Šunys jau kovoja su COVID-19 plitimu – stebėtinai tiksliai ir be didesnių pastangų kone akimirksniu keturkojai atlieka tai, kam technikai užtrunka kelias valandas  ()

COVID-19 diagnostika įprastai užtrunka bent kelias valandas. Tačiau šunims tereikia minutės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oro uoste Helsinkyje šiuo metu jau dirba keturi Helsinkio Universitete treniruoti šunys. Jų darbas - COVID-19 pacientų atpažinimas. Šuns uoslė yra tokia jautri, kad dar prieš kelis dešimtmečius pastebėta, kad jie gali užuosti ligas. Ligos ir imuninės sistemos reakcija į jas keičia kai kuriuos biocheminius procesus žmogaus kūne. Tie pokyčiai turi įtakos ir kvapui. Nors kvapų skirtumai tarp sergančių ir sveikų žmonių yra nedideli, šunų nosys geba juos atskirti. Mokslininkai jau kurį laiką eksperimentuoja su šunimis, kurie gali atpažinti vėžiu sergančius žmones.

Dar pačioje COVID-19 pandemijos pradžioje pastebėta, kad šunys taip pat gali būti išmokyti atpažinti ir šia liga sergančius žmones. Tiesą sakant, mokslininkai sako, kad keturkojams mūsų draugams tai net nėra labai sudėtinga - COVID-19 ligą atpažįstančių šunų treniravimas yra labai greitas ir tikslus. Taigi, dabar keturi šunys jau dirba Helsinkio oro uoste, nors tiesiogiai žmonių jie neuosto.

 

Norint įdarbinti šunis oro uoste, reikia apgalvoti nemažai faktorių. Kai kurie žmonės šunų bijo, kiti jiems yra alergiški. Galiausiai, ir kai kurie šunys tiesiog negali dirbti triukšmingoje oro uosto aplinkoje. Taigi, mokslininkai sukūrė specialią testavimo procedūrą.

Išsitirti norintis žmogus (keleivis arba oro uosto darbuotojas) ateina į tam skirtą punktą. Čia jis pats pagal instrukcija ima savo odos tepinėlius. Tuo metu šuo ir jo prižiūrėtojas laukia už sienos. Atėjus laikui, šuo ima uostyti tepinėlius ir informuoja prižiūrėtoją, jei užuodžia COVID-19 ligos požymius. Šuns nuomonė, žinoma, nėra galutinė diagnozė - jei šuo nustato ligą, žmogus siunčiamas išsamesniam testavimui. Tačiau šuns nosies tikslumas yra toks aukštas, kad jei liga nėra nustatoma, galima laikyti, kad žmogus ja neserga.

 

Tyrimai rodo, kad šunų nosys COVID-19 sergančius žmones aptinka su 94-100 % tikslumu. Negana to, mokslininkai mano, kad šunys gali aptikti COVID-19 ligą anksčiau nei įprasti laboratoriniai metodai. Geriausia tai, kad šunų mokymai trunka tik kelis mėnesius. Šunys yra praktiškai visiškai atsparūs COVID-19, todėl jiems pavojus nekyla.

Tiesa, toks šunų darbas dar nėra įtvirtintas teisės aktuose, todėl visa tai kol kas tėra eksperimentas. Tačiau mokslininkai mano, kad šunys suteikia galimybę labai greitai patikrinti labai daug žmonių, todėl ateityje jie bus itin reikalingi oro uostuose ir kitose aukšto intensyvumo žmonių srauto vietose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(48)
(2)
(46)

Komentarai ()