20 supermaisto produktų sulaukusiems 50 metų ir ne tik: juos vartodami - turėsite aštrų protą ir tvirtą imuninę sistemą  (6)

Kas nenori būti sveikas ir energingas, nepaisant to, kiek metų nurodyta asmens dokumente? Tokiu atveju įtraukite į valgiaraštį šiuos 20 supermaisto produktų, rekomenduojamų žmonėms, įžengusiems į šeštą dešimtį. Kad ir kiek jums metų, maistą reikia rinktis atsakingai, kita vertus dvidešimtmečio organizmas lengviau susidoros su nesveikais patiekalais žymiai greičiau ir lengviau nei 50 m. žmogaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiems, kas nori turėti aštrų protą ir tvirtą imuninę sistemą, kviečiame pasiskaityti, kokių produktų vertėtų daugiau valgyti:

1. Obuoliai

Kas negirdėjo posakio – per dieną suvalgant po obuolį nereikės gydytojo. Pirkite organinius obuolius, kad apsisaugotumėte nuo žalingų pesticidų. Obuoliai reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, kraujospūdį, cholesterolio lygį. Be to, jie – vitamino C, kalio, ląstelienos ir antioksidantų šaltinis.

2. Morkos

Morkos suteikia naujų prasmės atspalviui terminui „supermaistas“. Morkos naudingos viskam – odai, akims, burnai, reguliuoja cholesterolio lygį, kraujospūdį, padeda nuo širdies ir kraujagyslių ligų, stiprina imuninę sistemą, gerina virškinimą, netgi saugo nuo vėžio. Taip yra todėl, kad morkose yra beta karotino, ląstelienos, daug vitaminų (A, C, E, K, B8) ir mineralų (kalio, vario, mangano, geležies) ir antioksidantų.

3. Burokėliai

Burokėlius galite marinuoti, virti iš jų sriubas, kepti, spausti sultis. Jie – garantuotas vitaminų A ir C šaltinis, turi kalcio, mangano, kalio, geležies, folio rūgšties ir ląstelienos. Daug antioksidantų turintys burokėliai mažina kraujospūdį, saugo nuo kai kurių vėžio rūšių, gerina fizinį ištvermingumą, saugo nuo demencijos. Burokėliai tiks norintiems sulieknėti, nes juose mažai kalorijų.

4. Mėlynės

Mėlynėse daug antioksidantų ir tirpios ląstelienos. Nuo seno žinoma, kad mėlynės normalizuoja cukraus lygį kraujyje, mažina blogojo cholesterolio kiekį. Mėlynėse daug vitaminų C, K, mangano. Berkite mėlynių į avižinę košę, jogurtą ar vaisių salotas – jos pagardins patiekalus ir sustiprins sveikatą.

5. Riešutai

Pamirškite bulvių traškučius, trapučius – iškeiskite juos į graikinius riešutus, migdolus, lazdyno riešutus, žemės riešutus ir kt. Dar vienas variantas – pasidaryti mėgstamų riešutų mišinį, berti jo į salotas. Riešutuose daug omega-3 riebalų rūgščių, antioksidantų, vitaminų ir mineralų. Jie mažina blogojo cholesterolio kiekį organizme, skatina svorio mažėjimą, slopina uždegimus, saugo nuo širdies smūgio, insulto, gerina virškinimą. Riešutai kaloringi, suteikia daug energijos, tad per dieną patartina apsiriboti sauja riešutų.

6. Juodasis šokoladas

Vos 30–60 g juodojo šokolado per dieną mažina organizme blogojo cholesterolio kiekį, kraujospūdį, saugo nuo širdies ligų, odą – nuo žalingo saulės poveikio, gerina smegenų veiklą. Juodajame šokolade yra ląstelienos, geležies, magnio, vario, kalio, fosforo, cinko, seleno ir mangano. Suvalgius juodojo šokolado, organizmas išskiria endorfinų, taigi taisosi nuotaika.

7. Avižinė košė

Avižinėje košėje yra daug baltymų, ląstelienos, mangano, fosforo, cinko, seleno, geležies, taip pat – B vitaminų. Ši košė – idealūs pusryčiai, kuriuos galite pagardinti džiovintais vaisiais, riešutais. Avižinė košė gerina virškinimą, mažina blogojo cholesterolio ir cukraus lygį, ji padės išvengti vidurių užkietėjimo, mažės svoris. Skanu valgyti avižinę košę su graikiniu jogurtu – pagerės skonis, taip pat ir maistinė vertė.

8. Kriaušės

Į šeštą dešimtį įžengusiems žmonėms ypač naudinga valgyti kriaušių, nes jos turi daug tirpios ląstelienos, vitamino C, folio rūgšties, kalio ir antioksidantų. Galiausiai jos labai skanios. Šiais vaisiais galite gardžiuotis be sąžinės graužimo, nes jie reguliuoja kraujospūdį, yra puiki diabeto prevencija.

9. Vyšnios

Ar žinojote, kad vyšniose vitamino C yra 65 kartus daugiau nei apelsinuose? Be to, vyšnios ne tik dieviško skonio, bet ir turi daug vitaminų A, B, ląstelienos, geležies ir kalcio. Vyšnios gerina virškinimą, reguliuoja kraujospūdį, mažina blogojo cholesterolio lygį, skatina lieknėjimą.

