Billas Gatesas įspėja – ši grėsmė pareikalaus kur kas daugiau mirčių nei COVID-19 ir veikti reikia jau dabar (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

NekenciuReklamos 2020-08-11 16:07
zmones netiki tiesiogine gresme, t.y. kad ncov19 virusas yra potencialus ir aktyvus zmonijos "zudikas". O cia del bakteriju sneka.... P.S. kai nebebus veikianciu antibiotiku, brangieji, grysim y viduramziu laikus, dirbant kokiose statybose ar zuvies fabrikuose (cia tik pvz), zmones pagalvos 2 kart pries ka nors darant, nes menka zaizda, potencialiai reiks galunes amputavima arba mirty.
conjurer 2020-08-11 22:51
Ne dėl bakterijų čia šneka. Čia apie problemą, kurios negalime išspręsti, net jei visi pritarsime kad ji egzistuoja. Globaliniam atšilimui yra dalinis sprendimas kuris veikia matematiškai. Bet šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio valdymas atmosferoje dar nėra prieinamas žmonijai. Ir ilgai nebus. Žmonija vis dar yra kaip vaikų darželis - visi rėkia ko jie nori, ir nekreipia dėmesio į kitų norus. O tie kas bando kreipt dėmesį niekam neįdomūs, nes juos perrėkia, tie garsesni rėkiantys. Tiek valstybinių lygiu, tik kaip individai. Dėl antibiotikams atsparių bakterijų, čia nematau didelės problemos. Na problema gal didelė dabar, bet tarkim po 100 metų gal turėsim kitas priemones kovoti su bakterijomis, tarkim dirbtinį imuniteto formavimą. Tada tai bus juokai, kaip dabar juokiamės dėl ligų kurias turėjom iki skiepų ir antibiotikų atsiradimo. Ok, tikrai bus nepritariančių tokiam gydymo tipui, kurie sakys, kad tai sukelia autizmą, bet daugumai tai veiks.
NekenciuReklamos 2020-08-11 23:39
neaiskiai isreiskiau savo pozicija. Turejau omeny, kad zmones (kokia dalis, patys atlikit tyrima su artimaisiais/draugais) netiki ncov19, tie patys dar labiau netiki/nesupranta bakteriju atspariu antibiotikams gresmes, ir toliau tokie patys debilai dar labiau nesupranta klimato kaitos gresmes. Tad, ziurint pagal potencialia zala zmonijai, klimato kaita dar galima minimizuoti (labai grubiai tariant, zmones gali persikelti gyventi y kitus regionus). Stai kai atsiras superbakteriju, pasirinkimo neturesi. Imuniteto kurimas skamba taip pat fantastikai, kaip kad skridimas y Marsa ir ten jy teraforminant. O niekas nieko nedaro, nes visose salyse renkama valdzia yra trumpalaike, 5 metu kadencija, ir rengti ilgalaikius, BE PROTO brangius projektus, salys ARBA saliu sajungos, prades tik tada, kai klimato kaita is tikro tiesiogiai palies visuomenes ir SVARBIAUSIA jinai supras kad tai vyksta del klimato kaitos (atkreipk demesy, kad tik issivysciusios salys turi gyventojus, kuriu santykis didesnis lyginant su neissivysciusiu saliu gyventoju santykiu, t.y. labiau tikinciu klimato kaita), pvz UK vs Rumunija. P.S. kazkada minejau viename is postu. Didziausias stabdis ir potencialus zmonijos zudikas yra/bus - SAVANAUDISKUMAS.
