Naujas tyrimas atskleidė, kad Bennu asteroido istorija buvo gana audringa (Video)  ()

Asteroidai, kaip ir didesni Saulės sistemos kūnai, nuolatos patiria susidūrimus su mažesniais objektais. Ant Žemės nukritę meteoritai kartais yra heterogeniški – juose randama dalelių iš kelių skirtingų pirmykščių kūnų. Asteroiduose irgi buvo aptikta iš kitur atkeliavusių uolienų, bet iki šiol jomis pasižymėjo tik monolitiški – vientisi ir tvirti asteroidai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar pirmą kartą panašus heterogeniškumas nustatytas ir „nuolaužų krūvos“ asteroide – Bennu. Jau kurį laiką Bennu tyrinėja NASA zondas Osiris-Rex. Dar pirmosiose jo atsiųstose nuotraukose pastebėtos Bennu paviršiuje esančios labai šviesios uolienos.

Naujame tyrime pristatoma uolienų spektro analizė atskleidė, kad jos susideda daugiausiai iš mineralų piroksenų. Piroksenai formuojasi aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui planetų mantijoje. Bennu mantijos neturi, tačiau ją turi Vesta – šis asteroidas pakankamai didelis, kad būtų diferencijuotas.

 

Vestoje tikrai daug piroksenų, taip pat jų daug ir vestoiduose – asteroiduose, kurie susiformavo po stiprių smūgių į Vestą atskilus jos uolienoms. Taigi Bennu greičiausiai turi Vestos uolienų, ir visai nemažų – akmenų dydžiai siekia nuo pusantro iki puspenkto metro.

„Nuolaužų krūvos“ asteroidus, tokius kaip Bennu, išlaiko gana silpnos tarpusavio traukos jėgos, tad iki šiol nebuvo aišku, ar ant jų gali nusėsti reikšmingos uolienos iš kitų kūnų, ar jie nuo tokio smūgio subyrėtų.

Šis atradimas rodo, kad bent kartais uolienoms nusėsti įmanoma. Taip pat jis rodo, kad Bennu istorija gana audringa – kadaise jis, ar jo motininis kūnas, skrajojo Asteroidų žiede, o vėliau pakeitė orbitą į dabartinę, kuri atneša jį palyginus arti Žemės.

 

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature Astronomy.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()