Kai jūs tvarkotės, jos išgyvena košmarą - žūdamos bakterijos rėkia  (6)

Jūs paimate dulkių šluostę, užpilate ant paviršiaus valiklio, nušluostote ir tada... mėgaujatės švara. Kaip paaiškėjo, ramybė tuo metu karaliauja ne visur. Mokslininkai nustatė, kad mikrobų pasaulyje vyksta tikra apokalipsė su skausmo riksmais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas tyrimas parodė, kad bakterijos žūdamos gali „rėkti“, taip skleisdamos cheminius signalus, įspėjančius bičiulius apie pavojų.

Tokios bakterijos kaip žarnyno lazdelės sugeba nustatyti pavojų ir žūdamos paskleisti signalus labiau pasisekusioms bakterijoms, kad šios galėtų pradėti mutuoti ir tapti atsparios.

Naujojo tyrimo metu Teksaso universiteto Ostine mokslininkai pradėjo savo darbą, kai pastebėjo, kad antibiotikai dažnai naikina tik dalelę bakterijų. Gilindamiesi į šį procesą, jie nustatė, kad, antibiotikams patekus į tikrąją žarnyno lazdelių karalystę, mirštančios bakterijos siunčia cheminį signalą, kuris skatina savo „tautiečius“ greitai prisitaikyti prie grėsmės, taip padidindamos savo galimybes išgyventi.

Tyrimo autoriai teigia, kad tai yra stebinantis ir intriguojantis prosocialinio elgesio mikroskopiniu lygmeniu pavyzdys. Toks „didvyriškas poelgis“ nepadeda individui išgyventi, bet leidžia jam panaudoti savo mirtį kitų labui, sustiprindamas visą koloniją ir suteikdamas jai daugiau galimybių daugintis.

Tyrėjai taip pat pažymi, kad anksčiau jau buvo žinoma apie bakterijų kolonijas, kuriose negyvi organizmai gali perduoti „maistą“ gyviesiems. Tačiau pirmą kartą mokslininkams pavyko pastebėti aktyvų įspėjamąjį signalą iš negyvų organizmų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(45)
(2)
(43)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: