Paviešinti dar nematyti kadrai, kaip mažutės koronaviruso dalelės sukelia tokį didelį chaosą (Foto)  ()

Daugelyje pasaulio valstybių be paliovos ritantis tai stipresnėms, tai silpnesnėms COVID-19 bangoms, mokslininkai pateikė naujų vaizdų, parodančių, kaip mažutės koronaviruso dalelės sukelia tokį didelį chaosą, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiekviena individuali SARS-CoV-2 viruso dalelė – virionas – yra tarsi spygliuotas rutuliukas, kurio viduje slypi genetinė medžiaga. Viriono dydis yra nuo 50 iki 200 nanometrų. O ryškiomis (netikromis) spalvomis nudažytas mikroskopinis vaizdas, kaip viruso dalelės užpuola žmogaus plaučių ląsteles, gali priminti puošybą. Nors nieko gražaus čia nėra.

Naujausių nuotraukų autorė – Šiaurės Karolinos universiteto (JAV) Medicinos mokyklos biochemikė Camille Ehre – savo užfiksuotus vaizdus publikavo žurnale „New England Journal of Medicine“. Ir nuotraukos yra ne tik vizualiai patrauklios – jos mokslininkams gali paaiškinti, kaip smarkiai mikroskopiniai virionai gali paveikti žmogaus kvėpavimo takus.

„Fotomodeliais“ tapo ne tikros gyvo žmogaus plaučių ląstelės, o žmogaus bronchų epitelio ląstelių kultūra – laboratoriniuose induose auginamos ląstelės, kurios žmogaus organizme būtų barjeras tarp oro, patenkančio į plaučius, ir mūsų kraujotakos. Mokslininkai šių ląstelių kultūrą užkrėtė virusu ir leido joms pastovėti 96 valandas.

 

„Virusai sudarė maždaug 3x10⁶ plokšteles suformuojančių struktūrų kiekvienoje auginimo kultūroje – tai atitinka kiekvienos užkrėstos ląstelės pagaminamų ir į aplinką paskleidžiamų virionų didelį kiekį“, – rašė tyrimo autoriai.

Mokslininkų pateiktų nuotraukų „spalvinimu“ užsiėmė Šiaurės Karolinos universiteto medicinos studentas Cameronas Morrisonas. Nuotraukose matomi plaukelius primenantys žmogaus ląstelių dariniai (blakstienėlės, lot. cilium) yra nudažyti mėlynai, gleivių juostos – geltonai, žaliai, o patys virionai – raudonai.

Aukščiau pateikta nuotrauka visas šias struktūras parodo platesniame kontekste, su mažomis viruso dalelėmis. Žemiau esančioje nuotraukoje vaizdas išdidintas labiau, jis aiškiau parodo mažų dalelių struktūrą ir viruso „pasisėjimo“ tankumą.

 

Biologijos pamokose žmonės daugiau sužino apie žarnyno ląstelių blakstienėles, absorbuojančias maisto medžiagas į kraujotaką. Tačiau panašių darinių yra ir plaučiuose bei kitose kvėpavimo takų vietose – jos padeda kvėpavimo organus apsaugoti nuo patogenų, išlaiko plaučių vidaus drėgnumą ir atlieka savaiminio išsivalymo funkciją.

Ir nors šios mikroskopinės nuotraukos tikrai traukia akį, jų paskirtis yra toli gražu ne vien estetinė.

Nuotraukose parodytas didžiulis virionų kiekis, kurį prigamina ląstelės, į kurias tie virusai sugeba įsiveržti. Jeigu taip nutiktų žmonių organizme, tos viruso dalelės veikiausiai būtų iškosėtos, iščiaudėtos ar tiesiog iškvėptos kalbėjimo metu. Jos į aplinką patektų apsuptos nedidelių drėgmės lašelių. O tai savo ruožtu primena mums, kad kaukes dėvėti yra labai svarbu.

Be to, kartais tik pažvelgę į labai mažus dalykus sugebame įžvelgti bendrą vaizdą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(3)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: