėra tinkamai ventiliuojamas, CO2 koncentracija jame su laiku auga. Ventiliatoriai su tuo nesusiję, tačiau korėjiečiai teigia, kad ventiliatorius naudojantys žmonės kartais pamiršta pasirūpinti tikrta ventiliacija.

Tai ar ventiliatoriai tikrai žudo? Ne. Visi atvejai, kuomet žmogus mirė prie įjungto ventiliatoriaus, yra susiję su kitais veiksniais - sveikatos problemomis, prasta patalpų ventiliacija ir net asbestu, kurio dulkes ventiliatorius išjudina (tuomet mirtis ateina tik po kelių sunkių ligų metų). 

Beje, kai kurie jauni korėjiečiai mano, kad šį mitą sukūrė Vyriausybė, kuri tiesiog nori sumažinti naktines elektros energijos sąnaudas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(5)
(5)

Komentarai (1)