Naktiniame Marso danguje reguliariai galėtume stebėti galingas pašvaistes - atskleidė naujas tyrimas, tačiau yra vienas bet (Video)  ()

Jei galėtume matyti ultravioletinę spinduliuotę, naktiniame Marso danguje galėtume stebėti pašvaistes, panašiai stiprias, kaip Šiaurės pašvaistė Žemėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokia išvada padaryta išnagrinėjus NASA zondo MAVEN duomenis apie procesus, vykstančius Raudonosios planetos atmosferoje.

Ultravioletinė šviesa kyla iš azoto ir deguonies atomų reakcijų naktinėje planetos pusėje; kuo spartesnės reakcijos, tuo stipresnė ir šviesa. Švytėjimas prasideda iškart po saulėlydžio, kai dujos ima leistis į žemesnius atmosferos sluoksnius ir, pasiekusios 70 kilometrų aukštį virš planetos paviršiaus, pradeda sąveikauti.

Planetos sukimasis bei dominuojantys vėjai lemia, kad švytėjimas juda danguje maždaug 300 kilometrų per valandą greičiu.

Taip pat įdomu, kad kiekvieną naktį įvyksta trys švytėjimo sustiprėjimai – tai yra natūralus Marso atmosferos rezonanso dažnis, nulemiamas Saulės šviesos, planetos sukimosi ir paviršiaus struktūrų. Taigi daugelis atmosferinių reiškinių sustiprėja tris kartus per Marso parą, o šis – ne išimtis.

Tyrimo rezultatai publikuojami JGR Space Physics.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: