Viena labai svarbi kūno vieta, kuri neretai lieka nepastebėta: nieko nedarant - kyla didelių problemų  ()

Dažnai nesusimąstome, kad sportuojant reikia atlikti pratimus, padedančius stiprinti ne tik pagrindines raumenų grupes. Viena labai svarbi kūno vieta, kuri neretai lieka nepastebėta, yra dubens dugnas. Itin dažnai su dubens dugno problemomis susiduria moterys po gimdymo, tačiau vyresniame amžiuje panašios problemos kyla ir vyrams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dubens dugnas – fascijų, raiščių ir raumenų grupių derinys, apie kurį mažai kas yra girdėjęs, o jei ir girdėjo, mažai apie tai žino. Tačiau šis kompleksas gali turėti didelę įtaką žmogaus gyvenimui, savijautai, lytiniams santykiams bei gyvenimo kokybei. Neretai, ypač moterys, apie dubens dugną sužino vyresniame amžiuje, kai pradeda kamuoti šlapimo nelaikymas ar dar blogiau – žemyn smukti lyties organai.

„Gali iškristi makštis, gimda, gali vystytis šlapimo nelaikymas,“ – anksčiau „Delfi“ sakė Kauno klinikų ginekologas Heraldas Stankevičius.

– Pagrindinė problema – jungiamojo audinio defektai, nes jungiamasis audinys įeina į visų raiščių struktūrą, raumenų problemos gali būti susijusios su dubens dugno pažeidimais.“

Kodėl svarbu treniruoti?

Gydytojas ginekologas sako, kad dažniausiai dubens dugno sutrikimai pasireiškia po menopauzės, kai pasibaigia kiaušidžių veikla ir įsijungia dar vienas faktorius – estrogenų stoka, kuri turi įtakos jungiamajam audiniui, nes sumažėja kolageno, elastino, hialurono sintezė.

„Jungiamasis audinys silpnėja ir raiščiai, fascijos, raumenys, jos raukas darosi silpnesni ir tampresni, o šlapimo pūslė dirglesnė. Nusileidžia vidiniai lyties organai, vystosi šlapimo nelaikymas“, – komentavo H. Stankevičius.

Kalanetikos trenerė E. Afanasjeva sako, kad kas antra vyresnio amžiaus moteris Lietuvoje turi šlapimo nelaikymo problemų.

„Šlapimo nelaikymo viena iš priežasčių gali būti silpni dubens raumenys. Dubens dugno raumenys kontroliuoja šlapinimosi procesą. Jei jie yra stiprūs, tai jie neleidžia šlapimui ištekėti. Stiprūs dubens dugno raumenys padeda nuo apatinės nugaros dalies skausmų, taip pat padeda laikysenai, pilvo formą palaikyti ir taip pat išlaikyti gerą seksualinę sveikatą“, – sako E. Afanasjeva.

Beje, sako kalanetikos trenerė, dubens dugno raumenys gali būti ir per daug įtempti.

„Tai gali atsitikti dėl streso, – sako E. Afanasjeva. – Darant pratimus reikia juos daryti taisyklingai: suimi, keli ir tada atpalaiduoji, nereikėtų susikoncentruoti vien tik į suėmimą. Jei ten įtempta, tai stiprinti nereikia, reikia atpalaiduoti.“

Kaip sako kalanetikos trenerė, dubens dugno raumenys turi būti optimalios būklės: nei per stiprūs, nei per silpni.

„Raumuo pertemptas gali būti dėl streso, gimdymų, kitų su dubens dugnu susijusiu negalavimų ar kitų priežasčių. Jei jis įtemptas – stiprinti reikėtų saikingai, o daugiau dėmesio skirti atpalaidavimui. Kartais būna, kad po gimdymo jau kuriam laikui praėjus, tiek dubens dugnas, tiek pojūčiai neatsistato į pradinę būseną. Jei sukosėjus, šokinėjant, juokiantis, bėgant šlapimo šiek tiek išteka – silpni dubens dugno raumenys. Bet kokiu atveju, pratimai yra kraujotakos aktyvinimui dubenyje. Kartais būna, kad po gimdymo moterys nejaučia apatinės dalies, tai apie kokius tada pojūčius sekso metu galima kalbėti, jei tu apskritai ten nieko nejauti“, – sako E. Afanasjeva.

Visgi, pabrėžia kalanetikos trenerė, net ir esate gimdžiusi ir esate vyresnio amžiaus, nebūtinai jūsų dubens dugnas silpnas.

„Nereikia problemų ieškoti ten, kur jų nėra. Jeigu viskas gerai ir jūs niekuo nesiskundžiate, tai, reiškia, viskas ir gerai. Jeigu dubens dugno raumenys silpni, tikrai pajusite. Arba vidaus organai pradės smukti, arba šlapimo nelaikymas atsiras, sukosėjus šlapimas ištekės“, – sako E. Afanasjeva.

Kaip patikrinti savo dubens dugną? Kalanetikos trenerė pateikia vieną iš pavyzdžių: nuėjus į tualetą pradėti šlapintis ir pabandyti sulaikyti šlapimą. „Jei sulaikyti nepavyksta, tai dubens dugnas silpnas“, – sako kalanetikos trenerė.

Šlapimo nelaikymas

Pasak ginekologo H. Stankevičiaus, susilpnėjus dubens dugnui, dažniausiai moterys skundžiasi, kad pro lytinį plyšį lenda guzas, atsiranda diskomfortas. Priklausomai nuo pažeidimo, kol yra nežymūs pakitimai, pacientei galima skirti Kėgelio pratimus, kuriais stiprinami dubens dugno raumenys, menopauzinę hormonų terapiją. Jei anatominiai defektai daugiau pažengę, pagrindinis gydymas – chirurginis. Jei chirurginiam gydymui yra kontraindikacijos arba pacientė atsisako operacijos, galima naudoti specialius makšties žiedus.

Prie dubens dugno silpnėjimo taip pat prisideda nutukimas (padidėja pilvo slėgis ir lytiniai organai išstumiami lauk pro lytinį plyšį), taip pat įgimti ir įgyti jungiamojo audinio, raumenų defektai, nervų ligos, dažnas kosulys, susijęs su lėtinėmis plaučių ir bronchų ligomis, pavyzdžiui astma, turi didžiulę įtaką šlapimo nelaikymo vystymuisi ir lyties organų iškritimui.

Urologas Marius Anglickis anksčiau „Delfi“ sakė, kad didžiausios įtakos moterų šlapimo nelaikymui atsirasti turi gimdymas ir amžius, antsvoris. Yra žinoma, kad beveik 90 proc. moterų, besiskundžiančiu šlapimo nelaikymu, yra gimdžiusios.

„Po gimdymo pakinta moterų dubens raumenys, jie susilpnėja. Dažna šlapimo nelaikymo priežastis – buvę plyšimai gimdymo metu, – sako urologas.

– Senstant gali nusileisti lyties organai, sutrikti šlapimo pūslės užsidarymas, plonėja šlapimo takų ir šlapimo pūslės gleivinė, silpnėja raumenys, sutrinka šlapimo pūslės veikla. Dažniausiai šlapimo nelaikymas moteris vargina juokiantis, kosint, čiaudint ar šokinėjant, kada iš šlapimo pūslės išbėga keletas lašų šlapimo."

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Žiedūnė Juškytė
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()