Shinigami 2020-08-12 08:02
Didžiausias stabdis ir potencialus žmonijos žudikas yra KORUPCIJA. Prieš kelis metus teko susidurti su vienu UAB kuris įrenginėjo saugomas teritorijas (rezervatai, paukščių apsaugai ir t.t.) ir už kiekviena tokį įrengta gauna pinigų iš ES fondų. Ar tai įmonei rūpį protingas, ekonomiškas ir tvarus saugomu teritorijų steigimas? Ne. Nes jie uždirba pinigus už teritorijų steigimą, o ne už protinga jų steigimą. Todėl steigia, bet kur kur tik gali. Lygiai tas pats su didžiąja dauguma programų prieš klimato kaita. Tik pinigus praplauna ir labai dideliais kiekiais. O prie valstybinių projektų prisideda dar ir ne kompetencija, aplaidumas ir savo įsitikinimų stūmimas. Įmonė kurioje dabar dirbu dalyvauja Lietuvos bendrojo plano sudaryme. Tai tokios ne kompetencijos, aplaidumo ir pinigų plovimo dar reikia gerai paieškoti. Jau parengtas visas planas ir dabar su juo leidžiama susipažinti visiems suinteresuotiems asmenims, bet valstybės tarnautojai dar nėra patvirtinę ką ir kaip tame plane turime daryti. Didelė dalis plano tai skraidymas palubėmis ir pilstymas iš tuščio į kiaura. Žemėlapių vizualizavimui kažkodėl pasirinkta brangi užsienio įmonė kuri visa darbą atlieka su nemokamomis programomis, nors ta pati gali padaryti dauguma lietuvišku įmonių pigiau.
conjurer 2020-08-12 08:53
Aš manau kad tai yra arogancija.
House_of_gold 2020-08-12 09:29
Jūs visi gerai sakote, tačiau tai nėra vienas dalykas — tai daug faktorių lemiančių tai, jog nesitvarkome su klimato kaita. Ir korupcija, ir savanaudiškumas, ir arogancija. Aš dar turbūt pridėčiau prie šio sąrašo ir neigimą bei atsiribojimą (ai manęs tai neliečia/nelies arba iš senesnių žmonių teko girdėti, kad ai aš jau vistiek būsiu miręs). --- Covid19 krizė daug ką atskleidė. O su klimato kaitos padariniais bus dar sunkiau susitvarkyti, nes čia ne koks virusas, kurį gali "valdyti" uždarydamas sienas ir pan. Bus šalių neigiančių klimato kaitą, čia tai faktas. --- Mano nuomone, CO2 emisijų nepavyks sumažinti taip, kad ši katastrofa neįvyktų, todėl reiktų kažkaip tą CO2 tiesiog išvalyti ar pan., bet, aišku, čia reikalingos utopinės technologijos.
daynewss 2020-08-12 10:03
"1. Mokslas ir inovacijos turi rodyti kelią. Išmetamųjų teršalų mažinimas yra geras žingsnis, tačiau nepakankamas, todėl mokslas turi žengti dar toliau. Švari energija yra vienas iš stiprių sprendimo būdų." Faktas akivaizdus - reikia uždaryti VISAS anglies elektrines. Ką į tai atsakys JAV? Reikia sumažinti JAV automobilių variklių tūrius iki max 3 litrų. Ką į tai atsakys JAV? Ar atominė energetika yra "švari energija"? CO2 atveju taip, tačiau bendrai paėmus? "2. Užtikrinti, kad priimti sprendimai būtų panaudojami ir skurdžiose šalyse." Kai pasižiūri CO2 išmetimo statistika, tai tos skurdžios šalys yra toks myzeris, kad tokie kaip JAV turėtų užsičiaupti. O jei suvokti, kad bent trečdalis Kinijos CO2 yra sukuriama dėl JAV vartojimo, taai JAV turėtų pasikarti. "3. Laikas pradėti dabar. Norint, kad pasijaustų poveikis, tam prireiks dešimtmečių nuoseklaus darbo, todėl dabar yra pats laikas pradėti šiuos pokyčius." Tai ką daryti? Koks konkretus veiksmas ar planas pasiūlytas? "Turint galvoje, kad Billas Gatesas išprognozavo pasaulinę pandemiją ir pasak jo tokios pasaulinės krizės turi tendenciją kartotis kas 20 metų, tikriausiai vertėtų įsiklausyti į B. Gateso patarimus." Melas. Nieko jis neišpranašavo. Tiesiog taip visada buvo, taip visada ir bus. O augant planetos populiacijai ir laisvėjant/lengvėjat judėjimui, tai čia tik laiko klausimas. Pamiršau paminėti nuolatos tiek iš vandenynų dugnų, tiek iš arkties regionų, tiek iš ežerų išsilaisvinantį metaną. Jis, galimai, yra dar didesnė problema, tačiau to išspręsti iš viso niekaip neįmanoma. Galimai net visiškai "išėmus" žmogus kuriamą CO2 šiltnamio procesai vis vien vyks, nes metanas yra pavojingesnės šiuo atveju.
