5 mitai apie apsaugines kaukes, kuriais turite nustoti tikėję  (18)

Pastaraisiais mėnesiais kaukės tapo labai poliarizuojančia tema. Nepaisant intensyvių diskusijų internete ir viešumoje kylančių kartais net smurtinių konfliktų dėl reikalavimų dėvėti kaukes, šiuo klausimu mokslas turi aiškią poziciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Yra daugybė įrodymų, kad kaukių nešiojimas apsaugo tiek nešiotoją, tiek aplinkinius ir taip padeda stabdyti COVID-19 plitimą, rašo „Business Insider“.

Pateikiame keletą dažniausiai pasitaikančių mitų, kurie naudojami, siekiant įrodyti, kad kaukės nepadeda ar net kenkia.

Sergant COVID-19, kaukės dėvėjimas nepablogins jūsų sveikatos

Mitas: jei sergu COVID-19, dėvėdamas kaukę vėl būsiu paveiktas virusinių dalelių, kurias iškvepiu, todėl man bus blogiau.

Faktas: Šis teiginys buvo išplatintas pseudomokslo dokumentiniame filme „Plandemic“, kurį mokslininkai kruopščiai paneigė.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad negalite savęs dar kartą užkrėsti, jei tuo metu jau sergate. Taip pat neįmanoma, kad virusas kažkaip „vėl suaktyvėtų“ jūsų kūne.

„Šis teiginys nėra paremtas mokslu ir jis yra visiškai klaidingas“, – anksčiau apie šį teiginį „Business Insider“ pasakojo mikrobiologas daktaras Miryamas Wahrmanas, knygos „The Hand Book: Surviving in Germ-filled World“ (Vadovas, kaip išgyventi mikrobų kupiname pasaulyje – Delfi) autorius.

Vis daugiau tyrimų rodo, kad kai jūsų kūnas sukurs imuninį atsaką į COVID-19, kurį laiką būsite apsaugoti nuo pakartotinio susirgimo.

Kaukės nesumažina deguonies kiekio

 

Mitas: Aš negaliu kvėpuoti su kauke. Gali būti pavojinga dėvėti kaukę, nes ji gali apriboti mano pasisavinamo deguonies kiekį.

Faktas: Daugybę kartų buvo įrodyta, kad kaukės yra saugios, todėl dar prieš pandemiją medicinos personalas jas naudojo. Daugelis gydytojų paneigė paplitusį gandą, kad kaukės sumažina jūsų kraujo prisotinimo deguonimi lygį.

Be to, nepaisant teiginių, kad kaukė gali pabloginti sveikatos būklę, pvz., astmą, gydytojai ne kartą teigė, kad nėra jokios medicininės priežasties, dėl kurios žmogus negalėtų dėvėti kaukės. Padėti gali tokios strategijos kaip tinkamas kaukės pritaikymas ir tinkamo tipo kaukės pasirinkimas.

Jūs netgi galite sportuoti su kauke iki tol, kol ji tampa šlapia nuo prakaito. Tuomet ji jau nėra efektyvi.

Tam tikri pramoninės kokybės uždarų respiratorių tipai gali turėti įtakos deguonies pasisavinimo lygiui, ypač, jei kaukė nešiojama ilgą laiką. Tačiau dažniausiai pasitaikančios apsauginės kaukės, tokios kaip chirurginės kaukės ir medvilnės kaukės, kvėpuoti tikrai netrukdys.

Kaukę turėtumėte dėvėti, net jei neturite simptomų

 

Mitas: jei jaučiuosi gerai ir neturiu kosulio ar karščiavimo, man nereikia dėvėti kaukės.

Faktas: net 40 proc. žmonių, užsikrėtusių koronavirusu, visiškai neturi jokių simptomų. Šie besimptomiai viruso nešiotojai vis tiek gali jį platinti kitiems žmonėms, net nežinodami, kad jie serga.

Tyrimai parodė, kad net žmonės, kuriems pasireiškia ligos požymiai, gali platinti virusą net tada, kai jau nebejaučia simptomų.

Tai gali būti ypač svarbu jauniems žmonėms, nes vaikai sugrįžta į mokyklas: yra tam tikrų įrodymų, kad vaikai COVID-19 dažniau serga be simptomų.

Todėl ypač svarbu turėti nuoseklią ir išsamią kaukių nešiojimo politiką, kuri padėtų sulėtinti viruso plitimą žmonėms grįžtant į viešąjį gyvenimą.

Kaukės apsaugo aplinkinius žmones

Mitas: kaukes turėtų dėvėti tik tie žmonės, kurie bijo susirgti. Jei esu sveikas ar drąsus, neturiu nešioti kaukės.

Faktas: pagrindinė kaukės nešiojimo nauda yra siekis užkirsti kelią aplinkiniams žmonėms susirgti. Todėl, pasak tyrimų, yra labai svarbu, kad visi nešiotume kaukes.

 

Kaukės blokuoja potencialiai užkrečiamas iš kvėpavimo takų išskiriamas daleles, kad jos nepatektų į aplinką, ant kitų žmonių, kai mes kosėjame, čiaudome, kalbame ar kvėpuojame.

Nenuoseklūs sveikatos pareigūnų pranešimai apie kaukes pandemijos pradžioje galėjo prisidėti prie šio mito, todėl kai kurie žmonės manė, kad sveikiems žmonėms kaukių nereikia.

Tačiau remiantis naujausiais tyrimais, efektyviausias koronaviruso infekcijos mažinimo scenarijus įmanomas tada, kai visi žmonės nešioja kaukes.

Neseniai CDC atliktas tyrimas parodė, kad kaukės padėjo sustabdyti COVID-19 protrūkį kirpykloje Misūryje. Nors du darbuotojai buvo besimptomiai viruso nešiotojai, ne vienas iš 139 klientų nesusirgo, nes visi klientai ir kirpėjai dėvėjo kaukes.

Mokslininkams aišku, kad kaukės dėvėjimas gali padėti sumažinti viruso plitimą

Mitas: kaukės dėvėjimas yra politikos, laisvės klausimas ir praktiškai nėra svarbu, ar žmonės serga, ar ne.

Faktas: Tyrimai nėra dviprasmiški. Kaukės gali sumažinti infekcinių virusinių dalelių plitimą ir taip užkirsti kelią papildomiems viruso atvejams. Naujausi JK tyrimai parodė, kad jei visa populiacija dėvėtų kaukes, to galėtų užtekti viruso pristabdymui ir nereikėtų jokio karantino.

 

Kuo daugiau žmonių nešioja kaukes, tuo efektyviau bendruomenė gali kontroliuoti ligą.

JAV sveikatos apsaugos pareigūnai, kurie stengiasi sustabdyti koronaviruso plitimą, ėmė raginti visuomenę dėvėti kaukes po to, kai moksliniai modeliai parodė, kad tokiu būdu būtų galima išgelbėti tūkstančius gyvybių.

Kaukės nepakeičia kitų atsargumo priemonių, tokių kaip socialinis atstumas ir rankų plovimas

Mitas: jei dėviu kaukę, nesijaudindamas galiu būti šalia kitų žmonių ar net didelėse žmonių grupėse.

Faktas: Nors tyrimai aiškiai parodos, kad kaukės veikia, vien kaukių nepakanka. Sveikatos ekspertai ir toliau rekomenduoja kitas atsargumo priemones, siekiant sulėtinti viruso plitimą. Pavyzdžiui, dažnai plauti rankas ir, jei įmanoma, išlaikyti mažiausiai 2 metrų atstumą nuo kitų žmonių.

Tyrimai parodė, kad kartu naudojamos šios prevencinės priemonės gali žymiai sumažinti viruso perdavimo greitį ir išgelbėti gyvybių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(16)
(-5)

Komentarai (18)