Keturi Kinijos mokslininkai paskelbė, jog SARS-CoV-2 galėjo būti paskleistas tyčia: ekspertai kitokios nuomonės  ()

Praėjusį pirmadienį į publikavimui rengiamų mokslo darbų duomenų bazę pateko naujas keistas mokslinis straipsnis, tvirtinantis, kad naujasis koronavirusas yra „laboratorijos darbo vaisius“, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Laboratorinis šio koronaviruso sukūrimas yra nesudėtingas ir gali būti atliktas maždaug per pusmetį“, – tvirtina keturi tyrimo autoriai, visi kinai, kurie anksčiau šiais metais persikėlė į JAV.

Pagrindinė tyrimo autorė Li-Meng Yan, praėjusią savaitę dalyvavusi ir televizijos „Fox“ naujienų laidoje su žinomu laidų vedėju Tuckeriu Carlsonu, žengė dar toliau. Ji pareiškė, kad Kinijos vyriausybė „žmogaus sukurtą virusą paskleidė tyčia“. Jos komentaras sutapo su sąmokslo teorija, kurią dar gegužės mėnesį bandė paskleisti JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

Bet išanalizavus L.Yan ir jos bendraautorių karjeros istoriją aiškėja keistoki ryšiai: šie mokslininkai yra susiję su ne pelno siekiančiomis organizacijomis, kurios yra registruotos JAV, Niujorke. Organizacijoms „Rule of Law Society“ ir „Rule of Law Foundation“ anksčiau vadovavo buvęs D.Trumpo politinis strategas Steve'as Bannonas, kuris rugpjūčio mėnesį buvo suimtas.

 

Nė viena iš šių organizacijų anksčiau nėra publikavusi jokios mokslinio ar medicininio tyrimo. O naujausio tyrimo kol kas nerecenzavo joks kitas mokslininkas.

Dauguma virusologijos ekspertų yra įsitikinę, kad virusas išsivystė šikšnosparnių organizmuose, o iš jų peršoko į žmones. Vienas tyrimas parodė, kad 96 proc. jo DNR kodo sutampa su koronavirusu, cirkuliuojančiu Kinijos šikšnosparnių populiacijose.

 

Tuo tarpu L.Yan vadovaujama mokslininkų grupė kelia idėją, kad žmonės virusą sukūrė laboratorijoje, kaip pagrindą panaudodami natūralius šikšnosparnių koronavirusus.

S.Bannonas rugpjūtį buvo suimtas jam pateikus kaltinimus dėl lėšų išviliojimo iš rėmėjų, kurie savo pinigus paskyrė kampanijai „We Build The Wall“. 2019 m. sausį jis iš savo gimtinės pabėgusiam Kinijos milijardieriui Guo Wengui padėjo įsteigti abi „Rule of Law“ organizacijas.

G.Wengui taip pat įsteigė žiniasklaidos įmonę „G News“, kuri jau anksčiau yra paskelbusi ne vieną (apgaulingą ir paneigtą) žinią apie tai, kad virusas buvo sukurtas Kinijos laboratorijoje ir kad jį į aplinką tyčia paskleidė Kinijos kariuomenė.

 

S.Bannonas 2018 metais gavo milijono JAV dolerių užmokestį už „strateginio konsultavimo paslaugas“. Vienas iš jo klientų buvo „G News“, skelbia JAV leidinys „Axios“.

G.Wengui iš Kinijos į Niujorką pabėgo 2014 metais, po to, kai Kinijos komunistų partija apkaltino jį kyšininkavimus ir sukčiavimu. Anksčiau jis, kartu su S.Bannonu, buvo apkaltinęs Kinijos komunistų partijos atstovus korupcija.

L.Yan, buvusi podoktorantūrinės stažuotės tyrėja Honkongo universitete, liepą per „Fox news“ yra sakiusi, kad yra viena iš pirmųjų mokslininkių, kuri tyrė naująjį koronavirusą. Tačiau L.Yan iš savo universiteto (ir iš Kinijos) išvyko dar balandį, po to, kai susirūpino dėl savo saugumo po viešo pareiškimo, kad „Kinijos komunistų partija ir Pasaulio sveikatos organizacija žinojo apie viruso plitimą populiacijoje anksčiau nei gruodį“, sakė mokslininkė.

 

„Žinojau, kaip jie elgiasi su pranešėjais apie vidinius trūkumus“, – televizijos laidoje teigė mokslininkė.

