Bambos pūkų mįslė - kodėl jie dažniausiai yra mėlyni ir kodėl juos renka ne visos bambos?  ()

Maudydamiesi duše nepamirškite išsiplauti bambos - čia susirinkę pūkai gali tapti ir grybelinės infekcijos priežastimi. Reguliariai išvalomi jie dažniausiai yra sveikai mėlyni. O kai kurie žmonės net nežino, apie ką kalbame.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bambos pūkai yra keista kasdienio gyvenimo detalė, kuri kažkodėl sužadina žmonių smalsumą. Internete dažnai pamatysite klausimų apie tai, kodėl vienų žmonių bambos renka pūkus, o kitos - ne. Tai pažvelkime į tuos klausimus.

Kodėl daugiau pūkų surenka vyrų bambos?

Bambos pūkai - tai jūsų drabužių ir odos dalelės. Drabužių audinio pluoštas atsipalaiduoja dėl trinties. Plaukuotesni žmonės surenka daugiau pūkų savo bambose, nes jų kūno plaukai efektyviau pešioja rūbų audinį. Tos mažos pluošto dalelės jums judant keliauja plaukų augimo kryptimi. Daug pūkelių tiesiog nukrenta. Tačiau tie, kurie suranda bambą, ten ir pasilieka. Vyrai yra plaukuotesni nei moterys, todėl jie surenka daugiau bambos pūkų. Pašalinus pilvo plaukus dingsta ir bambos pūkai.

Kodėl stambesni vyrai surenka daugiau pūkų?

 

Didesnis pilvas labiau turi didesnį pūkų rinkimo paviršių. Be to, drabužiai prie stambesnių vyrų priglunda ir trinasi labiau. Ir jų bambos didesnės. Tai yra, talpesnės.

Kodėl bambos pūkai dažniausiai yra mėlyni?

Iš tikrųjų, bambos pūkų gali būti įvairių spalvų, nes jie - tik jūsų drabužių plaušeliai. Tačiau dažniausiai bambos pūkai iš tikrųjų būna mėlyni. Taip yra dėl to, kad žmonės nešioja labai daug mėlynų rūbų. Net ir tie drabužiai, kurie jums neatrodo mėlyni, dažnai yra būtent šios spalvos. Pavyzdžiui, kai kurie pilkos atspalviai yra labai artimi mėlynai spalvai. Ir juodi drabužiai dažnai yra tik labai tamsios mėlynos spalvos. Net ir balta medvilnė dažnai turi mėlynos spalvos. Prakaitas padeda spalvai persisunkti per visus surinktus pūkus ir gaunamas mėlynas gniutulas.

Ar bambos pūkai pavojingi?

 

Ne, jei dažnai ir kruopščiai prausiatės. Tinkamai neišvalius bambos, gali prasidėti bakterinė ar net grybelinė infekcija. Nors tai pasitaiko retai, gali susiformuoti ir bambos akmenys, kuriuos teks šalinti gydytojui. Į medikus reikėtų kreiptis ir jei pasirodė pūliai ar bambos pūkai neįprastai stipriai dvokia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(15)
(1)

Komentarai ()