Medicininės kanapės gali padėti nuo vėžio besigydantiems žmonėms  (8)

Nors absoliuti dauguma žmonių naudoja kanapes rekreaciniais tikslais, jau seniai žinomos ir jų medicininės savybės. Medicininės kanapės gali būti naudojamos įvairioms sveikatos problemoms gydyti. Naujas Australijoje atliktas tyrimas rodo, kad kanapės gali labai padėti ir nuo vėžio sveikstantiems žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vėžys yra labai sunki liga, kuri dažnai turi būti gydoma labai agresyviai. Chemoterapija, kuri daugeliu atveju jau tapo standartiniu vėžio gydymo būdu, dažnai sukelia stiprų šalutinį poveikį, kuris pasireiškia pykinimu ir vėmimu. Medicina turi būdų sušvelninti šiuos simptomus, tačiau jų tikrai nėra daug ir didelė dalis nuo vėžio besigydančių žmonių tiesiog kenčia tą nemalonią būseną po chemoterapijos seansų.

Australijos mokslininkai jau kurį laiką manė, kad atsakymas į šią problemą galėtų būti medicininės kanapės. Naujojo Pietų Velso Vyriausybė į medicininių kanapių tyrimus investavo 21 milijoną Australijos dolerių. Dalis šio didžiulio projekto, prie kurio prisideda ir Sidnėjaus universitetas, buvo sukoncentruota į pagalbą vėžiu sergantiems žmonėms. Pirmoji tyrimo fazė, kuri apėmė du su puse metų ir įtraukė 81 dalyvį, jau išryškino pirmuosius rezultatus.

 

Ir tie rezultatai - labai neblogi. 25 % chemoterapija gydomų žmonių, kurie tyrimo metu vartojo medicinines kanapes, nepatyrė pykinimo ir vėmimo. Palyginimui, tik 14 % placebo grupės narių išvengė šių neigiamų simptomų. Galbūt jums tai neatrodo kaip labai įspūdingi skaičiai, tačiau mokslininkai sako užtikrintai - medicininės kanapės gali padėti pagerinti vėžiu sergančių žmonių gyvenimo kokybę.

Trečdalis kanapes vartojusių žmonių neišvengė tokių problemų kaip stiprus apsvaigimas, mieguistumas ir sedacija. Tačiau šie simptomai buvo lengvai valdomi, o du trečdaliai žmonių jų nepatyrė visai arba jie buvo labai lengvi.

 

Dabar mokslininkai pereis prie kitos tyrimo stadijos, kuri įtrauks dar 170 dalyvių. Mokslininkai nori išsiaiškinti, kaip medicininės kanapės padeda išvengti pykinimo ir vėmimo. Jie taip pat nori patvirtinti jų efektyvumą, kad šią priemonę būtų galima rekomenduoti didesnei vėžio pacientų daliai.

Medicininių kanapių naudojimas visoje Australijoje legalus nuo 2016 metų Kanapės rekreaciniais tikslais Australijoje naudojamos labai dažnai. 2019 metais atliktas tyrimas parodė, kad apie 36 % australų yra bent kartą naudoję kanapes ir 11,6 % tai darė per pastaruosius 12 mėnesių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(3)
(14)

Komentarai (8)