Hmz 2020-08-12 10:37
"Turint galvoje, kad Billas Gatesas išprognozavo pasaulinę pandemiją" Turint galvoje, kad dar 1968 metais vyko Honkongo gripo pandemija, o 2002–2004 metais - SARS pandemija, nieko jis neišpranašavo.
conjurer 2020-08-12 10:58
Dėl to aš manau kad ne tik reikia mažinti išmetamų dujų kiekį, bet ir ieškoti sprendimų greitai reguliuoti planetos temperatūrą. Tai daryti teoriškai galim, bet kiti žmonės teigia kad mes esame per maži kad bent kiek įtakotume planetos klimatą. Visos įdėjos kaip tai daryti nebus priimtos rimtai. Čia lyg viduramžiams kažkam pasiūlytum naudoti metalą ne kardams, o telefono linijom, visi juoktųsi iš tavęs. Bet teoriškai yra būdų atšaldyti planetą, nekeičiant atmosferos sudeties, ir palaikyti norimą temperatūrą, tik tam tektų panaudoti daug inžinerinio darbo, ir nemažai resursų, kad surasti ir įgyvendinti optimaliausią sprendimą. Jei sustabdytume atšilimą, galėtume per ateinančius 200 metų pasirūpinti ir geresne atmosferos sudėtimi, nebijodami metano išsilaisvinimo iš po ledų.
NekenciuReklamos 2020-08-12 11:05
mjoooo, cia skamba tikrai slyksciai. Bet yra dar "geresniu" pvz., Brexit procesas, kai visa salies ekonomika yra smukdoma vien tik del to kad "saujele" "blatnu" galetu pasipildyti savo saskaitas simtais milijonu ££££. Tad, jeigu butu galima stebuklingu budu eliminuoti kazkury viena negatyvu zmonijos mastymo elementa, pvz. korupcija, tai nesustabdys zmoniu nuo savidestrukcijos del geresnio kasnio (pvz. plastiko naudojimo, vidaus variklio naudojimu, gamyklu, iskasenu ir t.t.) Jeigu zmogus yra 100% nesavanaudis (cia, zinoma utopine ideja, lygiai taip pat kaip ir korupcijos eliminavimas), tada keistusi visos zmonijos sukurtos sferos, todel kad empatija ir supratimas persismelkia visur, pradedant vaiku auklejimu (kai tevai skiria laiko vaikams uzuot ikise telefona ar TV), baigiant kremacija (kai zmones supranta, kad ju lavonai uzima brangia zeme ateinanciom kartom).
NekenciuReklamos 2020-08-12 11:13
Galetu kas nors technologijos.lt atlikti balsavima, kuria 1na zmonijos yda noretumem pasalinti, kad panaikintume zmonijos susinaikinimo tikimybe. p.s. kaip arogancijos nebuvimas pades zmonijai, jeigu atskiras individas toks kaip Hitleris? Jis is tikro mane kad kitos rases yra maziau vertos nei arijai? Stai jeigu jis butu buves altruistas (nesavanaudis) jis niekada nebutu kirsines vokieciu tautos karui.
daynewss 2020-08-12 11:15
Dar vienas.... Tai ką siūlai?
conjurer 2020-08-12 11:17
idealogijų kurios norėjo kažko tokio pasiekti. Jos arba išnyko arba išsikreipė į kitą pusę, nei ėjo iš pradžių. Ta pati korupcija turi legalių ašakų, kaip pvz lobizmas.
