6 populiarūs maisto produktai, kurie gali apnuodyti - net ir netinkamos bulvės gali sukelti komą bei mirtį  ()

Daug kas net neįtaria, kad paprastuose produktuose, kuriuos valgome beveik kasdien, gali būti nuodingų medžiagų ir kad jais galima nusinuodyti. Net bulvės, vyšnios, riešutai turi nuodingų medžiagų. Kad išvengtume pavojaus, verta žinoti, kur jos slypi ir kokių augalų dalių jokiu būdu negalima vartoti maistui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bulvės

Daug kas prisimena seną legendą apie bulvių atsiradimą Rusijoje. Jas atvežė Petras I ir liepė valstiečiams auginti. Neišmanantys žmonės ėmė vartoti ne gumbus, o daigus ir nusinuodijo.

Bulvinių šeima, kuriai priklauso ir bulvės, ir pomidorai, nėra visai nekalta. Vaisiai, stiebai ir lapai gana nuodingi. Daug nuodų susikaupia daiguose, kai bulvės laikomos šviesioje vietoje. Nuo ultravioletinių spindulių poveikio bulvėse gaminasi solaninas, kuris gali sukelti sunkų apsinuodijimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus. Labai didelis šios medžiagos kiekis sukelia komą ir net mirtį. Bulves reikia laikyti vėsioje tamsioje vietoje, paslėptas nuo šviesos.

Migdolai

Vienas iš naudingiausių universalių riešutų. Beje, migdolai – tai ne riešutai, o vaisiai su kauliukais. Migdolai – labai skanūs. Jais gardinami sūrūs ir aštrūs patiekalai, desertai, kepiniai. Iš jų spaudžiamas vertingas, subtilaus aromato aliejus. Ypač dėl nuostabaus aromato vertinamas kartusis migdolas. Bet kaip tik kartusis migdolas yra pavojingas. Jame yra nuodų, kurie žmogaus skrandyje virsta sinilo rūgštimi. Todėl prieš vartojimą migdolai specialiai apdorojami, kad pasišalintų nuodingosios medžiagos.

Abrikosai

Jie suteikia daug naudos organizmui ir sukelia vasarišką nuotaiką. Kaip ir migdolai, abrikosai priklauso slyvinių šeimai. Šios šeimos nariai yra vyšnios, trešnės, persikai ir slyvos. Visi tie vaisiai turi skanų minkštimą ir kietus kauliukus, kurių viduje yra karčios sėklos. Tos sėklos – nuodingos. Jeigu jas sukramtysite, išsiskirs sinilo rūgštis.

Obuoliai

Obuolių kauliukuose yra cianido. Tiesa, nedideliais kiekiais, tad nurijus kauliuką netyčia, bėdos nebus. Rimtai apsinuodyti galima tik suvalgius pusę kilogramo grynų obuolių kauliukų, ką padaryti būtų nelengva. Tačiau nuodai iš sėklelių gali kauptis organizme. Geriau obuolių su kauliukais nevalgyti. Obuolių sėklos gali sukelti skrandžio negalavimus.

Anakardžiai

Dar vieni riešutais laikomi ne visai riešutai, o anakardžio medžio vaisių, kurie iš tolo atrodo panašūs į obuolius, sėklos. Į riešutus panašios sėklos nėra nuodingos, tačiau tarp jų ir anakardžio vaisiaus luobelės yra nuodingų medžiagų – anakardžio rūgšties ir kardolo, kurie patekę ant odos, sukelia uždegimą. Būtent todėl anakardžiai niekada neparduodami su luoba, visada jie būna nuvalyti ir apdoroti garais, kad neliktų nuodingųjų medžiagų.

Rabarbarai

Iš jų išeina puikus įdaras pyragams ir skanūs kompotai. Naudoti maistui galima tik storuosius stiebus. Lapuose yra nuodingos medžiagos – oksalo arba rūgštynių rūgšties. Todėl prieš vartojimą lapus būtina nupjauti. Žalių šaknų taip pat negalima vartoti. Išvirtos rabarbarų šaknys nebebus nuodingos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()