Seniausias žinomas gėrimo žaidimas - ar norėtumėte taip paįvairinti kitą savo vakarėlį?  (3)

Gėrimo žaidimus išpopuliarino 20 amžiaus studentai. Tai - įvairios rungtys, persipynusios su alkoholio vartojimu. Studentai taip stengdavosi paįvairinti savo vakarėlius ir išplėšti daugiau pramogų iš riboto alkoholio kiekio. Tačiau tai - ne nauja pramoga. Savo gėrimo žaidimą turėjo ir senovės graikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

6-5 amžiuje prieš mūsų erą Sicilijoje atsirado žaidimas Kottabos (κότταβος, kotabosas), kuris greitai išplito po visą Senovės Graikiją. Kotabosą pamėgo iškilūs miestiečiai, kurie dažnai rinkdavosi į vyno vakarėlius. Neskaitant orgijų, kurios vyko ne visada, tie vakarėliai buvo gana nuobodūs. Svečiai atsisėsdavo kas kur ir gerdavo vyną. Juos linksmindavo muzikantai ir juokdariai, tačiau, matyt, pramogų trūko.

Kotabosas - tai seniausias žinomas gėrimo žaidimas su apibrėžtomis taisyklėmis. Įprastas graikų vyno gėrimo indas dabar mums primena lėkštutę su dviem rankenomis, tačiau toks dizainas puikiai tiko kotabosui. Šio žaidimo taisyklės buvo gana paprastos - žaidėjai turėjo mesti vyno nuosėdas į kambario viduryje esantį taikinį.

 

Egzistavo kelios kotaboso versijos. Įprastai žaidėjas, atėjus jo eilei mesti vyno nuosėdas, pasakydavo tostą. Dažniausiai jis dedikuodavo metimą savo romantiniam partneriui, nelaimingai meilei ar kokiam nors dievui. Per vyno indo rankeną buvo perkišamas dešinės rankos pirštas, žaidėjas pasvirdavo ant kairės alkūnės tolyn nuo taikinio ir greitu riešo judesiu mesdavo tirščius. Bet ne indą.

Taikinių būta įvairių. Tai galėjo būti tiesiog kitas indas. Arba ant specialaus kuolo užmauta pora diskų - pataikius į viršutinį, jis nukrisdavo ant apatinio ir sukeldavo garsą, pranešantį apie pergalę. Kartais kambario viduryje buvo statomas didelis dubuo su vandeniu ir jame plūduriuojančiomis lėkštutėmis - tuomet žaidimo tikslas buvo paskandinti tokią lėkštutę. Bet kuriuo atveju, buvo stengiamasi, kad vyno nuosėdos ore neišsisklaidytų ir skristų kaip vienas didelis lašas.

 

Kotaboso nugalėtojui buvo skiriami įvairūs prizai - vaisių dubenys, pyragai ir net bučiniai. Pats žaidimas nebuvo lengvas - jam reikėjo taiklumo ir koordinacijos. Vakaro eigoje jis vis sunkėtingėjo dėl suprantamų priežasčių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(7)
(15)

Komentarai (3)