Covid-19 peržengė kraupią ribą: aukų skaičius jau virš 1 milijono ir jei šalys elgsis taip ir toliau – žuvusiųjų skaičius gali padvigubėti  ()

Nuo COVID-19 jau yra mirę mažiausiai 1 milijonas žmonių. Šis kraupi riba peržengta po aštuonių mėnesių nuo tada, kai visuomenė pirmą kartą sužinojo apie tuomet dar paslaptingą kvėpavimo takų virusą, pradėjusį plisti Kinijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujasis koronavirusas greitai apėmė pasaulį ir užvaldė ligonines nuo Italijos iki Niujorko. Vienose vietose virusas sukėlė daugiau mirčių nei kitose. Kaip matyti iš Johnso Hopkinso informacijos suvestinės, labiausiai nukentėjo JAV – čia užfiksuota daugiau nei 204 900 mirčių, antroje niūriosios statistikos vietoje yra Brazilija (141 700 mirčių), trečioje – Indija (95 500 mirčių).

Tačiau oficialus skaičius greičiausiai yra mažesnis už faktinį viruso aukų skaičių, pirmadienį sakė Pasaulio sveikatos organizacijos sveikatos ekstremaliųjų situacijų programos vykdantysis direktorius daktaras Mike'as Ryanas. „Ką beskaičiuotum, negali suskaičiuoti tobulai – bet noriu patikinti, kad dabartiniai skaičiai tikriausiai nepakankamai įvertina tikrąjį COVID mirčių skaičių“, – sakė jis.

 

Penktadienį M.Ryanas teigė, kad gali būti, jog iki vakcinų atsiradimo žuvusiųjų skaičius gali padvigubėti iki 2 milijonų – bent jau tuo atveju, jei šalys nesistengs stabdyti plitimo.

Anot jo, tai yra sunkiai įsivaizduojama, bet realu – nes per devynis mėnesius liga nusinešė milijono žmonių gyvybes, o skiepai bus galutinai išbandyti ir visus pasieks per antra tiek laiko.

Vis dėlto mirštamumas nuo COVID-19 laikui bėgant lėtai mažėjo – nes specialistai pradėjo suprasti, kaip geriausiai gydyti sunkius pacientus – pavyzdžiui, išsiaiškino, kaip geriausiai teikti papildomą deguonį bei duoti steroidinį vaistą deksametazoną, sakė M. Ryanas.

 

Kaip jau anksčiau rašė portalas „Live Science“, 2020 metais JAV COVID-19 artėja prie trečios iš dažniausių mirties priežasčių – po širdies ligų ir vėžio. Sveikatos metrikos ir vertinimo instituto modelis prognozuoja, kad iki 2021 m. sausio nuo naujojo koronaviruso JAV mirs dar beveik 167 000 žmonių.

Pasak Johnso Hopkinso informacijos suvestinės, visame pasaulyje nauju koronavirusu užsikrėtė mažiausiai 33,2 milijono žmonių.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(4)
(-1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: