Gydytojas: norite neturėti kupros – atsisakykite minkštų pagalvių  ()

Minkšta antklodė, minkštas čiužinys ir didelė bei puri pagalvė – tikriausiai taip dauguma įsivaizduoja svajonių lovą. Vis dėlto toks komfortas malonus tik trumpam, mat ilgalaikės pasekmės gali būti ir labai skaudžios. Pasirodo, jei norite neturėti kupros, aukštą ir minkštą pagalvę reikėtų keisti žemesne ir kietesne. Kartais pavyksta pagalvės ir visiškai atsisakyti, bet tai neturėtų būti žūtbūtinis tikslas. Be to, reiktų prisiminti keletą taisyklių. Apie tai kalbėjomės su Kauno klinikų sporto medicinos gydytoju dr. Gediminu Tankevičiumi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visų pirma, gydytojas perspėja – jei kupra jau pažengusioje stadijoje, tai miegas be pagalvės tikrai neišgelbės situacijos. Vis dėlto pristabdyti dar didesnės kupros formavimąsi – gali. Tačiau tam būtina ir mankšta.

„Tam, kad pagerintume kaklo būklę, yra įrodyta, kad padėti gali tik tinkama pagalvė ir pratimai. Vien miegojimas be pagalvės teigiamo efekto neturės. Būtina kasdienė mankšta, nes gulint raumenys nukraunami ir apkraunami neproporcingai – vieni labiau apkraunami, kiti sutrumpėja. Mankšta turi atplaiduoti, ištempti ir taip pat tonizuoti visus raumenis“, – sakė gydytojas.

Pasak pašnekovo, geriausia atsisakyti pagalvės palaipsniui – nuo didelės pereiti prie vis mažesnės, kol galiausiai jos visai nebereikės. Tačiau tik tada, jei dėl to nejusime diskomforto.

„Geriausia pagalvės atsikratyti palaipsniui mažinant aukštį. Iš pradžių pagalvę palaipsniui keisti į vis mažesnę, vėliau galima naudoti vieną ar kelis sulankstytus rankšluosčius, – patarė dr. G. Tankevičius.

– Bet reikia prisiminti, kad kūnas turi prisitaikyti per savaitę. Jei per ją nejaučiame, kad prisitaikome, blogėja miego kokybė, sustingsta kaklas, tai reiškia, kad kūnui ir tolimesnis jos mažinimas nebeduos teigiamo efekto.“

Gydytojas perspėja: jei miegate be pagalvės ir niekaip negalite išsimiegoti, geriau grįžkite atgal ir pasidėkite ją po galva.

Būtinos mankštos

Pasak dr. G. Tankevičiaus, nuo 40 metų apie 80 proc. žmonių turi bent jau nedidelius kaklinių stuburo slankstelių degeneracinius požymius. Jei žmogus ilgą laiką delsė ir neprižiūrėjo savo kūno – mankšta gali šiek tiek palengvinti ir sulėtinti progresavimą, bet būtų naivu tikėtis visiško kupros išnykimo.

„Visų pirma turi būti mankšta. Kiekvienas žmogus pagal savo fizinę būklę ir medicininę situaciją turėtų būti išmokęs tinkamą mankštelę. Tai turėtų būti kasdienis dalykas, kaip dantų valymas. Tikslinga mankštintis darbo metu – trumpos trukmės mankštelės, ypač dirbant sėdimą darbą, yra labai svarbios. Kitaip naivu tikėtis kažkokios ypatingos priemonės, kuri labai padėtų, – kalbėjo dr. G. Tankevičius.

– Mankštos metu turime visus įtemptus raumenis pratempti, atpalaiduoti, juos visus aktyvuoti tam tikrais pratimais. O gera pagalvė padės tuos rezultatus išlaikyti ir po truputį judėti į priekį, tarsi reabilitacija. Jei darysime mankštą, bet pagalvė bus bloga, tai irgi nubrauks visą mankštos naudą – tai, ką gauname iš pratimų, neutralizuos arba blogas miegas be pagalvės, arba netinkama pagalvė.“

Mankštą reikėtų padaryti ryte ir vakare. Svarbu, atliekant kasdienines mankštas atkreipti dėmesį, ar kaklo funkcija įprasta, ar neskauda, ar judesiai siekia įprastas amplitudes, ar kaklas nesustingęs.

„Profilaktiškai, bent jau po 1-2 minutes kas 2 valandas reiktų pasimankštinti ir darbo metu. Jei matome, kad tiek nepakanka ir kaklo funkcija prastėja, reiktų susirūpinti ir mankštas daryti ilgesnes“, – sakė dr. G. Tankevičius.

Atsisakykite minkštų pagalvių

Pasak pašnekovo, pagalvė mūsų sveikatai yra labai svarbi ir turi būti patogi.

„Minkštos pagalvės iš pradžių dažniausiai būna patogios, bet žiūrint į ilgalaikę perspektyvą, daug geresnės ir efektyvesnės yra kietesnės pagalvės, kurios prisitaiko prie galvos. Bet prie jų reikia priprasti. Tai užtrunka maždaug savaitę. Jei priprasti per savaitę nepavyksta, reiškia, kad pagalvė netinka iš viso“, – kalbėjo gydytojas.

Tad pagalvė turi būti kietesnė ir patogi. Vis dėlto gali būti, kad pirmą savaitę prabusime, nes kaklo ir pečių juostos raumenys prie tokios padėties dar nebus prisitaikę. Tokie pojūčiai turėtų baigtis po savaitės.

Beje, svarbus ir čiužinys.

„Paviršinis čiužinio sluoksnis turi būti minkštas, kad nejaustume diskomforto spaudžiant kaulėtas kūno dalis. Tai priklauso ir nuo kūno sudėjimo. Minkštasis sluoksnis neturi būti labai storas, kad miegant kūnas išsilaikytų plokštumoje, o nebūtume sulinkę lyg gulėtume hamake“, – paaiškino gydytojas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Gabrielė Grinkaitė
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: