Kertinis įvykis: Kinija galutinai užbaigė formuoti „BeiDou“ navigacijos sistemą – tikslumas iki milimetrų, „karinis režimas“ ir kiti technologiniai laimėjimai  (14)

Po daugiau kaip 30 metų vykusių planavimų ir nuolatinės plėtros – šį mėnesį oficialiai baigta formuoti „BeiDou-3“ pasaulinė vietos nustatymo sistema.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-08-15 Kertinis įvykis: Kinija galutinai užbaigė formuoti „BeiDou“ navigacijos sistemą – tikslumas iki milimetrų, „karinis režimas“ ir kiti technologiniai laimėjimai  (14)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paskutinę palydovų porciją Kinija į orbitą pakėlė šių metų birželio 23 dieną ir dabar skelbiama, kad buvo baigti visi palydovų testavimai ir visas palydovų tinklas yra pasirengęs dirbti pilnu pajėgumu.

„BeiDou“ yra vienas iš keturių pasaulinių palydovinės padėties nustatymo tinklų. Be jo dar turime Amerikos „GPS“, Rusijos „GLONASS“ ir Europos „GALILEO“.

„BeiDou“ idėja gimė 1980-aisiais ir greitai buvo suvokta, kad tai yra ypatingos reikšmės projektas. Tuo pačiu generuojantis ir didelę ekonominę naudą. Vien šiais metais šioje srityje dirbančių verslų pajamos turėtų siekti 60 mlrd. JAV dolerių.

Nepamirškime ir to, kad tokios sistemos labai stipriai prisideda prie karinės galios išplėtimo. Ir tai Kinijai, kaip ir bet kuriai kitai šaliai, yra svarbu. Turėdama savąją „BeiDou“ navigacijos sistemą, Kinija nebebus priklausoma nuo GPS ar GLONASS ir galimo atitinkamų šalių įsikišimo karinio konflikto metu, kai prieš paleidžiant raketas reikės labai tiksliai nustatyti taikinio padėtį.

Remiantis naujausia „Tarptautinės GNSS stebėjimo ir įvertinimo sistemos“ atlikta analize, „BeiDou“ viešai prieinamas vidutinis padėties nustatymo tikslumas yra 2,34 metro. Tam tikrose Kinijos vietose tikslumas siekia centimetrus, o po gautų duomenų papildomo apdorojimo – jau kalbėtume apie milimetrus.

Greičio matavimo rodikliai yra geresni nei 0,2m/s, o laiko tikslumas yra geresnis nei 20 nanosekundžių.

Visi šie rodikliai yra taikomi civiliniame „BeiDou“ lygyje. Žinoma, yra ir karinis jo panaudojimo lygis, kurio visų gebėjimų niekas viešai neatskleis. Žinoma tik tiek, kad Kinijos armija ir Pakistano ginkluotosios pajėgos gali bet kokį objektą aptikti 10 cm tikslumu ir gauti „papildomos kritinės informacijos“. Ką tai reiškia, galima tik spėlioti.

Be karyboje galimo panaudoti potencialo, „BeiDou“ taip pat siūlo ir civiliams bei įvairioms tarnyboms prieinamas paslaugas. „BeiDou“ tinklas jau aprėpia daugiau kaip 99 proc. pasaulio teritorijos ir tai suteikia plačias panaudojimo galimybes.

Štai ir „Apple“ bei „Samsung“ kompanijų telefonai neatsilieka nuo kiniškų kompanijų telefonų ir jau naudoja „BeiDou“, kad dar labiau pagerintų padėties nustatymo paslaugų kokybę. Praėjusiais metais daugiau nei 70 proc. Kinijoje parduotų telefonų jau buvo prijungti prie „BeiDou“.

„BeiDou“ užbaigimas ir paleidimas yra didžiulis techninis pasiekimas Kinijai, kuris garantuotai atsipirks per ateinančius dešimtmečius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(36)
(6)
(30)

Komentarai (14)