NekenciuReklamos 2020-08-12 11:19
jeigu pakurs termabranduoliny reaktoriu kokiu 100metu begyje, dar turesime sansu susitvarkyti. CO2 nera toks baubas, jy galima "sukisti" atgal y zeme, yra jau dabar veikiancios technologijos, tiesiog visi panasus variantai reikalauja dauybe energijos. https://cordis.europa.eu/article/id/411 ... k-for-good
conjurer 2020-08-12 11:51
a) Norint palaikyti norimą temperatūrą sistemoje, šiuo atveju žemėje, reikia kontroliuoti energijos patekimą į sistemą, arba jos pašalinimą. Norint kontroliuoti jos patekimą yra žiauriai sudėtinga. ir brangu. Tektų kurti konstrukcijas kosmose, kurios temdytų saulę. Nėra tam nei patogios orbitos, nei galimybių iškelti tokių mastų krovinius. Taigi energija bet kuriuo atveju pateks į biosferą. Todėl einam iš kart prie pasiūlymo b: b) Pašalinti saulės energiją nėra taip sudėtinga. Mums tereikia veidrodžio, kad ją atspindėtume. Kuo didesnis veidrodis tuo daugiau jos atspindime. Manau kaip vienas iš sprendimo būdų būtų lankstūs "space blanket" tipo folijos lakštai sacharos dykumoje. Jų pristačius pakankamai didelį kiekį, galėtume atspindėti didesnė dalį saulės šviesos, nei šiltnamio efektą kuriančių dujų sluoksnis gražina į žemę. Jei tuos lanksčios folijos lakštus ištemptume ant lynų, galėtume juos išskleisti-suskleisti, taigi jei vieni metai buvo šaltoki galėtume kitais metais atspindėti mažiau. Čia tik preliminari įdėja. Kaip ir kur ją įgyvendinti, reikia rimtų skaičiavimų (net atsižvelgti kaip tai pakeis lokalų klimatą). Taip pat čia būtų ne vienos valstybės projektas, ir tai tektų daryti dykumose, arčiau pusiaujo, kad būtų efektyvu. Taip pat tai neneštų jokio pelno niekam. Ir pasiūlymas padengti sacharą "space blanket" visur skambės juokingai.
NekenciuReklamos 2020-08-12 12:27
mano galva tavo ideja butu nuostabi, jeigu ne vienas didelis BET: https://www.youtube.com/watch?v=xG04vAPjocQ situ audru metu, jeigu nesisaugai, smelio daleles yra tokio greicio, kad gali visa virsutiny odos sluoksny "nugramdyti". Tad space blanket jokiu budu neatlaikys stichijos. O kur dar blizgaus pavirsiaus uznesimas smeliu, purvu ir t.t. ir gauni, kad investiciju reiktu labai daug o naudos ne.