Antradienį televizijai „Fox“, L.Yan sakė, jog turi įrodymų, parodančių, kaip Kinija sukūrė virusą, ir pridūrė: „Esu taikinys, kurio išnykimo nori Kinijos komunistų partija.“

 

Honkongo universitetas liepą spaudos pranešimu paskelbė, jog L.Yan, iki išvykdama iš universiteto, „niekada neatliko jokių mokslinių tyrimų, susijusių su koronaviruso pernaša iš žmogaus žmogui“ ir kad „jos pažiūros neturi jokio mokslinio pagrindo, tačiau primena gandus“.

„Moksliškai suformuluota nesąmonė“

L.Yan televizinis pasirodymas netruko sulaukti ir kitų mokslininkų vertinimo apie jos mokslinį straipsnį. Vašingtono universiteto (JAV) biologas Carlas Bergstromas, pirmas pastebėjęs, kad straipsnis yra finansiškai susijęs su S.Bannonu, jo išvadas pavadino „keistomis ir nepagrįstomis“.

 

Įrodymų, kurie pagrįstų teoriją, kad naujasis koronavirusas SARS-CoV-2 buvo sukurtas genetinės inžinerijos keliu, nėra. Dar kovo mėnesį publikuotas tyrimas padarė išvadą, kad remiantis koronaviruso genetinės analizės duomenimis jis nebuvo kitų egzistuojančių koronavirusų genų mišinys, kaip teigė L.Yan ir kiti genų inžinerijos teorijos šalininkai.

Tie tyrėjai rašė, jog jų darbai parodė, kad „tai nėra laboratorinė konstrukcija ar tikslingai manipuliuotas virusas“ ir pridūrė, jog „genetiniai duomenys neabejotinai parodė, kad SARS-CoV-2 nėra gautas panaudojus kurį nors iš anksčiau žinomą viruso pagrindą“.

Praėjusį antradienį šio tyrimo vyriausiasis autorius Kristianas Andersenas teigė, kad L.Yan mokslininkų grupė, norėdama paramstyti savo išvadas, atsirinko jiems parankiausius duomenis ir tvirtino, jog visas šis mokslinis darbas yra „moksliškai suformuluota nesąmonė“.

 

Socialinis tinklas „Twitter“, besilaikantis griežtų reikalavimų, susijusių su žinutėmis, kuriomis skleidžiama ginčytina informacija apie COVID-19, šią savaitę suspendavo L.Yan paskyrą.

Panašu, kad virusas iš laboratorijos nenutekėjo – nei tyčia, nei netyčia

Žinių apie tai, kaip tiksliai ar kur tiksliai prasidėjo ši pandemija, neturime. Ir ši nežinomybė tapo labai derlinga dirba nepagrįstoms teorijoms.

Iš pat pradžių buvo manyta, kad koronavirusą iš šikšnosparnių žmonėms per gyvų gyvūnų ir maisto turgų Uhane (Kinija) gruodį perdavė kažkoks tarpinis šeimininkas – kitoks gyvūnas. Vėliau paaiškėjo, kad koronaviruso infekcija tame mieste sklido jau keliomis savaitėmis anksčiau, nei išaiškėjo viruso židiniai, susiję su Uhano turgumi. Tai reiškia, kad tikriausiai turgus tapo viruso „superplatinimo“ vieta, tačiau nebuvo viruso kilmės vieta.

 

 

Kita teorija bylojo, kad koronavirusas yra gyvūninės kilmės, tačiau netyčia ištrūko į aplinką iš Uhano virusologijos instituto laboratorijos.

Tame mieste iš tiesų yra virusologijos laboratorija, kurioje tiriamos įvairios užkrečiamosios ligos, įskaitant šikšnosparnių koronavirusus, todėl D.Trumpo administracija dėl šio sutapimo kėlė nemažai klausimų. Bet jokių įrodymų, kad visuomenėje plintantis koronavirusas kilo iš mėginio, saugomo toje laboratorijoje, nėra.

„Tikimybė, kad tai buvo laboratorinė nelaimė, yra labai menka“, – leidiniui „Business Insider“ yra sakęs JAV epidemiologė Jonna Mazet, anksčiau dirbusi Uhano institute ir apmokiusi šio instituto tyrėjus.

J.Mazet sakė, kad padėjo instituto personalui sukurti ir įdiegti „labai griežtą saugumo protokolą“.

Maža to, Uhano instituto virusologė Shi Zhengli sakė, kad nė vienas iš koronaviruso mėginių, saugomų toje laboratorijoje, nesutampa su naujojo visuomenėje plintančio koronaviruso genomu.

„Man nuo to labai palengvėjo. Kelias savaites negalėjau miegoti“, – po genomų palyginimo balandžio mėnesį leidiniui „Scientific American“ sakė mokslininkė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai ()