Mokslininkai išbandė 14 kaukių efektyvumą: kai kurių geriau net nenaudoti – gali pridaryti daugiau žalos  ()

Pasaulis bando sugrįžti į senąjį ritmą, tačiau yra pasikeitimų – kai kur nepateksite be kaukės. Todėl grupė mokslininkų iš Djuko universiteto sukūrė paprastą metodą, kurio pagalba galima nustatyti įvairių kaukių efektyvumą stabdant COVID-19 plitimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo cnn.com, analizuoti kaukių efektyvumą komanda pradėjo, kai profesorius iš Djuko Medicinos mokyklos vietinei grupei padėjo nusipirkti kaukes dideliais kiekiais, kad galėtų jas paskirstyti bendruomenės nariams. Profesorius norėjo įsitikinti, ar kaukės, kurios nusipirko žmonės, yra efektyvios.

Praėjusį penktadienį publikuotame tyrime mokslininkai pademonstravo paprastą būdą, kaip lazerio ir telefono pagalba galima nustatyti kaukės efektyvumą stabdant kvėpavimo takų lašelių pralaidumą kalbėjimo metu.

„Mes naudojame juodą dežutę, lazerį ir kamerą. Lazerio spindulys išplečiamas vertikaliai, kad suformuotų ploną šviesos ruožą, kuriuo mes šviečiame pro dėžutės kairėje ir dešinėje pusėje esančius plyšius“, – pasakojo vienas iš tyrimo autorių Martinas Fisheris.

Dėžutės priekyje yra skylė, per kurią žmogus turėtų kalbėti. Telefono kamera yra įtaisyta dėžutės gale, kad įraytų šviesą, kurią visomis kryptimis išsklaido kvėpavimo takų lašeliai. Kai žmogus kalba, jie kerta lazerio spindulį.

Tuomet paprastas kompiuterio algoritmas apskaičiuoja, kiek lašelių išsiskiria.

Ragina naudoti tik efektyvias kaukes

Sveikatos priežiūros specialistai praleido mėnesių mėnesius akcentuodami, kad kaukės yra vienas iš efektyviausių pandemijos valdymo įrankių.

Tačiau analizuodami kaukių efektyvumą, mokslininkai pastebėjo, kad kai kurios kaukės yra išties bevertės.

Tyrėjai išbandė 14 dažniausiai naudojamų kaukių, įskaitant ir geriausiai vertinamas N95 kaukes, kurias dažniausiai naudoja sveikatos apsaugos darbuotojai. Pirmiausia testas buvo atliekamas nedėvint jokios kaukės. Tada tyrėjai atliko bandymus su kaukėmis. Kiekvieną kaukę mokslininkai išbandė 10 kartų.

Veiksmingiausia kaukė buvo N95. Trijų sluoksnių chirurginės bei medvilinės kaukės, kurias nemažai žmonių pasidaro patys namuose, taip pat neblogai pasirodė.

Kaklo movos, kurias dažnai naudoja bėgikai, pasirodė esančios mažiausiai veiksmingos.

Net paaiškėjo, kad tokios kaukės padidina išskiriamų lašelių kiekį, nes medžiaga didesnius lašelius suskaido į mažesnius ir šie nesunkiai pasklinda ore.

Sulankstytos skarelės ir megztos kaukės taip pat pasirodė prastai ir nesuteikė pakankamos apsaugos.

„Mes nepaprastai nustebome sužinoję, kad dalelių kiekis dėvint kaklo movą, iš tikrųjų viršijo kiekį, išsiskiriantį kaukės nedėvint. Norime pabrėžti, kad tikrai skatiname žmones dėvėti kaukes, tačiau norime, kad jie dėvėtų tas, kurios tikrai veiksmingos“, – sakė M. Fisheris.

Nors patikrinimo metodas yra gana paprastas (tereikia lazerio, dėžutės, lęšio ir telefono kameros), mokslininkas ragina jo nebandyti namuose, mat netinkamai naudojant lazerį galima padaryti negrįžtamą žalą regėjimui.

Mokslininkas priduria, kad šis bandymas yra puiki priemonė žmonėms iliustruoti, kad net namuose pasigamintos medvilninės kaukės efektyviai gali apsaugoti nuo viruso plitimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(21)
(11)
(10)

Komentarai ()