Kaip jums patinka toks žemėlapis? Ar su juo, ar su jumis kas nors negerai?  (2)

Pažvelkite į šį žemėlapį. Iš karto pastebėsite, kad jis kitoks, nei jūs esate įpratę matyti. Tačiau kodėl jis atrodo toks keistas? Ir kodėl net NASA būtų linkusi jį apversti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nieko blogo su tuo žemėlapiu nėra. Tiesiog pietinė Žemės pusė yra atvaizduota viršuje, o šiaurinė - apačioje. Ir kas? Nieko! Žemė yra tik didžiulis kamuolys, besisukantis kosmoso tuštybėje. Jokio skirtumo, kaip pasuksite žemėlapį. Tai žmonės, o ne kažkokios objektyvios aplinkybės nurodė, kur turėtų būti žemėlapio viršus.

Europos keliautojai keliavo aplink pasaulį, po truputį plėsdami žinomą žemėlapį. Į šiaurė keliauti tiesiog nėra kur, todėl žemėlapis augo į pietus. Kadangi jiems Europa buvo pati svarbiausia (kaip kitaip?), tai ji ir liko žemėlapio centre.

Beje, senieji dabartinės Italijos žemėlapiai buvo kitokie. 12 amžiuje žemėlapis buvo piešiamas iš pietų (nuo Italijos) į šiaurė, todėl dabar irgi atrodytų apsivertęs.

Pažvelkite į tą žemėlapį viršuje dar kartą - gal dabar dar pastebėsite, kad jis padalintas ne per Ramųjį, o per Atlanto vandenyną? Taip, ir tai yra neįprasta mums, europiečiams.

 

2009 metais publikuotas tyrimas parodė, kad tas šiaurės ir pietų pasidalijimas yra įsirėžęs į mūsų sąmonę. Kai tyrimo dalyviams buvo parodytas hipotetinis žemėlapis, jie natūraliai nusprendė, kad žmonės šiaurėje yra turtingesni. Kai tas pats žemėlapis buvo apverstas, toks nusistatymas išnyko.

Dar pažvelkite į šią nuotrauką:

Tai - The Blue Marble, 1972 metais „Apollo 17“ misijos į Mėnulį metu padaryta nuotrauka. Tik ji tokia nebuvo publikuota. NASA prieš parodydama šią nuotrauką žmonėms ją apvertė. Ne dėl egocentriško noro, kad Šiaurės Amerika būtų teisingoje pusėje - Šiaurės Amerikos šioje nuotraukoje net nėra. Tiesiog buvo norima, kad žmonės lengviau susigaudytų, ką mato.

Šiaurinio pusrutulio valstybės iki šiol yra pačios pažangiausios, tačiau Pietinis pusrutulis nemano, kad turime teisę laikyti save pasaulio viršūne. 20 amžiaus pradžioje Urugvajaus dailininkas Joaquínas Torres-García nupiešė apverstą Pietų Ameriką, taip norėdamas pabrėžti šio žemyno svarbą. Stuartas McArthuras, Australijos politikas, 1979 metais išleido labai populiarų pasaulio žemėlapį, kuriame Australija vaizduojama viršuje. McArthuro žemėlapiai parduodami iki šiol.

Dėl paprastumo ir tradicijos tikriausiai verta išlaikyti įprastą žemėlapio konfigūraciją. Tačiau tuo pat metu svarbu suvokti, kad nėra jokių objektyvių priežasčių, kodėl jis taip turi atrodyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(23)
(14)
(9)

Komentarai (2)