Ar katė gali prognozuoti žmogaus mirtį? Neskubėkite su atsakymais  (0)

Katės yra mieli gyvūnai, kuriuos žmonės prisijaukino prieš tūkstančius metų. Kadaise katės naikino graužikus ir linksmino vaikus, o dabar tiesiog yra geros draugės. Į keliones su žmonėmis jos leistis nenori, tačiau kartais palydi į tą, kitą pusę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar katės gali nujausti, kada žmogus mirs? Skeptiškas mūsų protas nori atsakyti greitai ir trumpai - ne. Tačiau 2007 metais „New England Journal of Medicine“ žurnale geriatras Davidas Dosa aprašė ypatingą katino Oscaro istoriją.

Oscaras kartu su kitais katinais buvo priimtas į vienus senelių namus Rod Ailande. Ši įstaiga didžiavosi tuo, kad yra draugiška augintiniams. Tiesa, pats Oscaras toks buvo ne visada - jis dažnai šnypšdavo ant žmonių, jei norėdavo pabūti vienas. Oscaras dažnai net nenorėjo būti glostomas.

Tačiau 2005 metais, kai Oscaras senelių namuose jau gyveno apie pusę metų, įstaigos darbuotojos pastebėjo, kad jis dažnai įsitaiso prie mirštančių žmonių. Jis aplanko šiuos žmones, atsigula šalia, o po kelių valandų jie miršta. Seselės žinodavo, kad žmogus gyvena paskutinę savo dieną, tačiau iš kur tai žinodavo Oscaras? Jis beveik visada su žmogumi praleisdavo paskutines porą valandų.

Iš pradžių tai buvo tik keista istorija, apie kurią koridoriuose kalbėdavosi senelių namų darbuotojos. Tačiau po to, kai Oscaras tiksliai prognozavo net 25 mirtis, seselės į tai ėmė žiūrėti rimtai. Kartais vien dėl to, kad Oscaras vienam ar kitam žmogui skirdavo daugiau dėmesio, jos pranešdavo artimiesiems, kad laikas atsisveikinti.

Taigi, gydytojas Davidas Dosa aprašė Oscarą „New England Journal of Medicine“ žurnale. Tai katiną pavertė tarptautine sensacija. Iki 2015 metų Oscaras tiksliai prognozavo apie 100 mirčių. Ir žmonės įvairiose pasaulio šalyse ėmė pasakoti panašias istorijas apie kitus katinus.

Egzistuoja kelios hipotezės, bandančios paaiškinti, kaip Oscarui tai pavykdavo. Visų pirma, spėjama, kad mirštantis žmogus skleidžia tam tikrą kvapą, kurį Oscaras atpažino ir išmoko gyvendamas tokioje aplinkoje. Antra, gali būti, kad jis tiesiog pastebėdavo, jog žmogus nejuda. Kadangi Oscaras dažnai nemėgo žmonių, tokie nejudantys senelių namų gyventojai jam galbūt atrodė geresni draugai. Tačiau yra ir dar viena hipotezė - Oscaro istoriją galima paaiškinti kaip save išpildančią pranašystę.

Ar Oscaras per 10 metų miegojo tik 100 kartų? Tikrai ne - katinai miega praktiškai visą laiką. Tiesiog į tuos atvejus, kai Oscaras miegodavo prie žmogaus, kuris nemirdavo, niekas į tai nekreipdavo dėmesio.

Įsivaizduokite, kad jūsų katė ima braižyti jūsų koją, o kitą dieną sugenda jūsų automobilis. Kai taip nutinka 4-5 kartus, pradedate manyti, kad liūtas ant automobilio grotelių ir katė jūsų namuose yra kažkaip susiję. Ir taip imate nepastebėti atvejų, kuomet po tokio pabraižymo nieko nenutinka. Galbūt norėdami tikėti tomis prognozėmis net imate aiškinti tuos neišsipildžiusius atvejus - „šįkart tik šiaip pasikasė“.

Prognozuoti, kad „Peugeot“ tuoj suges ar kad senelių namuose kas nors mirs nėra labai jau sudėtinga. Bet kas ten žino - galbūt Oscaras tikrai kažką jautė ir norėjo palydėti tuos žmones geriausiai kaip tik mokėjo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(23)
(3)
(20)

Komentarai (0)