Apsaugos sukeltas išnykimas – šis keistas fenomenas yra tikras  (2)

Žmonija taip giliai įklimpo į gamtos tvarkymą, kad kartais apsaugos priemonės iš tikrųjų sukelia kai kurių rūšių išnykimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmogus padarė tokią didelę įtaką gamtai, kad dabar nesikišti į natūralius procesus tiesiog nebegalime. Matydami kaip nuo planetos paviršiaus dėl žmogaus veiklos išnyksta rūšys, natūraliai norime joms padėti. Norime išsaugoti gyvosios gamtos įvairovę ateinančioms kartoms ir kartu norime, kad nykdamos rūšys nepadarytų didesnės įtakos ištisoms ekosistemoms. Tačiau kartais pastangos išsaugoti vienas rūšis pakenkia kitoms. Tai yra pakankamai keistas fenomenas, kurį mokslininkai dar tik pradeda tirti. Tiesa, dažniausiai taip išnyksta parazitai.

Pavyzdžiui, kalifornijos kondorai buvo beveik išnykę, kai mokslininkai sučiupo kelis laisvėje skraidžiusius paukščius dirbtiniam veisimui. Tikslas buvo vienas - veisti kondorus nelaisvėje, o tada juos paleisti. Sugauti paukščiai buvo apžiūrimi ir, jei reikia, gydomi. Tas gydymas įtraukė ir parazitų naikinimą. Kadangi utėlės Colpocephalum californici veisėsi tik ant šių kondorų, jos tiesiog išnyko.

 

Panaši istorija nutiko ir su mažuosius dėmėtuosius kivius kamavusiu parazitu Rallicola pilgrimi. Ši rūšis tikriausiai išnyko tada, kai kiviai buvo sugauti, išgydyti ir paleisti salose be grobuonių.

Ir tokių istorijų yra daugiau - dėl gyvūnų apsaugos netyčia išnaikintos mažiausiai penkios parazitų rūšys. Realistiškai šis skaičius tikriausiai yra gerokai didesnis. Ir ką apie tai mano mokslininkai?

 

Na, būtų paprasta sakyti, kad visų neišgelbėsi, o išsaugoti paukščiai ir žinduoliai ekosistemoms yra gerokai vertingesni nei tie parazitai. Negalima pamiršti ir fakto, kad tie parazitai vis tiek būtų išnykę kartu su tomis rūšimis, kurias mokslininkams pavyko išsaugoti. Tačiau vis daugiau mokslininkų teigia, kad parazitus reikia saugoti.

Parazitų rūšys Žemėje nyksta sparčiausiai. Mokslininkai teigia, kad gausios parazitų populiacijos ekosistemoms yra svarbesnės nei buvo manoma anksčiau. Net veterinarai teigia, kad parazitų vertė yra deramai neįvertinta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(3)
(11)

Komentarai (2)