10. Abrikosai

Abrikosai – dėmesio vertas užkandis į šeštą dešimtį įžengusiems žmonėms, nes jie minkšti, saldūs ir turi daug vitamino E, kuris yra galingas antioksidantas. Abrikosais pagardinsite vaisių salotas, avižinę košę. Džiovintuose abrikosuose daug geležies, tad jie apsaugos nuo anemijos. Abrikosai gražina odą, gerina virškinimą, reguliuoja kraujospūdį.

11. Braškės

Braškės – turbūt pačios populiariausios sezono uogos. Braškės labai daug vitamino C – antioksidanto, kuris atitolina senėjimą. Braškės turi ląstelienos, mažina blogojo cholesterolio lygį, stiprina širdį. Jos – ir vitamino K, mangano, magnio, kalio, folio rūgšties šaltinis.

12. Avokadai

Avokadai visame pasaulyje išpopuliarėjo ne tik todėl, kad yra skanūs, bet ir todėl, kad turi mononesočiųjų riebalų, stiprinančių širdį. Avokaduose yra apie 20 vitaminų ir mineralų – K, C, B, E, kalio vario ir kt. avokaduose esančių vertingų medžiagų derinys reguliuoja kraujospūdį, cholesterolio lygį, turi senėjimą stabdančių ypatybių.

13. Graikinis jogurtas

Graikinis jogurtas labai naudingas ir puikiai virškinamas, nes turi daug probiotikų ir baltymų. Jis idealus į šeštą dešimtį įžengusiems žmonėms, nes turi mažiau cukraus ir angliavandenių nei įprastas jogurtas. Tik sveikas žarnynas įsisavina visas maistingas medžiagas, taigi probiotikai – viso organizmo sveikatai svarbus elementas.

14. Kvapusis moliūgas

Jei mėgstate kvapųjį moliūgą, nudžiugsite, sužinoję, kad jame gausu antioksidantų – vitaminų A, C, E, taip pat ląstelienos, beta karotino, folio rūgšties, kalio ir magnio. Ar belieka pridurti, kad kvapusis moliūgas naudingas širdžiai, kaulams, nervų sistemai ir imuninei sistemai?

15. Lašiša

Iki šiol minėjome tik uogas ir vaisius. O štai dar vienas gardėsis – lašiša. Ši žuvis – širdžiai ypač naudingas supermaistas, kuriame gausu omega trys riebalų rūgščių. Ji reguliuoja kraujospūdį, saugo nuo širdies smūgio, gerina smegenų veiklą, regėjimą, gražina odą, užkerta kelią vėžiui. Lašišoje daug vitaminų B6, B12, D, seleno, kalio ir cholino.

16. Bolivinė balanda

Bolivinę balandą yra pamėgę vegetarai ir veganai, bet šiaip absoliučiai visiems būtų naudinga įtraukti ją į racioną. Bolivinė balanda turi daug antioksidantų, vitaminų, mineralų ir dietinės ląstelienos. Joje yra ir vitamino B2, magnio, mangano, geležies, fosforo, vario, labai svarbios amino rūgšties – L-lizino. Vieni iš didžiausių bolivinės balandos privalumų – nauda širdžiai, žarnynui, kaulams, prevencija nuo vėžio, diabeto.

17. Česnakai

Česnakai – vieni iš labiausiai senėjimą atitolinančių superproduktų, kurie idealiai tinka brandesnio amžiaus žmonėms (galiausiai ir todėl, kad vyresni žmonės rečiau eina į pasimatymus). Kuo dar vertingi česnakai? Gerina širdies ir kraujagyslių sistemos būklę, mažina kraujospūdį, saugo nuo vėžio, reguliuoja cukraus lygį kraujyje, švelnina demencijos simptomus.

18. Brokoliai

Brokoliai turi daug antioksidantų ir yra puikus detoksikuojantis maistas. Nesvarbu, ar valgysite juos žalius, ar termiškai apdorotus, vis tiek gausite iš jų vitaminų E ir C dienos normą. Jie ypač reikalingi vyresniems žmonėms, nes padeda apsisaugoti nuo osteoporozės, vėžio, trukdo kauptis antsvoriui, labai naudingi akims ir odai.

19. Šparagai

Šparagai ypač reikalingi brandesnio amžiaus vyrams, nes stiprina prostatą, mažina prostatos vėžio riziką. Tokią ypatybę jie turi dėl didelio kiekio likopeno. Moterims šparagai irgi naudingi, kadngi turi daug ląstelienos, vitamino A. Šparagai efektyviai mažina blogojo cholesterolio kiekį, stiprina akis ir visą imuninę sistemą.

20. Špinatai

Norite būti stiprūs, gyvybingi ir perkopę 50 m. slenkstį? Tada valgykite špinatų. Juos galite valgyti žalius, bet jei pavirsite patroškinsite, maistinė vertė padidės. Špinatuose gausu antioksidantų, vitaminų A, C ir K, magnio, mangano, cinko ir seleno. Jie – patikima prevencija nuo vėžio, nuo širdies ligų, diabeto, nuo neurologinių ligų, gerina regėjimą, stiprina kaulus, imuninę sveikatą, gražina odą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(72)
(11)
(61)

Komentarai (6)