Klastinga liga egzistavo ir prieš 76 mln. metų: dinozauro kaulus ištyrę mokslininkai sužinojo kuo jis sirgo (Video)  ()

Prieš maždaug 76 milijonus metų gyvenusio dinozauro kaulus ištyrę mokslininkai sužinojo, kad jis sirgo vėžiu. Tai rodo, kad kasmet maždaug devynių milijonų žmonių gyvybes nusinešanti liga Žemėje egzistavo jau prieš milijonus metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai 1989 metais archeologai Kanadoje atkasė žolėdžio dinozauro Centrosaurus fosilijas, jie pastebėjo keistą didesnį nei obuolio dydžio gumbą ant jo kojos kaulo.

Tąkart jie įtarė, kad tai tik sugijęs lūžis, tačiau dabar atlikus tyrimus paaiškėjo, kad tai piktybinis auglys. Tai reiškia, kad prieš 76 milijonus metų gyvenęs dinozauras sirgo vėžiu.

„Osteosarkoma yra kaulų vėžys. Liga prasideda nuo kaulo, o vėliau gali išplisti ir į kitas kūno dalis. Šis vėžys gali baigtis tam tikros kūno dalies amputacija ar net mirtimi", – sako ortopedas Seper Ekhtiari.

Tai pirmas toks atvejis, kai piktybinis vėžys buvo diagnozuotas dinozaurui. Medikai nesistebi, kad ši liga egzistavo jau prieš milijonus metų, tačiau iki šiol tai nebuvo įrodyta.

„Nors vėžys yra siaubinga liga mūsų visuomenėje, biologiškai žvelgiant, ji yra labai paprasta. Viskas yra užkoduota mūsų ląstelėse, todėl nesistebiu, kad ši liga egzistavo dar prieš atsirandant žmonėms", – mano ortopedas.

Tiesa, mokslininkai mano, kad vėžiu sirgęs dinozauras visgi nugaišo ne nuo jo. Esą šalia jo fosilijų buvo rasta ir kitų Centrosaurus genties liekanų. Manoma, kad visa jų gentis pražuvo per netikėtai užklupusį potvynį, o vėžiu sirgusiam dinozaurui tiesiog buvo sunku greitai judėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
Autoriai: Genė Dobrovolskytė
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()