conjurer 2020-08-12 14:22
Dėl to man suvyniojamas "space blanket" atrodo labai geras variantas vietoje pigesnės paprastos folijos. "Space blanket" galima suvynioti nuo lynų į kokį nors apsauginį vamzdį, reguliavimo tikslais, arba siekiant apsaugoti jį nuo stichijų. Bet tokio projekto efektas aplinkiniams orams gali būti toks, kad susikurs rimtesnės audros, arba pasikeis tam tikri sezoniniai vėjai. Jei mes norim pašalinti vieną laispnį iš atmosferos, ir tam tikroje vietoje sugebam vidutinę temperatūra numesti 30 laipsnių (dykumose labai didelis skirtumas tarp nakties ir dienos temperatūrų), tai tie karšti orai kažkaip įsimaišys į mūsų šaltą teritoriją. Vien tik masyvios hydro elektrinės kiek paveikia aplinkinius regionus dėl upės tekmės perreguliavimo. Kaip minėjau, reikia rimtų žmonių darbo ties tuo, kad būtų sugalvotas projektas kuris veiktų - NASA inžinierių lygio. Taip pat reikia valstybių bendradarbiavimo - gal tai reikėtų įrengti keliose dykumose, arba išsirinkti pačia ramiausią. Aš negaliu nei apskaičiuoti to tiksliai, nei įgyvendinti. Tik žinau kad tai daug fiziškai realesnis projektas nei "Hyperloop" transporto sistema, kurios pagrindas yra šimtų kilometrų ilgio vakuuminiai vamzdžiai. Matematiškai turėtų veikti. Bet kol nepadarėm kelis milijonus kainuojančių simuliacijų superkompiuteriuose, tol neverta to planuoti. Be to įsivaizduokim tai kainuotų 50% kiekvienos valstybės metinio biudžeto, bet per 10 metų tai būtų tik 5%. Manau kad net jei tai būtų suprojektuota ir turėtume veikiantį planą, tik vos 3-5% valstybių norėtų tą daryti.
jull 2020-08-12 15:48
conjurer ir NekenciuReklamos... Projektu, hipoteziu, teoriju kaip dirbtinai valdyt klimata yra, bet jos nera praktiskai isbandytos ir praeitu daug metu, kol mes gautume patikima sistema tam daryt, geriausiu atveju. Plius, del to reiketu visiem susitart, finansuot ir vykdyt. Jei neimanoma susitart del CO2 emisijos, tai kas leidzia manyt kad cia bus lengviau? Bus (yra) tokie, kam klimato siltejimas yra palankus, bus kam prazutingas, reiskia, del klimato valdymo pasaulis turi 0 sansu susitart iki kol nebus visai chana. Galingosioms salims. Kitas dalykas, kas, po velniu sako kad taip bus pigiau nei tiesiog nulines siltnamio duju emisijos? Ir koks to tikslas? Iskastinio, salyginai lengvai isgaunamo kuro mes vistiek teturim kokiem 50-70 metu, o kas po to? Zopa su klimatu ir energijos saltinio nera? Mums reikia sumerkt normalius resursus i atsinaujinancia, kiek tai imanoma ir praktiska, apmokestint (pradziai nors nustot subsidijuot) iskastini ir all in developint branduolines sintezes energetika, tik taip galim issprest klimato kaitos problema. Dabar gi teturim kelis pusiau gyvus sprendimo bandymus. Energetika ir emisijos praktiskai kokie buvo tokie ir liko, atsinaujinantys irgi ne taip toli pazenge, branduoline sinteze irgi praktiskai stovi vietoj. Paimkim ta pati ITER: biudzetas 20bil per desimtis metu ir visi jau verkia del kainos. Tam reikia skirt 100bil ber metus ir bus rezultatai. Neisprendziamu inzineriniu problemu nera, buna tik mazai resursu. O jei kas esat susije su inzinerines krypties research, tai tikriausiai sutiksit, kad nera nieko nei labiau uzknisancio, nei labiau demotyvuojancio nei stabdancio research progresa nei kad lipint viska is s...do ir pagaliuku. Nesinori but ciniku, bet man susidaro toks vaizdas, kad energetikos rinka norima islaikyt tiek koncentruota kiek yra dabar, isnaudot iki kiek imanoma ir nusiimt pelnus, todel nei atsinaujinantys, nei research nerai nei normaliai vystomi nei finansuojami.
Taspac 2020-08-12 17:58
Nuo folijos atspindėta šiluma stspindėtų co2 sluoksnyje ir vėl grįžtų į žemę...
conjurer 2020-08-12 18:32
Kai pinigai keičia rankas, susidaro didelė trintis. Todėl jie labai lėtai keičia rankas, ir yra linkę išlikti ten kur yra. O kurie jie yra labai aišku kai pažiūri pro langą. Pilnos stovėjimo aikštelės, pilnos gatvės. Visiems reikia kuro, kad būtų mobilūs.