Billas Gatesas atvirai - „nepakankamai vertiname apsaugines kaukes“  ()

Pasauliniai politiniai ir sveikatos apsaugos sistemų vadovai daugelį dalykų galėjo padaryti ir geriau, pačioje kovos su koronavirusu pradžioje, sakė filantropas Billas Gatesas, vertindamas medikų ir visuomenės reakciją į pandemiją, rašo CNBC.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir, anot jo, didžiausias klausimas, sukeliantis daugiausiai aistrų praėjus net aštuoniems mėnesiams po spartaus viruso plitimo pradžios – apsauginių kaukių dėvėjimas.

„Vertinant retrospektyviai, kiekis dalykų, kuriuos šios pandemijos metu buvo galima padaryti geriau, yra labai, labai didelis“, – sakė korporacijos „Microsoft“ bendraįkūrėjis praėjusią savaitę dalyvavęs naujausios Billo ir Melindos Gatesų fondo kasmetinės ataskaitos „Goalkeeper Report“. Šios ataskaitos paskirtis – išmatuoti pažangą siekiant JTO nustatytų Tvariosios plėtros tikslų.

„Net medicinos bendruomenė nepakankamai rimtai įvertina kaukių svarbą. Žinote, mums prireikė kelių mėnesių – dauguma kvėpavimo takų ligų yra susijusios su kosuliu. Ne su kalbėjimu ir ne su dainavimu, o su kosuliu. Tai šitą dalyką padarėme netinkamai. Nepakankamai įvertinome kaukių svarbą“, – teigė filantropinio fondo steigėjas.

Daugelyje pasaulio valstybių kaukių dėvėjimas įvairiomis aplinkybėmis yra privalomas – viešojo transporto priemonėse, uždarose bendro naudojimo patalpose ar apskritai viešose vietose. Tačiau pačioje pandemijos pradžioje mediciniškai pagrįstos rekomendacijos buvo prieštaringos – vietomis netgi sveikatos apsaugos sistemų vadovai rekomendavo netgi kaukių nedėvėti, abejojo jų efektyvumu, o kai pačioje koronaviruso krizės pradžioje kaukių visame pasaulyje labai trūko, ragino visuomenę palikti jas tiems sveikatos apsaugos sistemos darbuotojams, kurie tiesiogiai dirba su pacientais, iš tiesų sergančiais COVID-19.

 

O dabar didžiulė kaukių dėvėjimo reikalavimų įvairovė skirtingose vietose ir didelės populiacijos dalies (ypač – JAV) pasipriešinimas tiems reikalavimams yra vienas iš veiksnių, kuris spartina virusinės infekcijos plitimą, tikina sveikatos apsaugos profesionalai.

Ir JAV Ligų kontrolės bei prevencijos centras, ir Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja dėvėti kaukes kaip priemonę, kuri stabdo viruso plitimą, kuris jau yra užkrėtęs beveik 30 mln. žmonių visame pasaulyje ir kainavo beveik milijoną gyvybių – bent jau tokius duomenis trečiadienį rodė Johno Hopkinso universiteto sukurta skaičiuoklė. Virusas plinta per drėgmės lašelius, kurie į aplinką pasklinda tuo metu, kai užsikrėtęs asmuo čiaudi ar kosėja.

Pavyzdžiui, JAV ligų kontrolės centro vadovas dr. Robertas Redfieldas dar liepą sakė, kad tos šalies epidemijos kontrolę galima būtų suvaldyti, jeigu kiekvienas amerikietis mėnesį ar du panešiotų kaukę.

Bet politinių lyderių skeptiškumas ir nesugebėjimas apsispręsti pačioje pandemijos pradžioje tapo kliūtimi kovoje su pandemija pačioje jos pradžioje, tvirtina B.Gatesas.

„Prireikė gana daug laiko tai žinutei ištransliuoti. Kai kurie politiniai lyderiai šiuo atžvilgiu padėjo, kai kurie – ne“, – sakė B.Gatesas.

 

Nors vardais jis politikų neminėjo, JAV prezidentas Donaldas Trumpas beveik niekada nedėvi apsauginės kaukės ir nereikalauja dėvėti kaukių jo rinkiminės kampanijos renginiuose. Pirmą kartą viešumoje su kauke D.Trumpas pasirodė tik liepos mėnesį – lankydamasis ligoninėje. Pasaulinė koronaviruso pandemija buvo paskelbta keturiais mėnesiais anksčiau. Bet nuo to laiko JAV prezidentas kaukės dėvėjimą vadina „patriotišku“.

Iš kaukių išsityčiojo Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro. JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas kaukių viešumoje nedėvėjo iki liepos. Ir B.Johnsonas, ir J.Bolsonaro persirgo COVID-19.

B.Gatesas pripažino, kad kai kuriose bendruomenėse pasipriešinimas kaukių dėvėjimui yra ne ką silpnesnis (ir dažnu atveju sutampantis) su pasipriešinimu skiepijimui. Jis pažymėjo, kad toks pasipriešinimas daugeliui žmonių yra susijęs su sąmokslo teorijomis apie koronavirusą. „Reikia, kad žmonės suprastų, jog tokie dalykai, kaip kaukių dėvėjimas, padeda ne tik jiems asmeniškai, bet ir kitiems žmonėms.

Reikia žmonėms leisti aiškiai suvokti, kas vyksta su vakcinomis, kaip vykdomas jų saugumo vertinimas, kad gavus patvirtinimą, jog vakcina yra tinkama naudoti žmonės suprastų, kas buvo padaryta ir dėl to būtų labiau linkę pasiskiepydami patys ne tik padėti sau, bet ir padėti kitiems žmonėms“, – pabrėžė B.Gatesas.

 

„Dėl kažkokios priežasties tiesą skelbiantys žmonės nėra tokie patrauklūs, tokie jaudinantys, kaip sąmokslo teorijų skleidėjai. Tačiau požiūris į skiepys yra svarbus ne tik dėl šios pandemijos. Jis yra svarbus siekiant išnaikinti poliomielitą ir svarbus tai dramatiškai pažangai, kurios pasiekėme mažinant vaikų mirtingumą, ypač kalbant apie tokias priežastis, kaip tymai, diarėja, plaučių uždegimas“, – aiškino filantropu tapęs programinės įrangos kūrėjas.

„Tikiuosi, kad tiesa nugalės ir kad žmonių siekis apsaugoti save bei apsaugoti kitus bus stiprus“, – sakė jis.

B.Gatesas yra įsitikinęs, kad ilgainiui bus sukurta sėkminga vakcina nuo koronaviruso – tikėtina, kad vartoti tinkama vakcina bus patvirtinta jau gruodį ar sausį. Donaldas Trumpas buvo viešai paskelbęs, kad yra įmanoma, kad vakcina bus patvirtinta iki lapkričio 3 dienos – jam asmeniškai tai yra svarbu dėl to, kad tai yra JAV prezidento rinkimų diena.

„Gera žinia yra ta, jog yra itin didelė tikimybė turėti labai efektyvią vakciną. Ir iš dabartinės situacijos susikursime gebėjimą vėliau tinkamai reaguoti į vėlesnes pandemijas – testais, vaistais ir vakcinomis – kur kas geriau, nei šį kartą“, – svarstė B.Gatesas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(12)
(-7)

Komentarai ()