Kodėl vilkai pjauna ūkininkų avis? Organizacijos „Baltijos vilkas“ atstovas patarė, kaip ūkininkams jas apsaugoti (Video)  ()

Lietuvos miškuose gyvenantys vilkai yra didžiausi mūsų krašto plėšrūnai. Visgi ir jiems tenka kovoti dėl išlikimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar prieš Lietuvai įstojant į Europos Sąjungą vilkų medžioklė buvo beveik nereglamentuota ir neribojama, todėl šių gyvūnų populiacija stipriai sumažėjo. Tik vilkų populiacijai artėjant prie išnykimo pradėti žengti pirmieji žingsniai siekiant juos apsaugoti. Šiam tikslui buvo įkurta „Baltijos vilko“ nevyriausybinė organizacija, kuri ir šiandien rūpinasi Lietuvos vilkais bei aktyviai prisideda prie svarbiausių problemų sprendimo.

Organizacijos atstovas Vaidas Balys, apsilankęs „Mokslo sriubos“ tinklalaidėje, pabrėžė, kad vilkų apsauga iš dalies atspindi požiūrį, jog žmogaus kišimasis į gamtoje vykstančius procesus turi būti ribotas, kad nepažeistų ekosistemos. Visgi vyrauja kitas požiūris – kai gamta laikoma ekonominiu vienetu ir vilkas šiame kontekste tampa kenkėju.

 

V. Balys kaip didžiausius iššūkius įvardija vilkų medžioklę ir neigiamą visuomenės požiūrį į juos. Šį požiūrį neabejotinai kursto ūkininkų avis ir kitus naminius gyvulius pjaunantys vilkai. Pasak pašnekovo, dažniausiai tokio elgesio priežastis nėra noras prisikimšti skrandį, vilkams tai – pramoga arba teritorijos gynimas. V. Balys atkreipia dėmesį, kad nuo tokių vilkų elgesio galima apsisaugoti. Įvairioms veiksmingoms apsaugos priemonėms įsigyti ūkininkai gali gauti paramą.

 

Pokalbio apie Lietuvos vilkus su „Baltijos vilkas“ atstovu V. Baliu klausykite „Mokslo sriubos“ „Youtube“ paskyroje, „Spotify“ bei „Soundcloud“ platformose:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(4)
(7)
(-3)

Komentarai ()